Ar šiemet dar brangs būsto nuoma?

  • Teksto dydis:

Nekilnojamojo turto (NT) ekspertai pastebi, kad dėl sparčiai atnaujinamų universitetų bendrabučių, studentai beveik nebedaro įtakos būsto nuomos kainoms. Esą Vilniuje nedidelį kainos šoktelėjimą šiemet sukels atvykstantys vokiečių kariai. Kiek gali brangti būsto nuoma sostinėje, LNK žurnalistai paklausė NT eksperto Mariaus Čiulados.

– Ar šiemet brangs būsto nuoma ir kokiuose miestuose?

– Nuomos rinka yra sezoniška, t. y. sausį–vasarį rinka snūduriuoja, kovą–gegužę rinkos aktyvumas pakyla, liepą šiek tiek nukrenta ir didysis veiksmas prasideda rugpjūčio antroje pusėje, rugsėjį–spalį. Šiais trimis mėnesiais turbūt ir šiemet bus daugiausia veiksmo. Taip pat reikėtų pažymėti, kad tolygiai kiekvienais metais studentų daroma įtaka rinkai mažėja, nes mažėja ir studentų. Be to, universitetai tvarko, gerina savo bendrabučius, juos renovuoja ir gali studentams pasiūlyti vis kokybiškesnės pasiūlos. Taip pat pastebime, kad yra labai daug užsieniečių studentų, tarptautinių mainų, kurių pritraukia daugiausia Vilnius, Kaunas. Šie studentai dažniausiai rinkosi nuomotis atskirus butus, bet dabar jie vis dažniau renkasi vadinamuosius co-living, modernius bendros erdvės gyvenimo sprendimus. Tokia ta rinka. Šiemet ji niekuo nesiskirs. Kalbant apie kainas, jos visąlaik šiek tiek kyla, nedaug, iki 5 proc. per metus. Ir šiemet turbūt lūkestis tas pats. 

– Butų paklausa, kai atvažiuoja studentų, didelė turbūt yra ne tik Vilniuje, ar ne?

– Jei kalbame apie studentinę nuomą, tai, be abejo, Vilnius, Kaunas, Klaipėda yra trys miestai, kurie išsiskiria. Jie turi universitetų, kurie pritraukia daugiausia šviežio universitetinio kraujo, taip pavadinkime. Anksčiau būdavo ir Šiauliai, tačiau dabar ten po universitetų reformos lyg ir neliko universiteto ar jis labai sumažintas. Tad Šiauliai iškrito iš universitetinės nuomos rinkos. Panevėžys niekad neturėjo labai aktyvios studentinės nuomos. Šiuo metu likę Vilnius, Kaunas, Klaipėda. Vilnius yra tarptautinis miestas, sostinė, čia turime visokių nuomininkų, ir užsieniečių, ir vietinių, ir atvykstančių tiesiog darbo reikalais. Galų gale, kai taip pabrango palūkanų normos, jauniems žmonėms įsigyti būstą ne taip paprasta, tai dalis žmonių, kurie galbūt būtų linkę pirkti, kol kas renkasi likti nuomos rinkoje ir savo sprendimą įsigyti atideda ateičiai, taip keldami paklausą ir šiek tiek keldami nuomos kainas.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

– Tad kainos šiemet dėl studentų neturėtų keistis, ar ne?

– Jei tik dėl studentų – ne. Mes turėsime kitų faktorių, tarkime, šiek tiek atvykstančių vokiečių karių rudenį, kitais metais jų atvyks daugiau, jie didesnę įtaką padarys. Dar turime šiek tiek iš Baltarusijos atvykstančių piliečių. Tad rinka gyva, ji tikrai nestagnuoja, ji labai aktyvi, o kainas subalansuoja paklausa–pasiūla. Tad kurį laiką matome gana stabilias ir nuosaikiai truputį kylančias kainas.

– Vilniečiai baiminasi, kad daug vokiečių karių atvažiuos čia ir norės didelių ir prabangių butų. Ar yra kokių prognozių?

– Mes su jais bendraujame nuolat. Jau atvyko pirmieji 20, padėjome jiems išsinuomoti. Iš tiesų neturi jie kokių nors labai išskirtinių, unikalių reikalavimų. Taip, jie ieško būsto arčiau Centro, naujos statybos, bet kad jie dirbtinai sukeltų kainas ar iškreiptų rinką, ne. Jie šiek tiek padidins bendrą paklausą, natūralu, kad jei pasiūla nesuspės su tuo, kainos gali šiek tiek kilti, bet jie neatvyks visi vienu metu, tai bus kelerių metų procesas, ir rinka, manau, subalansuos tai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Brangs

Brangs portretas
Ir gerai

Saldus sapnas \\\\\.../////

Saldus sapnas  \\\\\...///// portretas
N E B R A N G S.___Prabudau nuo kaimyno "trūbadūro"-----D V I G U B A I.____Ačiū.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių