Bankrotas tapo derybų korta

Teismams nešami prašymai iškelti įmonėms bankroto bylą tapo įprasta verslo bendravimo forma. Dėl tokio spaudimo grąžinti skolas viena seniausių statybų bendrovių Lietuvoje vos neatsidūrė bankroto traukinyje.

Vilniaus apygardos teismas šį mėnesį gavo net du pareiškimus dėl bankroto bylos iškėlimo bene seniausiai šalies statybų bendrovei – 65 metus veikiančiai įmonei "Senovė". Vieną jų teismui pateikė apsaugos sistemas diegianti Kauno įmonė "Euroelektronika". Tiesa, pasak "Senovės" generalinio direktoriaus Audriaus Kolkos, su kreditoriais jau susitarta.

p>"Viskas gerai, tų prašymų jau nebėra. Vieną pareiškimą pateikė bendrovė "Euroelektronika", su kuria esame sudarę didelį sandorį. Bet šalių susitarimu pareiškimas buvo atsiimtas. Kito (pareiškimo – red. past.), atrodo, irgi nebėra", – dienraščiui sakė "Senovės" vadovas A.Kolka.

Pasak jo, ši istorija tokia pati, kaip ir daugelis kitų – užburtas skolų ratas. "Mums užsakovai skolingi apie 12 mln. litų, mes irgi esame skolingi kai kuriems partneriams. Bet dirbame stabiliai, įmonės balansas geras", – užtikrino statybų bendrovės generalinis direktorius.

Anot jo, prašymas skelbti įmonei bankrotą – tai tik būdas atgauti skolas.

"Iš tikrųjų tai buvo labiau spaudimo forma negu noras iškelti bankroto bylą", – patvirtino ir "Euroelektronikos" pardavimo direktorius Regimantas Barvydas. Tačiau atskleisti, kiek Kauno įmonei skolinga "Senovė", jis nesutiko: "Gal nevertėtų minėti, čia asmeniniai dalykai. Suderinome mokėjimo grafiką ir atsiėmėme prašymą."

Kitą pareiškimą, teismo atstovų teigimu, pateikė bendrovė "Statrentus". Tačiau jos vadovas Ernestas Talačka su žurnalistais bendrauti atsisakė. "Kodėl aš turėčiau su jumis kalbėti? Nieko nekomentuosiu", – tepasakė įmonės vadovas ir padėjo ragelį.


"Senovės" vizitinė kortelė

Bendrovė veiklą pradėjo 1945 m. Tuo metu ji vadinosi Vilniaus miesto statybos ir remonto kontoros. 1965 m. įmonė pavadinimą pakeitė į "IV statybos remonto valdybą". O 1989 m. – į "Senovė".

"Senovė" pirmoji pradėjo atstatyti per Antrąjį pasaulinį karą nuniokotą Vilniaus senamiestį.

Naujam gyvenimui bendrovė prikėlė dešimtis istorinių pastatų: prezidentūrą, Žemutinę pilį, Vilniaus universiteto centrinius rūmus, Tarptautinių santykių ir politikos mokslų institutą, Užutrakio dvarą ir kt.

"Senovė" taip pat yra pastačiusi ir renovavusi gyvenamosios bei komercinės ir visuomeninės paskirties objektus: restoranus "Delano" Vilniuje ir Kaune, kino centrą "Vingis", Lietuvos ambasadą Paryžiuje, Švedijos, Prancūzijos, Didžiosios Britanijos, Danijos, Olandijos ir JAV ambasadas, individualių namų kvartalą Smalinės kaime ir kitus.

Įmonėje dirba apie 250 darbuotojų (50 iš jų įmonėje dirba daugiau nei 25 metus).

Nuo 2006 m. "Senovė" taip pat surenka ir utilizuoja medicinines ir kitas pavojingas atliekas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių