S. Štombergas: varžovai – stiprūs, bet įveikiami

Rytoj Liepojoje, Rygoje ir Ventspilyje prasidės jubiliejinis – 30-asis – Europos jaunimo (iki 18 metų) vaikinų krepšinio čempionatas. Lietuvos rinktinė yra nusitaikiusi į aukštas pozicijas.

Rytoj Liepojoje, Rygoje ir Ventspilyje prasidės jubiliejinis – 30-asis – Europos jaunimo (iki 18 metų) vaikinų krepšinio čempionatas. Lietuvos rinktinė yra nusitaikiusi į aukštas pozicijas.

Komanda pasikeitė

Lietuviai kovas pradės Ventspilyje, kur A grupėje surems ginklus su bendraamžiais iš Slovėnijos, Prancūzijos ir Serbijos. Į kitą etapą pateks trys stipriausios grupės komandos.
Pernai Kaune vykusiame pasaulio septyniolikmečių čempionate šios amžiaus grupės Lietuvos komanda tarp 12 ekipų tenkinosi tik devintąja vieta. Vyriausiajam treneriui Pauliui Juodžiui blankus pasirodymas kainavo postą, o į jo vietą stojo 1999 m. Kauno "Žalgirį" ant Eurolygos čempionų pakylos atvedęs ir pastaruosius keletą metų legendiniame laikinosios sostinės klube trenerio patirtį kaupiantis Saulius Štombergas.

Iš 2012-ųjų rinktinės naujasis treneris pasiliko vos keturis krepšininkus – Norbertą Gigą, Luką Grabauską, Žydrūną Jurgutį ir Haroldą Saprykiną. Komandos veidą iš esmės pakeitė ir metais jaunesnis Domantas Sabonis. Malagos "Unicajos" jaunimo ekipai atstovaujantis Lietuvos krepšinio legendos Arvydo Sabonio jauniausias sūnus puikiai pritapo prie S.Štombergo kariaunos.

Trūksta stabilumo

Rengdamiesi žemyno pirmenybėms S.Štombergo auklėtiniai sužaidė dešimt kontrolinių rungtynių, iš jų laimėjo penkias.

Varžybos priminė linksmuosius kalnelius ir atvėrė bene didžiausią šios rinktinės spragą – stabilumo trūkumą. Du kartus suomius, po sykį turkus, baltarusius ir estus įveikusiems mūsiškiams finišas kiek apkarto – pralaimėtos paskutinės dvikovos lenkams, latviams, kroatams ir ispanams.

Prieš dvejus metus aštuoniolikmečių žemyno pirmenybės vyko Latvijoje ir Lietuvoje. Tuomet mūsų šalies atstovai suklupo tik finale, 76:88 nusileidę Kroatijos rinktinei.
Iki šiol šios amžiaus grupės Europos čempionais lietuviai yra tapę du kartus: 1994 m. Tel Avive vykusiame finale 73:71 įveikė kroatus, o auksinį žygį pakartojo 2010 m., kai Vilniuje finale 90:61 sutriuškino rusus.

Tikslas – penketukas

"Svarbiausia, kad įgyvendinome uždavinius, kuriuos buvome išsikėlę per pasirengimo ciklą. Neakcentavome, kad privalome laimėti kontrolinius mačus, nes žaidėme su labai stipriomis komandomis, kurios greičiausiai bus čempionato favoritės. Jei būtume norėję pergalių, galėjome rinktis silpnus varžovus, tačiau mums norėjosi žaisti su stipriais konkurentais, kad geriau pamatytume savo galimybes, klaidas. Be to, nebuvome apsisprendę dėl galutinio dvyliktuko, tad leidome pasireikšti visiems žaidėjams, nemažai eksperimentavome", – vakar "Kauno dienai" sakė S.Štombergas.

– Treneri, ar sunku buvo apsispręsti dėl galutinės sudėties?

– Teko kaip reikiant pasukti galvą, nes turime daug panašaus pajėgumo krepšininkų. Gaila, kad šiame turnyre mums negalės padėti traumuoti Edvinas Šeškus ir Ernestas Serkevičius. Tai buvo krepšininkai, kurie šioje rinktinėje turėjo tvirtas pozicijas, buvo jos lyderiai. Per pasirengimo etapą netekome dar vieno stipraus ginklo – traumą patyrė Erikas Kubilius, kuris buvo labai gerai pasirengęs fiziškai.

– A grupėje teks laikyti serbų, slovėnų ir prancūzų testą. Ko tikitės iš šių varžovų?

– Visos trys priešininkų komandos turi žaidėjų, kurie jau gerai žinomi Europoje. Mums teko pajėgi grupė, tad laukiame rimtos kovos. Manau, kad visuose mačuose teks kaip reikiant paplušėti, bet esu įsitikinęs: galime įveikti bet kurį varžovą.

– Lietuvos krepšinio federacija jūsų rinktinei iškėlė tikslą užimti 1–5 vietas. Ar tai realu?

– Uždaviniai aukšti. Bus nelengva, tačiau stengsimės iš paskutiniųjų. Jaunimo krepšinis sunkiai prognozuojamas. Manau, kad daug kas paaiškės po pirmųjų čempionato dienų, kai pamatysime, ką sugeba varžovai. Nemažai priklausys ir nuo psichologinių dalykų, todėl labai norėtųsi sėkmingai pradėti turnyrą.

– Pasirengimo laikotarpiu komandoje pagrindiniu smuiku griežė D.Sabonis. Ar jam patikėsite lyderio vaidmenį ir Latvijoje?

– Domantas mūsų ekipoje – vienas stabiliausių žaidėjų. Net ir nuo atsarginių suolo jis puikiai įeidavo į žaidimą, vesdavo komandą į priekį. Jo patirtis, geras fizinis pasirengimas ir ypatingas krepšinio supratimas mums labai pravers. D.Sabonis gali puikiai žaisti tiek individualiai, tiek asistuoti draugams. Jei turėtume daugiau tokių krepšininkų, mums būtų lengviau. Tai patyrėme žaisdami su stipriausiais priešininkais, tarkime, kroatais. Jie tokių vaikinų turi ne vieną, o visą starto penketą, žaidžia suaugusiųjų krepšinį. Kautis su tokiais oponentais mūsų inteligentiškai rinktinei sunkoka.

– Pernai šios amžiaus grupės Lietuvos rinktinė planetos pirmenybėse buvo tik devinta. Ar per metus žaidėjai padarė tokį kokybinį šuolį, kad šį kartą galėtume tikėtis medalių?

– Su šios amžiaus grupės žaidėjais reikia daug dirbti individualiai. Žaidžiant koją kiša technikos trūkumas, neišvengiame techninio broko. Vaikiškos klaidos mus žudo, tačiau per savaitę ar dvi neįmanoma tapti tobulam. Latvijoje tikėsimės ir Fortūnos pagalbos.

Kontrolinės rungtynės

Birželio 23 d. su Suomija – 70:43, 24 d. su Suomija – 71:52, 27 d. su Turkija – 72:64, 28 d. su Baltarusija – 80:74, 29 d. su Turkija – 56:62, liepos 5 d. su Estija – 102:41, 6 d. su Lenkija – 90:91, 7 d. su Latvija – 63:67, 13 d. su Kroatija – 74:79, 15 d. su Ispanija – 57:62.

Grupės
A grupė – Lietuva, Serbija, Slovėnija, Prancūzija, B – Graikija, Rusija, Bosnija ir Hercegovina, Čekija, C – Italija, Latvija, Bulgarija, Ispanija, D – Ukraina, Turkija, Anglija, Kroatija.

Tvarkaraštis
Liepos 18 d. 14 val. – su Prancūzija, 19 d. 14 val. – su Slovėnija, 20 d. – su Serbija.

Lietuvos rinktinė
Žaidėjai – Dainius Chatkevičius (ūgis 203 cm), Žydrūnas Jurgutis (178 cm) ir Haroldas Saprykinas (188 cm, visi – V.Knašiaus krepšinio mokykla), Norbertas Giga (207 cm) ir Rytis Pipiras (196 cm, abu – Vilniaus krepšinio mokykla), Lukas Grabauskas (194 cm), Paulius Valinskas (190 cm) ir Ričardas Verbickas (187 cm, visi – A.Sabonio krepšinio centras), Domantas Sabonis (207 cm, Malagos "Unicaja", Ispanija), Karolis Šarukas (197 cm, "Tornado" krepšinio mokykla), Augustas Šuliauskas (180 cm) ir Gediminas Žalalis (205 cm, abu – Š.Marčiuliono krepšinio akademija). Vyriausiasis treneris – Saulius Štombergas, treneriai – Mindaugas Brazys ir Marius Tamolis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

info LIETUVOS ŽEMĖ

info LIETUVOS ŽEMĖ portretas
Visiems visiems visiems Vengrijos įstatymų leidėjai gruodžio 17 dieną didele persvara nubalsavo už konstitucijos pataisą, uždrausiančią užsieniečiams pirkti Vengrijos žemės ūkio sklypus. Tačiau Lietuvos įstatymų leidėjams vengriškas pavyzdys yra nereikalingas. Todėl mes patys išsaugokim protėvių palikimą Lietuvą savo vaikams. Burkimės ir organizuokim referendumą. Nes Lietuvos žemių išpardavinėjimas užsieniečiams yra sukčių sumanytas Lietuvos naikinimas. Lietuvos žemės referendumo savanorių grupė didėja, bet nėra pakankamai didelė pradėti parašų rinkimą. Labai trūksta žmonių, kurie galėtų padėti organizuotis ir platinti žinią. Reikalinga suburti bent 3000 žmonių savanorių grupę daugiau nei 300000 parašų surinkimui. **************************************************** Registracija: tel. 8 698 02118 pranciskus.sliuzas@kaisiadorys.lt **************************************************** Šie metai yra lemtingi Lietuvai. S a v a n o r i ų paieškai liko 45 dienos.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių