Plonosioms cigaretėms – galas?

Europos Parlamento (EP) komitetas balsuos, ar siūlyti drausti kramtomąjį, kaljanų tabaką ir plonąsias cigaretes. Taip pat siūloma elektronines cigaretes leisti parduoti tik su gydytojo rekomendacija.

Europos Parlamento (EP) komitetas balsuos, ar siūlyti drausti kramtomąjį, kaljanų tabaką ir plonąsias cigaretes. Taip pat siūloma elektronines cigaretes leisti parduoti tik su gydytojo rekomendacija.

Prasidės svarstymas

Jau rytoj EP Aplinkos, visuomenės sveikatos ir maisto saugos komitetas balsuos, ar pritarti siūlymams drausti plonąsias cigaretes, kramtomąjį tabaką ir taikyti kitus apribojimus. Beje, atsirado ir naujas pasiūlymas drausti elektronines cigaretes arba parduoti jas tik su gydytojo rekomedacija. Vėliau dėl šių pakeitimų, kurie bus teikiami Europos Komisijai kaip rekomendacija, balsuos visas EP.

Komiteto atstovė, Lietuvos deleguota europarlamentarė Radvilė Morkūnaitė tvirtina, kad iš viso yra per 1300 pasiūlymų, dėl kurių bus bandoma sutarti. Svarbiausi jų – mažinti įspėjamųjų piešinėlių ant cigarečių pakelių plotą, taip pat drausti elektronines cigaretes, kramtomąjį ir kaljanų tabaką.

"Kaip balsuos komitetas, kol kas nevisiškai aišku. Bet net ir mūsų grupėje, kuri dažniausiai – proindustrinė, yra sutarimas, kad būtų laisvas balsavimas. Pranešėjas, kuris yra vokietis, būtų už griežtesnį reglamentavimą. Tikėtis, kad švedai ar vokiečiai būtų elektroninių cigarečių entuziastai, neverta. Dėl elektroninių cigarečių – yra pasiūlymų, kad tai būtų parduodama, tarkime, su gydytojo receptu ar kaip nors kitaip", – sakė R.Morkūnaitė.

Gąsdina kontrabanda

Anot jos, komiteto pozicija yra siūlyti mažinti cigarečių pakelių įspėjamųjų pranešimų apie rūkymo žalą plotą nuo 75 proc., kaip nori Europos Komisija, iki 65 proc.

"Taip pat siūloma į reguliavimą įtraukti, t. y. drausti, kaljano tabaką, taip pat yra pasiūlymas drausti ir kramtomąjį tabaką. Tai ypač aktualu švedams – vienas mūsų kolega iš Švedijos, pavyzdžiui, kramto tabaką net per posėdį. Bet iš esmės pritariama Europos Komisijos siūlymui dėl įvairių apribojimų", – sakė R.Morkūnaitė.

Siūloma nustatyti ir kitas smulkmenas, pavyzdžiui, drausti ar ne mėtines cigaretes arba įvairių aromatų sukamąjį tabaką. Tiesa, anot R.Morkūnaitės, vadinamojo snuff, arba uostomojo, tabako, taip pat cigarų ir cigarilių prekybos minėtu teisės aktų paketu nebus siekiama reglamentuoti.

Tabako pramonės atstovai tikina, kad, pavyzdžiui, plonųjų aromatinių cigarečių draudimas tik padidintų kontrabandos mastą.

Birželį įmonės "British American Tobacco" užsakymu rinkos tyrimų bendrovės "Berent" atliktos apklausos duomenimis, ES svarstomos Tabako gaminių direktyvos įsigaliojimas lietuvius paskatintų tabako gaminių ieškoti nelegalioje rinkoje. Jei, kaip dabar planuojama, bus uždrausta prekyba mentolio skonio bei plonosiomis cigaretėmis, daugiau nei pusė jas rūkančių žmonių pradės ieškoti kontrabandinės produkcijos – tai teigia 61 proc. dabar rūkančių šias cigaretes. Per tyrimą, kurį užsakė tabako gamintojai, buvo apklaustas 1131 Lietuvos interneto vartotojas, iš jų 500 buvo rūkantys.

Žvalgosi į Australiją

Šiuo metu ES vadovų akys krypsta ir į Australiją, kuri vykdo tarptautinį bylinėjimąsi dėl standartizuotų cigarečių pakelių. Australiją – vienintelę šalį pasaulyje, kurioje visos cigaretės parduodamos vienodais pakeliais, – dėl šio sprendimo Pasaulio prekybos organizacijai yra apskundę tabako eksportuotojai. Jei Australija šį bylinėjimąsi laimėtų, šios šalies pavyzdžiu greičiausiai pasuktų ir ES narės.

Kaip vakar pranešė BNS, Vilniuje vykusiame ES sveikatos reikalų ministrų susitikime dalyvavęs už sveikatą atsakingas eurokomisaras Tonis Borgas prognozuoja, kad Australijos sėkmės atveju apie analogiškus planus paskelbtų daugiau Europos valstybių. Iš ES šalių kol kas vienintelė Airija jau pranešė ketinanti įvesti standartizuotus cigarečių pakelius.

Ant Australijoje parduodamų cigarečių pakelių nematyti prekės ženklų ar kitų išskirtinių žymenų, o gamintojo pavadinimas užrašomas standartiniu šifru. Ant pakelių taip pat yra perspėjimai dėl rūkymo žalos.


Šiame straipsnyje: rūkymascigaretėsES

NAUJAUSI KOMENTARAI

kielė

kielė portretas
Ko verta valstybė, jei jos ekonominis pagrindas alkoholiniai gėrimai ir tabako gaminiai.

Aijaijai

Aijaijai portretas
Tai atrado problema - uždraus plonas cigaretes! Kuo greičiau uždraus, tuo geriau. Tai ne pirmos būtinybės prekė. Jau iki gyvo kaulo nusibodo ta smarvė. Dar visokių kitokių smirdalų kai užrūko koks durnius, tai visam kvartale tvaikas. Pagaliau ir parlamentarams prašviesėjo protas, suprato, kad labai kenkia nerūkantiems ir vaikams.

Luka

Luka portretas
Tuščias ramsas, jau nubalsavo prieš pakelius su ligomis. Gi čia milijardai kyšiais "eina"
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių