Į madą grįžta mediniai žaislai, bet didelė jų dalis – eksportuojama

Prekybininkai sako – į madą grįžta mediniai žaislai. Jų paklausa kasmet auga, ypač prieš didžiąsias šventes. Tačiau gamintojai konstatuoja, kad medinių žaislų Lietuvoje lieka nedaug. Didžioji jų dalis eksportuojama į užsienį.

Dirbtuvėse Mažųjų Rūšupių kaime – darbų įkarštis. Čia gaminami mediniai žaislai. Svarbiausia – iki Kalėdų suspėti įvykdyti visus užsakymus. Dirbtuvių savininkui talkina ir sūnus.

„Dabar įtemptas metas, paskutinius du mėnesius jau turime daug darbo, jeigu nori dieną naktį gali dirbt, nepadarysi“, – kalbėjo žaislų gamintojas Rimantas Jablonskis.

Nors užsakymų gauna iš švedų, danų ar anglų, daugiausiai mediniais žaislais R. Jablonskis prekiauja Lietuvoje – mugėse, specializuotose parduotuvėse. Vienos tokios – Kaune – atstovai sako, kad mediniai žaislai grįžta į madą.

Dabar įtemptas metas, paskutinius du mėnesius jau turime daug darbo, jeigu nori dieną naktį gali dirbt, nepadarysi.

„Perka ir lietuviai, ir užsieniečiai. Prieš Kalėdas savo vaikam gal labiau perka lietuviai, atvažiavę iš užsienio vežasi, ar močiutės siunčia anūkams į užsienį“, – sakė parduotuvės „Linas-medis“ pardavėja Dalia Dombalakian.

O štai vienos didžiausių šalyje medinių žaislų gamintojos vadovas sako, kad Lietuvoje medinių žaislų kasmet lieka vis mažiau.

„Jeigu per krizę Lietuvoj būdavo paliekama apie 30 proc. pagamintų medinių žaislų, tai dabar – apie 10-15 proc., o visa kita – eksportuojama. Nemažai perka skandinavai, vokiečiai, iš Australijos, iš Dubajaus, Anglijos“, – pasakojo UAB „Zigra“ direktorius Zigmantas Kubilius.

Bendrovė Skuode pagamina iki dviejų šimtų pavadinimų medinių rankų darbo žaislų. Bendrovės vadovo teigimu, Lietuvoje konkurencijos tarp žaislų gamintojų nėra, nes jų – vos vienas kitas. Didžiausi konkurentai Lietuvos medinukams – atvežtiniai, plastikiniai žaislai iš Kinijos.

„Pas mus dirba 13 žmonių, mes darom tiktai žaislus ir visus metus išsilaikom iš žaislų. Ir gelbėja tik eksportas. Tiesiog per mažai Lietuvoje vaiku“, – teigė UAB „Zigra“ atstovė Gražina Kubilienė.

Žaislų kainos pas gamintojus – nuo 1 iki 60 eurų, parduotuvėse jos esą du tris kartus išauga.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių