Prasidėjo burnos vėžio prevencijos savaitė

  • Teksto dydis:

Vasario 22–26 dienomis Lietuvoje rengiama Burnos vėžio prevencijos savaitė. Jos tikslas – skatinti visuomenę domėtis šia liga, kuo daugiau apie ją žinoti, tikrintis, anksti kreiptis pagalbos, nes tik anksti diagnozavus vėžį galima pagydyti ligonį.

Burnos vėžys – tai piktybinis bet kurios burnos vietos susirgimas. Jis gali išsivystyti ant lūpų, dantenų, liežuvio, vidinio žandų paviršiaus, gomurio, burnos dugno ar net seilių liaukose. Burnos vėžys, kaip ir kiti vėžiai, išsivysto tada, kai audinių ląstelių genetinėje medžiagoje įvyksta tam tikri pokyčiai, dėl kurių ląstelės ima netaisyklingai dalintis ir augti.

Galimi burnos vėžio simptomai yra labai įvairūs. Dažniausiai ši vėžio forma būna auglio arba ilgą laiką negyjančios opos pavidalo. Taigi, burnoje gali atsirasti patinimas, paburkimas, sustorėjimas, guzelis arba šiurkštus, žaizdotas, šašuotas, negyjantis plotelis.

Burnos vėžio prevencijos savaitės metu nemokamai tikrinami visi, kurie kreipsis į akcijoje dalyvaujančias įstaigas pastebėję įtartiną darinį burnos, galvos ar kaklo srityje.  Būkite atidūs, pastebėję  galimus burnos vėžio simptomus ar esant net menkai abejonei kreipkitės pagalbos į medikus.

Vėžys gali paliesti kiekvieną, o jo lokalizacijos kartais būna pačios netikėčiausios. Tačiau anksti pastebėjus pirmuosius ligos požymius išgyti vilties gerokai daugiau – tereikia laiku kreiptis pagalbos ir gauti tinkamą gydymą.


Šiame straipsnyje: vėžysburnos higienasveikata

NAUJAUSI KOMENTARAI

juokinga

juokinga portretas
Tiesiog juokinga-parašo kaip pas mus gerai, kaip rūpinamasi žmonėmis (tipo), bet neparašo kur galima pasinaudoti tom nemokamom paslaugom. Kitaip sakant-ir pasigirs, ir nuostolio nebus (nes kreipsis vienetai). Piktina tokie straipsniai. Kaip galima naudotis tom prevencinėm priemonėm, jei niekas nesuteikia informacijos kur jas galima gauti???

Nesupratau

Nesupratau portretas
Kokia is to straipsnio nauda jai net nesugebat paviesinti istaigu kur galim kreiptia pasitikrinti.matau kad rasoy beleka.

vv

vv portretas
O kur akcijoje dalyvaujanciu istaigu sarasas, kodel nepaviesintas prie straipsnio?
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių