Vis daugiau sveikatos priežiūros paslaugų apmokama PSDF lėšomis

  • Teksto dydis:

Privalomojo sveikatos draudimo tarybos posėdyje Valstybinių ligonių kasų (VLK) atstovai pristatė 2015 m. Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) metinių konsoliduotųjų ataskaitų rinkinį.

Aptarti PSDF biudžeto pajamų ir išlaidų vykdymo duomenys, informacija apie PSDF biudžeto rezervą bei pagrindinės PSDF išlaidų sritys.

2015 m. PSDF biudžetą sudarė iš viso beveik 1,4 mlrd. Eur. Didžiąją pajamų dalį – apie 947,6 mln. Eur (t. y. apie 68 proc. visų pajamų) – sudarė mokesčių mokėtojų, t. y. draudėjų ir apdraustųjų, mokamos privalomojo sveikatos draudimo (PSD) įmokos, kurias 2015 m. rinko „Sodra“ ir Valstybinė mokesčių inspekcija. Pernai jų į PSDF biudžetą buvo pervesta 72 mln. Eur. daugiau nei 2014 metais.

Pasak VLK Biudžeto planavimo skyriaus vedėjos, laikinai vykdančios Ekonomikos departamento direktoriaus funkcijas, Vitalijos Dagilytės, 2015-aisiais augo ir valstybės biudžeto įmokos už apdraustuosius, draudžiamus valstybės lėšomis. Šios įmokos sudarė daugiau nei 401 mln. Eur (palyginti su 2014 m., metinė įmoka už vieną valstybės lėšomis draudžiamą asmenį padidėjo 5 proc. ir sudarė 244,60 Eur). Draudžiamieji valstybės lėšomis sudaro daugiau nei pusę Lietuvos gyventojų.

„Išlaidų struktūra iš esmės nesikeitė: daugiausia PSDF biudžeto lėšų teko pacientams suteiktų sveikatos priežiūros paslaugų išlaidoms apmokėti – 984,5 mln. Eur (t. y. apie 71 proc. visų PSDF išlaidų), ir vaistams bei medicinos pagalbos priemonėms – 266 mln. Eur. (t. y. 19 proc. visų PSDF išlaidų). Lėšos, skirtos sveikatos programoms, sudarė apie 5 proc., sumokėti už medicininės reabilitacijos ir sanatorinio gydymo paslaugas – 3 proc., kompensuoti ortopedijos technikos priemonių įsigijimo išlaidas – 1 proc.“, – sakė V. Dagilytė.

Daugiau paslaugų

2015 m. didžiausia PSDF biudžeto lėšų dalis buvo skirta apmokėti už pacientams gydymo įstaigose suteiktas sveikatos priežiūros paslaugas ir tyrimus: šeimos gydytojų, gydytojų specialistų, stacionarinį gydymą ir kt.

Buvo įvestas naujas šeimos gydytojų gerų darbo rezultatų rodiklis – Storosios žarnos vėžio ankstyvosios diagnostikos programos vykdymas, už kurį mokama nuo šių metų. Taip pat 2015 m. pradėta mokėti už naujas skatinamąsias paslaugas. Pavyzdžiui, nuo praėjusių metų vidurio gydymo įstaigos pradėtos finansiškai skatinti už vaikų paruošimą ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo įstaigai.

Ligonių kasos siekė gerinti sveikatos priežiūros paslaugų prieinamumą gyventojams ir, kaip ir kasmet, pagal galimybes, į PSDF lėšomis apmokamų paslaugų sąrašą įtraukė daugiau tyrimų, gydytojų konsultacijų ir kitų paslaugų, už kurias gyventojams papildomai mokėti nereikia.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių