Kalėdinė dovana – insulino pompa

Cukraligė

Kalėdinė dovana – insulino pompa

Evelinos Griciūtės bendraamžiai paprastai Kalėdų Senelio prašo žaislų. Evelina šįkart gavo kiek kitokią, ne itin vaikišką, tačiau labai ją pradžiuginusią kalėdinę dovaną – insulino pompą. Šis prietaisas devynmetei cukriniu diabetu sergančiai mergaitei gerokai palengvino gyvenimą. Patenkinta Evelina skaičiuoja, kad su šia pompa ji susileidžia insuliną kęsdama gerokai mažiau dūrių.

p>Dingo apatija

Cukriniu diabetu E.Griciūtė susirgo prieš dvejus metus. Greitai devynmetė viską sužinojo apie savo ligą – kaip matuotis cukraus kiekį kraujyje, kaip susileisti insulino. Jos kraujyje cukraus kiekis buvo nuolat per didelis. Dėl tai mažėjančio, tai didėjančio cukraus kiekio kraujyje suprastėjo ir Evelinos medžiagų apykaita, tad pradėjo kristi svoris – iki 5 kilogramų per savaitę. Mergaitė dėl prastos savo sveikatos būklės labai išgyveno, o stresas, pasak vaikų endokrinologės Sigitos Vainienės, dar labiau didino cukraus kiekį kraujyje.

Insulino pompą, sveriančią 60 gramų, Evelina nešiojasi jau apie du mėnesius, tačiau tik praėjusią savaitę įsitikinus, kad organizmas ją priima, pompa tapo mergaitės nuosavybe. „Kai Evelina pradėjo nešioti pompą, ji tarsi atgijo – dingo anksčiau dėl ligos buvusi apatija, pavyko vėl atgauti numestuosius kilogramus“, - džiaugėsi mergaitės tėvelis Saulius Gricius.

Mobilųjį telefoną primenančią, mygtukais reguliuojamą insulino pompą, kainuojančią apie 6–9 tūkstančius litų, Evelinai padovanojo bendrovė „Geonafta“. Ji – jau trečiasis Klaipėdoje gyvenantis cukriniu diabetu sergantis vaikas, turintis tokią pompą. Labdaros ir paramos fondo „Laisva valia“, globojančio cukriniu diabetu sergančių vaikų klubą „Smalsučiai“, koordinatorė Nijolė Taraškevičienė pasakojo, kad rėmėjai insulino pompas dovanoja toms šeimoms, kurios yra pajėgios kas mėnesį mokėti apie 300 – 400 litų už jų išlaikymą.

Bus naujas kabinetas

Visoje Lietuvoje cukriniu diabetu serga apie 600 vaikų, kurių jauniausiam vos treji metai. Net 55 vaikai gyvena Klaipėdoje. Vien šiemet uostamiestyje diabetas buvo diagnozuotas keturiolikai vaikų. Kodėl diabetu suserga vis daugiau vaikų, neaišku. Manoma, kad viena priežasčių gali būti stresas.

Paprastai vaikai, sergantys diabetu, slepia savo ligą. Ne visose mokyklose yra medicinos punktai, tad sergantys moksleiviai insulino eina leistis į tualetus, o ten, aptikti su švirkštais rankose, neretai būna išvadinami narkomanais, mat ne visi žino, kad cukraligė – ne vien suaugusiųjų liga.

Insulino pompų, kurios labai palengvina ligonių gyvenimą, ligonių kasos nekompensuoja. Kol kas jomis aprūpinamos tik kūdikių besilaukiančios moterys. Kiti pompas nusiperka savo lėšomis arba ieško rėmėjų. Tie, kurie tokių pompų neturi, priversti insuliną švirkštis po 3 – 4 kartus per dieną.

Fondo „Laisva valia“ koordinatorė N.Taraškevičienė Evelinai ir kiek anksčiau insulino pompą gavusiam penkiolikmečiui Povilui Pilipavičiui įteikė dar vieną dovaną – kvietimus į labdaringą populiariosios klasikos koncertą delfinariume „Kalėdos su delfinais“. Kita gera žinia sergantiems cukralige yra tai, kad greitai Klaipėdos vaikų ligoninės konsultacinėje poliklinikoje atsiras profilaktinis diabetinės pėdos kabinetas, kurio daugiau kaip 8000 litų kainavusią įrangą padėjo įsigyti fondo „Laisva valia“ surasti rėmėjai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių