Alternatyva A lygai – jokio čempionato

Lietuvos futbolo federacijos prezidento Liutauro Varanavičiaus nuomone, aukštesnio lygio šalies čempionato šiemet būti negalėjo.

Varžybų lygio neįvertino

Šiandien lemiamomis rungtynėmis Vilniuje tarp vietos "Vėtros" ir Panevėžio "Ekrano" finišuoja šio sezono futbolo A lygos pirmenybės. Čempionato lyderiai tarpusavyje grumsis dėl aukso medalių. "Ekranui" paskutiniajame ture pakaktų lygiųjų, o "Vėtrai" būtina pergalė. Vilniečių sėkmės atveju abi komandos surinktų po 60 taškų ir žaistų papildomas rungtynes dėl pirmosios vietos kitą trečiadienį Kaune.

Nepaisant iki sezono kulminacijos išlikusios intrigos, daugelis specialistų šių metų A lygos pirmenybių lygį pavadino smukusiu. Esą lygos prestižui ypač skaudžiai atsiliepė tai, kad dėl įvairių priežasčių pirmenybes prieš sezoną paliko FBK "Kaunas", Vilniaus "Žalgiris" ir Klaipėdos "Atlantas".

Lietuvos futbolo federacijos (LFF), perėmusios čempionato organizavimą iš Nacionalinės futbolo klubų asociacijos, prezidentas Liutauras Varanavičius nesiryžo išreikšti savo nuomonės dėl A lygos konkurencingumo. Su portalo kaunodiena.lt skaitytojais vakar bendravęs L.Varanavičius aiškino, kad dabar ne laikas apie tai kalbėti.

"Apie šių metų čempionato įtaką Lietuvos futbolui galėsime padiskutuoti po penkerių metų, nes vienintelis kitas pasirinkimas buvo iš viso neturėti A lygos čempionato. Taip, pirmenybių lygis dėl "Kauno" ir "Atlanto" nenoro žaisti jose nukrito, tačiau ar futbolas nuo to ką nors prarado, ar atrado – reikėtų spręsti po kelerių metų", – teigė L.Varanavičius.

p>Pabėgėlių nepasiilgo

LFF vadovas tvirtino nesuprantantis, kodėl šalyje paplitusi nuomonė, kad futbolo lygis varganas. "Pagal FIFA reitingus, iš visų buvusių sovietinių respublikų esame trečioje ketvirtoje vietoje. Žinant, kiek lėšų Lietuvoje yra skiriama futbolui, esame daug geresnėje padėtyje negu artimiausi kaimynai", – kalbėjo L.Varanavičius.

Paraiškas dalyvauti kitų metų A lygoje pateikė tiek FBK "Kauno", tiek "Atlanto" klubai, šiemet laimėję savo zonų II lygos pirmenybes. Vis dėlto L.Varanavičius teigė, kad kelias į A lygą jiems atsivertų tik tuo atveju, jei žaisti pirmojoje pagal pajėgumą lygoje atsisakytų visos komandos, iškovojusios tokią teisę pagal sportinį principą.

LFF vadovas sensacingą Plikių "Sakuotos" pergalę prieš "Žalgirį" LFF taurės varžybose įvertino kaip signalą, kad bendras Lietuvos futbolo lygis kyla, ir tvirtino nematantis būdų, kaip federacija galėtų padėti finansinio drugio krečiamai Vilniaus legendinei komandai. "Žalgiris" turi didžiausią gerbėjų bazę Lietuvoje, todėl keista, kad nerandama rėmėjų, kurie galėtų padėti šiam klubui", – sakė L.Varanavičius.

Prireikė Dievo pagalbos

Portalo skaitytojų paklaustas apie santykius su nacionalinės rinktinės žaidėjais, L.Varanavičius dar kartą pakartojo, kad konfliktų esą nekyla. "Kai kurie komandos veteranai tiesiog nori išsaugoti dabartinį trenerį", – prieš dvi savaites kai kurių rinktinės lyderių viešai išreikštą nepasitenkinimą dėl LFF prezidento kritikos komentavo L.Varanavičius.

LFF vadovas tvirtino, kad dar anksti kalbėti apie kandidatus į rinktinės vyriausiojo trenerio postą. "Kitų metų vasario 7 d. Varšuvoje bus traukiami kito atrankos ciklo (2012 m. Europos čempionato – red. past.) burtai. Ir tiktai po jų žinosime federacijos finansines galimybes, pagal kurias rinksime kandidatus", – teigė L.Varanavičius.

Primename, kad dabartinio komandos stratego Jose Couceiro kontraktas su LFF galioja iki metų pabaigos. Federacija kol kas neatmeta galimybės, kad jis gali būti pratęstas. Pasak L.Varanavičiaus, apie tai su J.Couceiro buvo kalbėta iš karto po rungtynių su Serbijos komanda, tačiau esą reikėtų "daug rimtesnio ir ramesnio" pokalbio.

Paklaustas, ko reikėtų, kad Lietuva artimiausiu metu patektų į Europos ar pasaulio pirmenybių finalinį etapą, LFF prezidentas teigė, jog tai gali įvykti tik esant "palankiems burtams ir Dievo pagalbai".

Žada išsiversti be banko

Praėjusių metų pabaigoje LFF viešai susikirto su vienu savo rėmėjų "Ūkio banko investicine grupe" ir jos prezidentu Vladimiru Romanovu. L.Varanavičius aiškino, kad šis konfliktas didelės įtakos federacijos finansinei padėčiai neturėjo – esą šios bendrovės finansinė parama sudarė ne daugiau 2 proc. LFF biudžeto.

Pasak LFF vadovo, ŪBIG parama nelemia federacijos ilgalaikių projektų, kaip būsimos futbolo akademijos Naujoje Vilnioje aikštynas, sėkmės. "Naujosios Vilnios aikštyno žemė priklauso viešajai įstaigai, kurios dalininkai lygiomis dalimis yra LFF ir Vilniaus savivaldybė. Pagal susitarimą Vilniaus savivaldybė turėjo apmokėti pusę projektavimo išlaidų ir visas infrastruktūros išlaidas. Visa kita turėjo būti finansuojama mūsų lėšomis. Tačiau dėl ekonomikos krizės Vilniaus savivaldybė negali įvykdyti savo įsipareigojimų. Mūsų pozicija yra nepasikeitusi. Šiuo metu derinami kitų metų planai ir tikimės, kad savivaldybė suras lėšų savo įsipareigojimams vykdyti. ŪBIG niekada šitame projekte nedalyvavo", – kol kas neprasidėjusias statybas Vilniaus užmiestyje komentavo L.Varanavičius.

Beje, pats L.Varanavičius praėjusį kovą pasitraukė iš Ūkio banko stebėtojų tarybos. Po šio veiksmo jis pradėjo imti atlyginimą už federacijos vadovo pareigas iš LFF biudžeto. "Mano atlyginimą nustatė vykdomasis komitetas", – teigė L.Varanavičius.

LFF vadovas taip pat pasidžiaugė skaitytojo, palyginusio jį su daug kritikos pastaruoju metu susilaukusiu Lietuvos krepšinio federacijos prezidentu Vladu Garastu, nuomone. "Aš visada žavėjausi ponu Garastu ir manau, kad jis yra vienas daugiausiai Lietuvos sportui nusipelniusių žmonių", – sakė L.Varanavičius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių