Į lėktuvą – tik gydytojui leidus

Atostogaudama nėščia moteris turi rūpintis ne tik savo, bet ir būsimo kūdikio sveikata

Klaipėdietė Rasa Rutkauskienė vadina save ekstremale. Prieš metus besilaukdama antro vaiko moteris išskrido ilsėtis į Filipinus, ten mėgavosi saulės voniomis ir nardymo malonumais. Tačiau ilga ir varginama kelionė nepakenkė nėščiosios sveikatai. Praėjusių metų pabaigoje moteris pagimdė sveiką dukrytę Rūtą.

p>Rasa su vyru Giedriumi kelionę į tolimuosius kraštus buvo suplanavusi prieš pusmetį, kai netikėtai pastojo. „Kelionė brangi, tad nesiryžau jos atsisakyti dėl nėštumo“, – pasakojo 31 metų moteris. Gydytoja neprieštaravo tokiems planams. Apsisprendimą važiuoti sustiprino ir prieš kelionę pasibaigęs pirmus tris nėštumo mėnesius kamavęs pykinimas.
Trečią mėnesį nėščia R.Rutkauskienė sėkmingai atlaikė 14 valandų skrydį lėktuvu. Vėliau dar šešias valandas porai teko dardėti vietos autobusu iki nakvynės vietos. Moteris nejautė diskomforto nei dėl skrydžio, nei dėl laiko juostų skirtumo ar neįprasto maisto.
Per dešimt poilsio dienų klaipėdietė ne tik skanavo jūros gėrybių, bet ir kaitinosi saulėje, nardė su akvalangu. Rasa nardė ir anksčiau, tad nėštumas neprivertė atsisakyti pomėgio. Kūdikio besilaukianti moteris buvo girdėjusi, kad plaukiojimas būsimam kūdikiui naudingas. Dėl kaitrios saulės moteris nuolat mirko vandenyje. Klaipėdos universitetinės ligoninės Akušerijos-ginekologijos departamento Pogimdyminio skyriaus vedėja Vaiva Galvosienė „Sveikatai“ paaiškino, kad kelionės nėščioms moterims nėra tabu. Tačiau atsargumo ir saiko keliaujant pamiršti nereikėtų.
– Keliauti ar palaukti, kol gims kūdikis? Toks klausimas ramybės neduoda ne vienai būsimai mamai.
– Jei nėštumas nekomplikuotas, moteris drąsiai gali keliauti. Tik nepatartina važiuoti į tropikų šalis, kur reikalingi skiepai. Moteris neretai įsivaizduoja, kad būdama nėščia turės daugiau laisvo laiko, tad galės atsigriebti ir pakeliauti už kelerius metus į priekį. Tačiau kiekviena turėtų įvertinti padėtį. Kelionėje gali įvykti komplikacijų ar net grėsti persileidimas. Jei kils problemų, pagalbą suteiks tos šalies medikai. O jei tai nutiks Afrikos džiunglėse? Sprendimą gali priimti tik pati moteris.
– Kada geriau keliauti: pirmoje nėštumo pusėje ar antroje?
– Pradžioje nė viena nežino, kaip pavyks išnešioti kūdikį. Iki 12 savaičių baigia formuotis vaisius, tad jei kas nors blogai, gali įvykti persileidimas. Moterį gali pykinti, vimdyti. Tad iki 12 savaičių, ypač pirmų aštuonių, reikėtų elgtis itin atsargiai. Vėliau, jei nėra komplikacijų, galima keliauti.
Per savo praktiką mačiau moterų, kurios būdamos nėščios apskrido keturias pasaulio šalis, net dalyvavo automobilių ralyje. Viena iki penkto nėštumo mėnesio penkiskart per savaitę lankė aerobikos treniruotes. Tačiau vėliau su jomis susidūrėme ligoninės Nėštumo patologijos skyriuje, į kurį jos pateko dėl rimtų komplikacijų. Nereikia peržengti ribų.
– Ką patartumėte keliaujančioms lėktuvu ar automobiliu?
– Skrydžiui reikėtų pasirinkti saugesnį ir didesnį lėktuvą, nes jie turi slėgio reguliavimo sistemą. Kelionei lėktuvu reikėtų pasirinkti tampresnes pėdkelnes, avėti patogesnius ir didesnius batus. Jei skrydis trunka ilgiau, rekomenduojama kas valandą pereiti lėktuve pirmyn ir atgal. Iki 12 nėštumo savaičių, kai moteris dažniau šlapinasi, patarčiau joms sėstis arčiau tualeto. Nors teko susidurti, kad tuomet tenka sėdėti arčiau rūkymo vietų. Vėl negerai.
Automobilyje ar lėktuve, jei yra galimybė, reikėtų pakelti kojas ant gretimos sėdynės, apsikaišioti pagalvėlėmis ties šonais ir kojų linkiais.
Klaidą daro tos moterys, kurios važiuodamos automobiliu saugos diržą segasi per pilvą. Taip galima pakenkti kūdikiui. Diržą rekomenduojama segti virš arba po pilvu.
– Kada į kelionę reikėtų pasiimti ir gydytojo pažymą apie nėščiosios sveikatos būklę?
– Baimindamosi, kad nėščios moterys lėktuve nepradėtų gimdyti ar joms nekiltų komplikacijų, oro linijų bendrovės kartais prašo gydytojo pažymos, informuojančios apie moters sveikatos būklę. Dažniausiai tuomet, kai nėštumas artėja į pabaigą. Tokiu atveju be ginekologo pažymos nėščia moteris gali net nepatekti į lėktuvą, net jei turės bilietą.
Jei ji jaučiasi gerai ir nėštumas ne daugiavaisis, lėktuvu dažniausiai galima skristi iki 36 savaitės. Bet kokiu atveju, prieš pirkdama bilietus ji turėtų išsiaiškinti kiekvienos oro linijų bendrovės vidaus taisykles.
– Kokių pramogų per atostogas būsimoms motinoms reikėtų atsisakyti?
– Nėščioji gali gyventi normalų gyvenimą, tačiau turėtų elgtis atsargiau. Bet kokiu atveju reikėtų pasitarti su gydytoju, nes kiekvienas nėštumas individualus. Nepatarčiau važinėtis dviračiu.
Taip pat nėščiosios manęs kartais klausia, ar gali sportuoti, lankyti vandens aerobiką, nes tai dabar labai populiaru. Jei iki tol aktyviai nesportavo, tad ir pastojus nereikėtų persistengti. Kartais nėščios moterys būna labai drąsios ir nori daryti tai, ko niekada gyvenime nebandė.
– O kaip dėl saulės vonių?
– Prieštarauju, kad besilaukianti moteris kaitintųsi saulėje. Teko matyti tokių, kurios dėl padidėjusio kraujospūdžio ar antro laipsnio odos nudegimų į ligoninę buvo atvežtos tiesiai iš paplūdimio. Taip pat nereikėtų pamiršti, kad karštyje nėščias moteris kamuoja tinstančios kojos.
– Ką patartumėte nėščiajai įsidėti į kelioninį krepšį? Gal reikėtų pasiimti kokių nors vaistų?
– Moterims į kelionę patariama pasiimti nėščiosios kortelę, kurioje surašyti atlikti tyrimai, gydytojo pastabos apie nėštumo eigą. Požiūris į vaistus dėl persileidimo tikimybės ar priešlaikinio gimdymo pasikeitė. Prieš dešimt metų būčiau patarusi pasiimti vienokių ar kitokių medikamentų, o šiandien primenu, kad vaistus nėščiajai gydytojas gali paskirti tik ją apžiūrėjęs. Tačiau jei tenka gerti medikamentus, išvykas ir atostogas toli nuo namų reikėtų atidėti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių