Kokias garantijas darbe turi tėvai?

Dauguma darbingiausio amžiaus asmenų turi mažamečių vaikų. Pastariesiems Darbo kodeksas numato specialias garantijas, sako advokatas Tomas Bagdanskis.

„Pirma garantija – jeigu turite vaikų, apie atleidimą iš darbo darbdavys jus turi perspėti anksčiau, t.y. prieš 4 mėnesius“, – teigia advokatas. Antroji – asmens, turinčio mažamečių vaikų, atleidimas yra galimas tik tokiu atveju, jeigu susiduriama su esminiu darbdavio interesų pažeidimu.

Specialios garantijos užtikrinamos itin mažus vaikus turintiems darbuotojams. Negalima atleisti asmenų, kurie turi vaikų iki trijų metų, nesant jų kaltės. T.y. jei netinkama darbuotojo kvalifikacija arba daromi tam tikri struktūriniai pertvarkymai.

„Jei turite vaiką iki trijų metų, o darbdavys nėra patenkintas jūsų darbu, tiesiog dirbkite toliau, ieškokit būdų pagerinti situaciją“, – sako advokatas.

Jeigu naikinama darbuotojo pareigybė, bendros kompetencijos teismų praktika sako: asmeniui skiriama priverstinė prastova, mokama minimali mėnesinė alga, o atsiradus darbo vietai – ji turi būti siūloma.

„Viena Lietuvos vyriausiojo administracinio teismo nutartis sako, kad darbdavys tokiu atveju turi siūlyti kitą darbo vietą, o jei jos nėra – sukurti. Darbdavys turi prisitaikyti prie darbuotojo. Tačiau tai tik vienas išaiškinimas ir tolesnė praktika nėra aiški“, – pasakoja advokatas.

Dar daugiau garantijų užtikrinama besilaukiančioms moterims, jos įsigalioja nuo pažymos apie nėštumą įteikimo dienos.

„Kaip aš sakau, nėščia moteris galėtų pažeidinėti darbo drausmę ir jos vis tiek nebūtų galima atleisti“, – sako T. Bagdanskis.

Per bandomąjį laikotarpį paaiškėjus, kad darbuotoja laukiasi, jos taip pat nebegalima atleisti, net jeigu pareigos vykdomos netinkamai. Pasak advokato, garantijos būsimai mamai yra labai stiprios.

Vaikų turintiems darbuotojams lengviau ir atostogų klausimu. Pasak advokato, asmenys, kurie turi vaikų iki 14 metų ir yra pradirbę daugiau kaip pusę metų, turi teisę pasirinkti atostogų laikotarpį, t.y. išeiti atostogauti jiems, o ne darbdaviui patogiu metu.
 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių