Naujausias tyrimas verčia aiktelėti: populiarūs vitaminai gali paskatinti vėžį?

  • Teksto dydis:

Švedų tyrėjai teigia, kad vitaminas C ir E, gali paskatinti vėžinių ląstelių plitimą, praneša LNK.

Sezonams besikeičiant, vaistinėse žmonių – daugiau. Vieni – jau sunegalavę, kiti nori sustiprėti ir perka vitaminus.

„Žmonių padaugėjo, nes ypač padaugėjo peršalimo ligų“, – teigė kalbinta vaistininkė.

„Dažniausiai ateina žmonės, kurie nori pastiprinti imunitetą, kai jau pradeda jausti kokius nors simptomus“, – jai antrino ir kita vaistininkė.

Ko griebiasi atėjusieji į vaistinę? Dažniausiai vitamino C. Pastarasis žinomas kaip antioksidantas, galintis sustiprinti natūralią organizmo apsaugą, pagerinti geležies įsisavinimą ir mažinti nuovargį.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

„Visi vis dar tiki, kad jis tiesiogiai stiprina imuninę sistemą. Bet taip tikrai nėra. Jis gali palaikyti imuninę sistemą ir gali padėti išvengti komplikacijų sergant įvairiomis peršalimo, gripo ligomis“, – atskleidė vaistininkė.

Tačiau naujausias švedų tyrimas nuo vitaminų lentynos privers atsitraukti. Teigiama, kad antioksidantai – vitaminas C ir E – gali paskatinti vėžį.

„Kad antioksidantai gali skatinti angiogenezės vystymą, tai labai nustebino. Mes to nežinojome“, – švedų tyrimo rezultatais stebėjosi Vėžio instituto molekulinės onkologijos laboratorijos vedėjas Kęstutis Sužiedėlis.

Angiogenezė – tai procesas, kurio metu auga naujos kraujagyslės.

„Perteklinis vitaminų naudojimas gali skatinti angiogenezę, o formuojantis navikams, irgi yra skatinama angiogenezė. Su angiogenezės skatinimu jau susiformavus navikams, yra susijęs vėžinių ląstelių plitimas organizme. Būtent taip yra aiškinamos išvados, kad vitaminų vartojimas gali skatinti vėžio vystymąsi, plitimą“, – aiškino K. Sužiedėlis.

Nors Nacionalinio vėžio instituto ekspertai liko nustebinti, tačiau sako, kad šios išvados nėra tiesioginės.

Šis mechanizmas vėžio vystymąsi galėtų veikti tada, kai jau yra susiformavę nedideli navikai.

„Šis mechanizmas vėžio vystymąsi galėtų veikti tada, kai jau yra susiformavę nedideli navikai“, – raminti pabandė Vėžio instituto molekulinės onkologijos laboratorijos vedėjas.

Mokslininkų vertinimu, išbraukti vitaminų C ir E ir raciono nereikia. Priešingai, taip galime tik nualinti imuninę sistemą. O tam tikroje stadijoje jie kaip tik padeda kovoti prieš vėžį.

Specialistai kalba ir apie kitus negalavimus, kurių gali kilti piktnaudžiaujant vitaminais, ir priduria – maisto papildus reikia vartoti tik tada, kai jų trūksta, jaučiamės prastai.

„Jeigu perdozuojama vitamino C, tai kelia inkstų akmenligės riziką“, – teigė Vilniaus universiteto (VU) medicinos profesorius Rimantas Stukas.

„Vitaminas E pagrindinė savybė – skystinti kraują, plėsti kraujagysles. Dėl to labai svarbu jo neperdozuoti“, – patarė kalbinta vaistininkė.

Svarbiausia – aukso vidurys: subalansuota mityba ir judėjimas. Vėžio instituto ekspertai pataria nuolat stebėti sveikatą ir profilaktiškai tikrintis. Ypač, jei šeimoje jau yra vėžinių susirgimų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Soslan

Soslan portretas
Bisoprolol Vitabalans Taip

Soslan

Soslan portretas
Bisoprolol Vitabalans 5mg 30n Taip Bisoprolol Vitabalans Taip LT/1/09/1478/017 Taip

Soslan

Soslan portretas
Bisoprolol Vitababalans Taip
VISI KOMENTARAI 34

Galerijos

Daugiau straipsnių