Horizonte – Eurolygos ketvirtfinalis, bet jis rūpi ir „Žalgirio“ varžovams

Dvi dešimtys Nacionalinės krepšinio asociacijos (NBA) skautų įsirašė nemažai pastabų savo stebimiems žalgiriečiams per permainingą Kauno krepšininkų pasirodymą su "Valencia" ekipa. Tačiau nėra abejonių: arenos šeimininkų kovingumas ir pergalė 86:82 turėjo palikti įspūdį net ir didžiausiems skeptikams.

Lengvų kelių nesirenka

"Iškalbingiausias rodiklis: kauniečiai nuolat laimi lemiamas atkaklių rungtynių atkarpas, dažniausiai – baigiamąsias, vadinasi, jie – jau subrendusi komanda. O toks kolektyvas gali labai daug", – "Kauno dienai" teigė Darius Sirtautas.

Buvęs Lietuvos ir Slovakijos čempionas, Europos taurės su "Žalgiriu" laimėtojas neliko abejingas kauniečių pasirodymui per akistatą su varžovais iš Valensijos.

12-ą pergalę per 19-a Eurolygos turų kauniečiai įsirašė po dramatiško finišo. Per pirmus du kėlinius lyg ant sparnų lakstę žalgiriečiai užkūrė tokią pirtį, kad Ispanijos atstovai vos spėjo gaudyti orą. Spurtavę 11:0, šeimininkai iki ilgosios pertraukos jau buvo susikrovę dviženklę persvarą 47:31.

Vis dėlto Ispanijos čempionai atsikvošėjo. Jų išsigelbėjimo receptu tapo tritaškiai. Net tris tolimas bombas pasiuntęs jų atakų lyderis Ericas Greenas skirtumą prieš lemiamą ketvirtį aptirpdė iki vienaženklio – 63:57. Jame skambiai prabilo ir svečių aukštaūgis Tiboras Pleissas, kurio šeši taškai paeiliui "Valencia" pirmą kartą išvedė į priekį – 72:73. Paulius Jankūnas ir iš toli įsišaudęs Artūras Milaknis vėl truktelėjo žalgiriečius, bet slaptuoju svečių ginklu tapęs puolėjas Willas Thomasas, pataikė du tritaškius ir atkūrė intrigą – 83:82. Vis dėlto K.Pangosas ir Edgaras Ulanovas baudų metimais įtvirtino pergalę.

"Atrodo, kad ir vėl pasirinkome sunkesnį kelią į pergalę, nors buvo ir lengvesnis", – po mačo atsiduso vienas laimėjimo kalvių E.Ulanovas.

Gerino rekordus

Šis puolėjas nebuvo itin pastebimas, kai komandai sekėsi, tačiau itin patikimai sužaidė lemiamais momentais ir surinko sau įprastą dviženklį naudingumo balą (14).

Kiti pergalės herojai – prancūzas Axelis Toupane'as ir kanadietis Kevinas Pangosas – ypač žibėjo per pirmą mačo dalį. A.Toupane'as vien per du kėlinius įmetė 12 taškų, o iš viso surinko 18-a – daugiausia per visą savo karjerą Eurolygoje.

K.Pangosas, nors ir nepasiekė savo rezultatyvumo vidurkio, atliko net 15 rezultatyvių perdavimų. Gynėjas pagerino šio sezono Eurolygos rekordą, priklausiusį graikui Nickui Calathesui (14 perdavimų).

"Visada Keviną patraukdavome per dantį, kad nėra tikras įžaidėjas, nes per daug meta į krepšį. Bet tai, ką jis daro dabar… Tiesiog bravo! Tegul tik tai tęsia", – šypsojosi Artūras Milaknis.

"Tai įspūdingas skaičius. Man pritrūko įžaidėjų sprendimų. Gal visko noriu idealiai, bet reikia pažiūrėti ir į jo žaistas 28 minutes. Per jas – jokių klaidų. Tai įspūdinga žaidžiant ketvirtas rungtynes per septynias dienas. Bet aš juo ir neabejoju, nes matau jį kasdien dvejus metus", – antrino "Žalgirio" strategas Šarūnas Jasikevičius.

Pasiekiami ir lyderiai

Užglaistę apmaudžius prisiminimus po nesėkmės 86:93 Bamberge, žalgiriečiai savaitę baigs rytoj akistata išvykoje su artimiausiu persekiotoju Lietuvos krepšinio lygoje (LKL) Klaipėdos "Neptūnu".

Eurolygos turnyre kauniečiai nepakilo nuo 6-o laiptelio, bet žengė svarų žingsnį atkrintamųjų varžybų link. Nuo 9-oje pozicijoje esančios Vitorijos "Baskonia" juos skyrė 4 pergalės. Tiesa, pastaroji turėjo šansą priartėti prie "Žalgirio" po mačo su Milano "AX Armani Olimpia".

Per likusius 11 turų žalgiriečiai turi ir puikias galimybes pakilti gerokai aukščiau, nes nuo antroje vietoje įsitvirtinusio Pirėjo "Olympiakos" jie atsilieka vos viena pergale.

20-ame ture sausio 25-ąją žalgiriečių laukia išvyka į Graikiją pas Atėnų "Panathinaikos", kuriam atstovauja Lukas Lekavičius.

Mokinukas tapo monstru

– Ar nuo 9-os vietos gerokai atitrūkę žalgiriečiai jau gali būti ramūs dėl kelialapio į ketvirtfinalį? – pasiteiravome D.Sirtauto.

– Nemanau, kad darbas jau atliktas. Situacija dar gali pasikeisti. Įsivaizduokite, jei dėl traumų iš kovinės rikiuotės iškristų K.Pangosas ar P.Jankūnas? Lygiavertę pamainą jiems rasti būtų labai sunku, tai atsilieptų rezultatams. Tad tokie dalykai neprognozuojami.

– Kaip paaiškintumėte banguotą žalgiriečių žaidimą su "Valencia"?

– Toks katės su pele žaidimas, kai nuo varžovo atitrūksti, vėl prisileidi ir vėl gali pabėgti, nepavojingas, jeigu yra didelis meistriškumo skirtumas. Šiuo atveju to nebuvo. Todėl ir ispanai sugebėjo grąžinti intrigą. Tačiau žalgiriečiai parodė tvirtą charakterį, psichologinę jėgą. Kaip daro visą šį sezoną.

– Vis dėlto sezono pradžioje nei Aaronas White'as, nei A.Toupane'as, nei keli kiti žalgiriečiai nebuvo tokie ryškūs kaip dabar. Ar pritartumėte, kad Š.Jasikevičius vis labiau atskleidžia jų talentus?

– Tai liudija ir apie trenerių kolektyvo darbą, ir apie gerą žaidėjų selekciją. Kauno klubas tiksliai atsirinko savo sistemai tinkamus krepšininkus, kurie turi potencialą augti. Pažiūrėkite, kiek legionierių Kaune žengė didelį žingsnį į priekį. Pernai – Brockas Motumas, šiemet – kiti. K.Pangosas iš nedrąsaus mokinuko tapo tikru krepšinio monstru. Juk žaidėjai jaučia, kad "Žalgiryje" jie tobulėja ir kyla į naują profesinį lygį, augina savo vertę rinkoje. Kartu auga ir klubo vertė krepšininkų akyse.


Statistika

"Žalgiris"–"Valencia" 86:82 (26:19, 21:12, 16:26, 23:25). "Žalgirio" arena, 12 282 žiūrovai.

"Žalgiris": A.Toupane'as 18 taškų (iš jų 8/9 dvitaškių), A.Milaknis 12 (4/6 tritaškių), K.Pangosas (15 rezultatyvių perdavimų), A.White'as (8 atkovoti kamuoliai) ir P.Jankūnas po 11, E.Ulanovas 10 (7 atkovoti kamuoliai), B.Daviesas 8 (3/3 dvitaškių, 5 atkovoti kamuoliai), V.Micičius 3, A.Kavaliauskas 2, G.Masiulis, M.Sajus ir B.Udrichas po 0.

"Valencia": T.Pleissas 20 taškų, W.Thomasas 19 (iš jų 5/5 dvitaškių), E.Greenas 17 (iš jų 5/7 tritaškių), S.Van Rossomas 9, F.San Emeterio 7, B.Dubljevičius ir R.Martinezas po 3, A.Abalde ir A.Doornekampas po 2.

Komandų rodikliai. Taiklumas: dvitaškių – 25/41 (61 proc.) ir 17/35 (49 proc.), tritaškių – 7/25 (28) ir 10/25 (40), baudų metimų – 15/16 (94) ir 18/19 (95). Atkovota kamuolių – 40 ir 27, perimta – po 2. Rezultatyvūs perdavimai – 25 ir 19. Klaidos – 9 ir 6.


Šiame straipsnyje: ŽalgirisEurolygakrepšinis

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių