Studentai dirba vasarą, kad išgyventų mokslo metais

„Vasarą uždarbiaujame, kad mokslo metais turėtume pinigų susimokėti už butą, pragyvenimą, kadangi studijuodami dirbti negalime“, –  sako Klaipėdos universiteto studentai Samanta ir Gediminas. Klaipėdos teritorinės darbo biržos Jaunimo darbo centro vedėjas Paulius Martinkėnas teigia, kad šiltuoju sezonu Palangoje sukuriamos darbo vietos veikia nedarbo lygį net gretimose savivaldybėse.

Palanga – per judri

„Vasarą būtina dirbti, norint turėti lėšų, nes studijuojant vaidybą Klaipėdos universitete dirbti praktiškai neįmanoma. Tačiau save išlaikyti reikia – susimokėti už nuomą, maistą, padengti kitas išlaidas“, – sprendimą vasarą uždarbiauti motyvuoja Samanta.

Ji dirba restorane, aptarnauja banketus Drevernos kaime – apie 30 km nuo uostamiesčio. Samanta uždirba minimalų atlyginimą ir gauna arbatpinigių, kurių suma priklauso nuo klientų dosnumo.

„Galvojau apie darbą Palangoje, bet ten daug šurmulio, įvairaus plauko klientų, tad rinkausi ramesnį darbą restorane, kur galima artimiau pabendrauti su klientais. Manau, ši praktika pravers ir vaidybos studijose – daug suteikia bendravimas su žmonėmis“, – svarsto Samanta.

Vaidybos bakalauro studentė teigia dirbanti pagal sutartį, o sąlygomis yra patenkinta – darbdaviai labai žmoniški, sąžiningi. To kai kuriose darbovietėse dabar trūksta, mano ji.

Jos kursiokas Gediminas žvalgėsi darbo Palangoje, bet rado daug arčiau – Klaipėdoje.

„Uždirbu minimalų atlyginimą, o arbatpinigių dažniausiai susirenku antra tiek. Viso personalo gauti arbatpinigiai sudedami į bendrą sumą, o po to lygiomis dalimis paskirstomi.

Esu sudaręs darbo sutartį, darbo sąlygos ir užmokestis mane visiškai tenkina. Dirbame lanksčiu grafiku – lieka laiko ir pailsėti. Pajūryje dirba dauguma mano kursiokų“, – atskleidžia Gediminas.

Vasarą, kaip ir Samanta, jis uždarbiauja, kad mokslo metais turėtų pinigų susimokėti už butą, pragyvenimą, kadangi studijuodamas dirbti negali.

Platesnės darbo galimybės

Anot Jaunimo darbo centro vedėjo P. Martinkėno, populiariausi tarp studentų pajūryje – sezoniniai paslaugų sektoriaus darbai: padavėjo, barmeno, virtuvės darbininko.

„Studentai jau yra pilnamečiai, gali dirbti aplinkoje, kur esama alkoholinių gėrimų – tai atveria plačias galimybes. Yra ir kitų pozicijų, kaip ledų, vaisvandenių pardavėjai, bet jas dažniau okupuoja moksleiviai”, – sako P. Martinkėnas.

Uždarbis bare, kavinėje, restorane visada bus didesnis, todėl studentai renkasi maitinimo įstaigas, naktinių pramogų vietas, tvirtina pašnekovas. Kai kurie įsidarbina apsaugininkais. Tačiau nusprendusieji imtis šio darbo turi praeiti trumpą apsaugos darbuotojo profesinio rengimo programą, už kurią tenka patiems susimokėti.

P. Martinkėnas mano, kad perspektyvos tęsti darbą pasibaigus vasarai – menkos: „Natūralu, kad jaunuolis iš Vilniaus, Kauno ar Šiaulių pajūryje negalės likti dirbti, nes turės grįžti studijuoti. Beje, Palangoje pasibaigus vasarai darbo vietų smarkiai sumažėja, kai kurie barai išvis užsidaro.“


Šiame straipsnyje: darbasstudentaisezoninis darbas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių