Bausmės už nedrausmę Lietuvai negresia

Europos vadovų pasirašyta vadinamoji finansinės drausmės sutartis Lietuvai galios tiek, kiek patys to panorėsim.

Jos paisyti visa apimtimi Lietuva privalės tik įsivedusi eurą, o ši data - dar labai plaukiojanti, penktadienį rašo „Verslo žinios“.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė sako, kad dėl naujo finansinės drausmės susitarimo Lietuvos politika neturėtų labai keistis. „Dėl to, kad jis apibrėžia privalomas ES valstybių narių fiskalinės politikos ribas ir principus. Esminis dalykas yra tas, kad šie principai bus depolitizuoti ir privalomi visoms politinėms jėgoms šalių narių viduje. Kitaip tariant, šalys, peržengusios nustatytas, tarkime, biudžeto deficito ribas, negalės išlaidauti toliau, nes jų lauks neišvengiamos sankcijos. Manau, kad ne tik Lietuvoje, bet ir kitose ES šalyse susitarimas suvaržys tam tikrų politinių jėgų ir interesų grupių norą išlaidauti, ypač artėjant rinkimams, todėl jis yra naudingas“, - interviu dienraščiui sakė šalies vadovė.

Kol kas nekalbama, kokius sutarties įsipareigojimus norės vykdyti Lietuva, nėra ir konkrečios datos, kaip siekio, kada tapsime euro zonos nariais ir sutarties įsipareigojimus teks vykdyti automatiškai. Pagal naujausius oficialiai paskelbtus 2010 metų duomenis, Lietuva neatitinka trijų Mastrichto kriterijų.

Premjero Andriaus Kubiliaus žiniomis, pastaruoju metu nevykdomas vienas - valdžios sektoriaus deficito rodiklis, kuris reikiamą dydį pasieks jau šiemet.


Šiame straipsnyje: ES parama

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių