Jaunimo žiemos olimpinių žaidynių atidaryme plazdėjo ir Lietuvos trispalvė

  • Teksto dydis:

Penktadienio popietę Lietuvos laiku Pietų Korėjoje oficialiai atidarytos 2024 m. Gangvono jaunimo žiemos olimpinės žaidynės.

Iškilminga ceremonija pažymėta korėjiečių kultūros motyvais, šios šalies muzikos žvaigždžių pasirodymais bei tradiciniu sportininkų paradu, skelbia Lietuvos tautinis olimpinis komitetas (LTOK).

„Jaunimo olimpinių žaidynių tikslas – ne tik varžybos, rezultatai ir medaliai. Organizatoriai siekia, kad jaunieji atletai pajaustų olimpinę dvasią, dar stipriau įsigilintų į olimpines vertybes, gautų įkvėpimo tęsti savo kelią olimpiniame judėjime.

Todėl atidarymo ceremonija labai primena renginį, vykstantį olimpinėse žaidynėse. Tarp sportininkų sukuriamas bendrumo jausmas, įvairių šalių, įvairių sporto šakų atstovai kartu gyvena olimpiniame kaimelyje, dalyvauja švietimo veiklose, bendrauja ir mokosi apie skirtingas kultūras“, – sakė olimpinė čempionė, LTOK prezidentė Daina Gudzinevičiūtė.

Ketvirtųjų jaunimo žiemos olimpinių žaidynių atidarymas vienu metu vyko dvejose vietose: „Gangneung Oval“ greitojo čiuožimo arenoje bei Pjongčango kupole. Gangningo arenoje prieš 6 metus vyko olimpinės greitojo čiuožimo varžybos.

Netoliese esančioje Gangningo ledo arenoje jau šeštadienį pasirodymą pradės jaunieji čiuožėjai trumpuoju taku, tarp kurių – ir lietuvė Valentina Levickytė.

Atidarymo ceremonijos dalyviai bei žiūrovai per meninius pasirydymus buvo supažindinti su turtinga Pietų Korėjos kultūra, pasirodymus surengė visame pasaulyje populiarios K-pop muzikos žvaigždės.

Ceremonijos akcentas – tradicinis visų žaidynėse dalyvaujančių valstybių vėliavų paradas. Kaip ir olimpinėse žaidynėse, jaunimui skirtame renginyje kiekvienos šalies vėliavą nešė sportininkas ir sportininkė.

Lietuvos trispalvė buvo patikėta biatlonininkui Danieliui Buchovskiui ir akrobatinio slidinėjimo atstovei Ugnei Paulavičiūtei.

„Kai sužinojau, kad nešiu Lietuvos vėliava atidarymo ceremonijoje, iš pradžių net nepatikėjau. Nešti Lietuvos vėliava man yra didele garbė. Ar jaudinuosi? Nelabai, taip yra šiek tiek baimės, bet aš labiau džiaugiuosi ir nekantrauju negu jaudinuosi“, – sakė U. Paulavičiūtė.

Ji savo pasirodymą pradės sausio 24 d., startuodama „Slopestyle“ rungtyje. Tuo tarpu D. Buchovskio pirmasis startas laukia jau šį šeštadienį. Biatlonininkas varžysis 12,5 km individualiose lenktynėse.

„Šios žaidynės buvo mano tikslas, dėl kurio dirbau ne vienerius metu. Man labai svarbu čia sudalyvauti. Kai sužinojau, kad man patikėta nešti vėliavą – neslėpsiu, buvo labai netikėta, pajaučiau labai stiprias emocijas. Man didžiulė garbė“, – sakė D. Buchovskis. Sportininkas pernai dalyvavo Italijoje vykusiame Europos jaunimo olimpiniame festivalyje.

Iš viso į žaidynes atvyko 13 Lietuvos sportininkų, kurie varžysis 5 sporto šakų disciplinose. Gangvono provincijoje prasidėjusiame didžiausiame jaunimui skirtame žiemos sporto renginyje iš viso dalyvauja beveik 2 tūkst. geriausių pasaulio jaunųjų sportininkų.

Lietuviai dalyvaus kalnų slidinėjimo, biatlono, lygumų slidinėjimo, greitojo čiuožimo trumpuoju taku ir, pirmą kartą, akrobatinio slidinėjimo varžybose. Iš viso kartu su Lietuvos rinktine išvyko 7 treneriai, du misijos vadovai bei atstovė spaudai.

Aukščiausios klasės žiemos sporto infrastruktūra, kurioje varžysis jaunieji sportininkai – 2018 m. Pjongčango žiemos olimpinių žaidynių palikimas. Būtent čia prieš šešerius metus rungėsi olimpiečiai.

Beveik visi Lietuvos sportininkai įsikūrė pagrindiniame sportininkų kaimelyje Gangninge. Čia apsigyveno 1700 jaunųjų atletų. Kalnų slidinėjimo atstovas Luca Poberai kartu su treneriu įsikurs Džongsone.

Jaunimo žiemos olimpinės žaidynės vyksta sausio 19 – vasario 1 dienomis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių