Sezoną pradės pavasarį, trofėjus išsidalys rudenį

Automobilių ir motociklų sporto pasaulio elito varžybų 2023-iaisiais – po kelias beveik kas mėnesį. Lenktynių sezoną planuojama pradėti kovą ir užbaigti vėlai lapkritį.

Startuos Monte Karle

Sausio 19–22 d. Monte Karle (Monakas) numatytas pirmas pasaulio ralio čempionato (WRC) etapas.

Kitąmet turėtų būti surengta iš viso trylika etapų, tarp jų – liepos 20–23 d. Estijoje. Po pertraukos varžybos vėl vyks Meksikoje ir Čilėje.

Spalio 26–29 d. ralio žvaigždės lenktyniaus trijų šalių – Vokietijos, Austrijos ir Čekijos – keliais.

Finansinių ir kitų garantijų nepateikė, tad savo vietų WRC kalendoriuje neteko Ispanija, Belgija, Naujoji Zelandija.

2023 m. pasaulio čempionas ir kiti prizininkai paaiškės lapkričio 19-ąją Japonijoje.

Šiemet triumfavo suomis Kalle Rovanpera, surinkęs 255 taškus. Antras buvo estas Ottas Tanakas (205 tšk.), trečias – belgas Thierry Neuville’is (193 tšk.).

Startas: sausio 19–22 d. Monte Karle numatytas pirmas WRC etapas./ motorsport.com nuotr.

Europoje – devyni etapai

Kovo 5-ąją Bahreine prasidės automobilių „Formulės 1“ (F1) pasaulio čempionatas.

F1 organizatoriai planavo surengti iš viso 24 etapus, tačiau Tarptautinė automobilių sporto federacija (FIA) patvirtino 23 (atsisakyta lenktynių Kinijoje) ir pabrėžė, kad pokyčių dar gali būti.

Europoje numatyti devyni etapai: du – Italijoje, po vieną – Monake, Ispanijoje, Austrijoje, Didžiojoje Britanijoje, Vengrijoje, Belgijoje, Nyderlanduose.

Trasa: kovo 5-ąją Bahreine prasidės F1 pasaulio čempionatas./ motorsport.com nuotr.

Šiemet iš Belgijos kilęs ir Nyderlandams atstovaujantis 25-erių Maxas Verstappenas pasaulio čempiono titulą buvo užsitikrinęs iki sezono pabaigos likus keturiems etapams.

Surinkęs iš viso 454 taškus, M. Verstappenas („Red Bull“ komanda) didoka persvara aplenkė monakietį Charlesą Leclercą (308 tšk., „Ferrari“) ir savo bendražygį meksikietį Sergio Perezą (305 tšk.).

Birželio 4-ąją MXGP varžybų dalyviai jėgas išmėgins Latvijoje, Kegumo trasoje.

2023-iųjų naujovė – moterų varžybos („F1 Academy“). Debiutui ruošiasi penkios komandos – „ART Grand Prix“, „Campos Racing“, „Carlin“, „MP Motorsport“ ir „Prema Racing“.

MXGP – be lietuvių?

2023 m. kovo 11-ąją Argentinoje startuos pasaulio motokroso čempionatas (MXGP).

Ateinantį sezoną ketinama surengti 20 etapų, iš jų keturiolika vyks Europoje, tačiau dar trijų etapų organizatoriai kol kas nepatvirtinti.

Kaimynas: latvis P. Jonass tęs karjerą MXGP varžybose./ paulsjonass.com nuotr.

Birželio 4-ąją MXGP dalyviai susitiks Latvijoje, Kegumo trasoje. Čempionato pabaigtuvės numatytos spalio 15-ąją Didžiojoje Britanijoje.

Varžybose dalyvausiančios komandos jau skelbia preliminarias sudėtis, jose Lietuvos atstovų nėra. „Standing Construct Honda MXGP“ gretose – patyręs latvis Paulas Jonass, „JWR Honda Racing“ – estas Hardis Roosiorgas.

Šiemet „Gebben van Venrooy Yamaha Racing“ komandai atstovavo Arminas Jasikonis, tačiau birželį lietuvis nusprendė pristabdyti savo karjerą.

„Labai sunkus sprendimas, tačiau aš kuriam laikui pasitraukiu iš MXGP, – socialiniame tinkle rašė A. Jasikonis. – Man gėda dėl to, kaip blogai lenktyniauju. Gėda ne tik dėl savęs, bet ir dėl komandos. Kita vertus, negaliu būti visiškai nusivylęs, nes sugebėjau atsitiesti po labai sunkios traumos ir grįžti į aukščiausio lygio lenktynes, užimti neblogas pozicijas. Tačiau tai pareikalavo daug darbo ir dienų, kai slėgė depresija. Pabandysiu susitvarkyti su savo problemomis.“

2022 m. pasaulio čempionu tapo slovėnas Timas Gajseris (763 tšk.), vicečempionu – šveicaras Jeremy Seeweris (657 tšk.), trečią vietą užėmė ispanas Jorge Prado (589 tšk.). Latvijos motociklininkas P. Jonass buvo devintas (350 tšk.), septyniuose etapuose startavęs A. Jasikonis liko 44-oje vietoje (6 tšk.).

Varžysis ir Indijoje

Motociklų žiedinių lenktynių pasaulio čempionatą („MotoGP“) sudarys 21 etapas.

Pirmą kartą MotoGP asai varžysis Kazachstano (liepos 7–9 d.) ir Indijos (rugsėjo 22–24 d.) trasose.

Sezonas startuos kovo 24-ąją Portugalijoje, finišuos lapkričio 26-ąją Ispanijoje.

Čempiono titulą gins italas Francesco Bagnaia (komanda „Ducati“). Šiemet sidabrą iškovojo prancūzas Fabio Quartararo („Yamaha“), bronzą – kitas Italijos lenktynininkas Enea Bastianini („Ducati“).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių