Šalies bankai – saugūs

Lietuvos finansų sistemai joks pavojus negresia. Šią pernai ne kartą skambėjusią frazę šiandien sutartinai kartojo Lietuvos banko vadovas Reinoldijus Šarkinas ir Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Kęstutis Glaveckas.

Trečiadienį parlamentarai Lietuvos banke lankėsi neatsitiktinai – čia įvyko Seimo Biudžeto ir finansų komiteto išvažiuojamasis posėdis. Jame dalyvavo Lietuvos banko valdybos pirmininkas R.Šarkinas, Kredito įstaigų priežiūros departamento direktorius Kazimieras Ramonas, pranešė Lietuvos bankas.

„Į banką atvykę Seimo Biudžeto ir finansų komiteto nariai norėjo vietoje pasiaiškinti, kokia Lietuvos bankininkystės padėtis. Informavome apie šalies bankų rezultatus praėjusiais metais, pateikėme informacijos, kaip bankai teikia paskolas, kokios blogų paskolų sumos, kokie joms padaryti atidėjimai. Kalbėta ir kitais Seimo narius dominusiais klausimais. Buvo atviras, dalykiškas pokalbis, išsiaiškinome viską, kas rūpėjo,“ – po posėdžio sakė R.Šarkinas.

Jis pripažino, kad bankai prarado dalį indėlių, gavo mažesnį pelną, tačiau kredito įstaigų padėtis nėra bloga.

Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Kęstutis Glaveckas taip pat teigė neįžvelgiantis jokių grėsmių. „Centrinio banko pozicija tiek komercinių bankų priežiūros, tiek lito patikimumo įstatymo atžvilgiu yra pakankamai efektyvi. Bankai yra pakankamai likvidūs, pavojaus, kad jie grius dabartiniu metu tikrai nėra“, – akcentavo parlamentaras, pridūręs, kad kalbos apie galimą lito devalvavimą taip pat nepagrįstos. Blogų paskolų dalis Lietuvoje, palyginti su kitomis ES šalimis, esą taip pat nėra didelė.

Po posėdžio Seimo nariai supažindinti su grynųjų pinigų tvarkymu centriniame banke, jiems parodyta litų saugykla.


Šiame straipsnyje: šarkinasbankaiglaveckas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių