Futbolo veikėjus šildė milijoniniai kyšiai

Yla anksčiau ar vėliau išlenda iš maišo - Šveicarijos aukščiausiasis teismas paskelbė apie kyšininkavimą Tarptautinės futbolo asociacijų federacijoje (FIFA).

Šveicarijos aukščiausiasis teismas viešai atvertė dokumentus, liudijančius, kad buvę FIFA vadovai – ilgametis prezidentas Joao Havelange‘as ir šios organizacijos vykdomojo komiteto narys Ricardo Teixeira – iš kompanijos „International Sports and Leisure“ (ISL) paėmė milijoninius kyšius.

J.Havelange‘as prie FIFA vairo stovėjo 1974-1998 metais, be to, jis buvo ir Tarptautinio olimpinio komiteto (IOC) narys. R.Teixeira 1989-2012 m. vadovavo Brazilijos futbolo federacijai.

Kompanija ISL, be kita ko, vertėsi pasaulio futbolo čempionatų televizijos transliacijų teisių pardavimu ir, norėdama dominuoti rinkoje, nusprendė papirkti aukščiausius FIFA funkcionierius.

Tyrimo rezultatai liudija, kad 1997 m. kovą J.Havelange‘as iš ISL gavo daugiau nei 1,5 mln. JAV dolerių kyšį, o R.Teixeira tokiu būdu per 1992-1997 m. praturtėjo 12,7 mln. šveicariškų frankų.

ISL bankrutavo 2001-aisiais, tačiau byla kompanijai buvo iškelta tik 2010-ųjų gegužę, kai žiniasklaida be atokvėpio trimitavo apie korupcijos liūne besimurkdančią FIFA. 2010-ųjų lapkritį britų televizija BBC paskelbė, kad J.Havelange‘as ir dar keli susikompromitavę sporto veikėjai išleido 5,5 mln. šveicariškų frankų, kad ISL byla būtų numarinta.

Futbolo užkulisiuose kalbama, kad dabartinis FIFA prezidentas Seppas Blatteris žinojo apie kyšininkus, bet tylėjo, kol paaiškėjo, jog nešvarūs jo kolegų darbeliai vis tiek išplauks į paviršių. Tuomet S.Blatteris iškart tapo kovotoju už viešumą ir pats paprašė, kad ISL bylos rezultatai būtų paskelbti.

Kitų šaltinių teigimu, S.Blatteriui pradėjo svilti padai, nes apie nuo galvos pūvančią FIFA pirmasis prabilo šios organizacijos Antikorupcijos komisijos vadovas Markas Piethas.

Šiemet 96-erių J.Havelange‘as du mėnesius Rio de Žaneiro klinikoje gydėsi sunkią infekcinę ligą.

BBC duomenimis, kyšiais iš ISL šildėsi ir šiek tiek žemesnio rango veikėjai: Pietų Amerikos futbolo konfederacijos (CONMEBOL) vadovas Nicolas Leozas, Afrikos futbolo konfederacijos (CAF) prezidentas Issa Hayatou, o FIFA vykdomojo komiteto narys, Trinidado ir Tobago futbolo federacijos vadovas Jackas Warneris buvo įkliuvęs už machinacijas perpardavinėjant bilietus į pasaulio čempionatus, bet išsaugojo sveiką kailį, kai labdarai paaukojo 1 mln. dolerių.


Šiame straipsnyje: futbolasFIFA

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių