Skambina pavojaus varpais: šia nepagydoma liga suserga vis jaunesni, nes į simptomus numoja ranka

  • Teksto dydis:

Išsėtinė sklerozė – nepagydoma liga visam gyvenimui. Medikai sunerimę, kad ja susergama vis jaunesniame amžiuje – vos baigę mokyklą ar ką tik sukūrę šeimas. Lietuvoje tokių pacientų skaičius auga kasmet ir perkopė 3 tūkst. Kai kurie į pirmuosius simptomus numojo ranka ir leidžia ligai progresuoti, praneša LNK.

Plačiau apie tai pasakojo išsėtinės sklerozės terapijos centro vadovė Aldona Droseikienė.

– Iš pradžių vyksta uždegiminiai procesai, po to liga progresuoja, kad žmogus atsisėda net į vežimėlį. Bet nereikia sakyti, kad visiems liga vystosi vienodai. Lietuvoje turime tikrai gerą kompensavimo sistemą, turime keturiolika kompensuojamų vaistų. Žmonės su medikų pagalba gali kontroliuoti šią ligą.

– Svarbu akcentuoti, kad vaistai nepagydys, tik padės kontroliuoti ligą.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

– Mūsų šito centro steigėja ponia Eva iš Anglijos akcentavo, kad, kai jai buvo diagnozuota ši liga, daktaras jai pasakė, kad 70 proc. sveikimo priklauso nuo gyvenimo būdo. Judėjimas, mityba yra labai svarbu, kad žmogus jaustųsi gerai, kad galėtų kontroliuoti ligos eigą. Visos mankštos, visi pratimai turi būti kasdieniai šitų žmonių gyvenime. Kada žmonės ima pratimus iš televizijos ar interneto, tai nėra tas pats.

– Parodykite savo centrą, kokios veiklos čia vyksta?

– Turime baseiną, kur suteikiamos individualios paslaugos kiekvienam pacientui. Mūsų kinezoterapeutė atlieka pratimus individualiai pagal kiekvieno paciento būklę. Ji nusprendžia, su kokiomis raumenų grupėmis jam reikia dirbti. Baseine kiekvienas žmogus atsipalaiduoja, dažnai net užmiega. Tai yra mūsų tikslas, kad vandenyje atsipalaiduotų raumenų grupės, žmogus po to gerai miega. Jis jaučiasi žymiai laisviau ir protas atsipalaiduoja. Mes taikome tokią metodiką, kai mūsų specialistė laiko ant pečių pacientą, žmogus yra paguldomas. Tai yra iš Japonijos kilęs metodas. Turime ir jogos bei pilateso salę, kur atliekame pusiausvyros lavinimo pratimus. Kai yra sunkūs pacientai, turime lubinę keltuvo sistemą, kai pritvirtinimo diržais žmogus yra pajėgus atlikti pratimus.

70 proc. sveikimo priklauso nuo gyvenimo būdo.

– Pacientai pajaučia judėjimo laisvę, vaikščiojimo džiaugsmą.

– Jei visą dieną sėdi vežimėlyje, tai ką reiškia, kada tu gali atsistoti savo kojomis. Pacientai labai mėgsta šiuos seansus.

– Kiek kainuoja tokios paslaugos pacientui?

– Negaliu pasakyti, kiek kainuoja diagnostika todėl, kad pas mus yra nemokamai. Visos paslaugos ir visos procedūros yra nemokamos. Kol kas mes vieninteliai Lietuvoje, kurie suteikia išsėtines sklerozės pacientams tokias paslaugas. Jei per Ligonių kasas žmonės išvažiuoja į sanatorijas 18 d., kiek kainuoja lovadieniai. Mes neturime nakvynės paslaugų, mes teikiame tik dienos stacionarą, bet žmonės džiaugiasi ir tuo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kas

Kas portretas
Per absurdas, invalidams vežimėlyje be nakvynės tai jų būklį ne pagerėja o pablogėja juk nusivaro visiškai. Tarp procedūrų nėra kur pailsėti, O kas yra sanatorijose Palangoje jei jos yra užimtos ir jau eilė iki pat kitų metų. Kas čia per patyčios, oi kreipkitės, registruokitės....gal pas kapų sargą ar ką. Čia matyt manoma, jiems per mažai tos sklerozės, gal dar pašokdinkim, greičiau galą gaus.

PSD vezdu trenktas , per prievarta su vakcinuotas

PSD vezdu trenktas , per prievarta su vakcinuotas portretas
a jus ko kito tikejotes su tokia sveikatos apsaugos sistema kaip bauduvos ? normaliam PSD moketojuj kad papult pas daktara reikia visa menesi skambinet telefonu kad uzsiregistruot i eile pas konsultanta kuris pakonsultuos kaip uzsiregistruot i eile prie daktaro kabineto.... elektriku...siukslininku.. PSD administratoriu....gerove ble...

reklama

reklama portretas
petys uz isetine skleroze!
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių