Seimas spręs, ar bankai turės leisti pasirinkti palūkanų rūšį už būsto paskolą

Seimas spręs, ar nuo 2025 metų gegužės įpareigoti bankus ir kitas kredito įstaigas leisti pasirinkti palūkanų rūšį už gyventojų imamas būsto paskolas.

Seimas antradienį pradėjo svarstyti tokias Su nekilnojamuoju turtu susijusio kredito įstatymo pataisas: po pateikimo už jas balsavo 88 Seimo nariai, prieš buvo vienas, o susilaikė 10.

Finansų viceministras Darius Sadeckas pabrėžė, kad būsto paskolas imantys žmonės dabar neturi realios galimybės rinktis palankiausią produktą.

„Lietuvoje susidarė fiksuotų palūkanų normų produkto būsto kreditavimo rinkoje trūkumas, nes kredito davėjai vartotojams nesiūlo fiksuotosios palūkanos normos arba siūlo labai neaktyviai“, – pristatydamas pataisas Seime teigė viceministras. 

Pasak jo, pernai vidutiniškai 3 proc. naujų paskolų buvo išduota su ilgiau nei vieneriems metams fiksuotomis palūkanomis. Tuo metu euro zonos šalyse šis rodiklis siekia 78 proc.

Pataisomis ketinama įpareigoti bankus ir kitas kredito įstaigas pateikti žmogui ne mažiau kaip dvi alternatyvas: galimybę rinktis būsto paskolą su bent 5 metams fiksuota arba kintama palūkanų norma.

Jeigu bankas negalėtų pateikti pasiūlymo dėl 5 metų fiksuotų palūkanų, jis privalėtų pasiūlyti, kaip sumažinti kintamų  palūkanų svyravimo riziką arba ją valdyti bent 5 metus.

Šis reikalavimas galiotų bankams ir kitoms kredito įstaigoms, kurių būsto paskolų portfelis didesnis nei 50 mln. eurų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių