Per gaisrus JAV jau žuvo 16 žmonių, skaičius gali didėti

JAV pareigūnai penktadienį perspėjo, kad Vakarų pakrantėje siaučiantys gaisrai, su kuriais kovoja daugiau nei 20 tūkst. ugniagesių iš visos šalies, gali nulemti „masines aukas“.

Nors orų prognozės teikia vilties dėl atokvėpio artimiausiomis dienomis, tikrąjį žalos, kurią padarė dešimtys didelių gaisrų, kilusių Kalifornijos, Oregono ir Vašingtono valstijose, mastą įvertinti vis dar sunku.

Šią savaitę buvo patvirtinta 16 mirčių, o dideli teritorijų plotai vis dar yra atskirti ugnies.

„Rengiamės masinio mirtino incidento padariniams, spręsdami iš to, ką žinome ir kiek pastatų buvo sunaikinta“, – penktadienį perspėjo Oregono ekstremaliųjų situacijų valdymo biuro direktorius Andrew Phelpsas (Endrius Felpsas).

Pasak laikraščio „The Washington Post“, Oregonas apibrėžia „masinį mirtiną incidentą“ kaip įvykį, lemiantį tiek mirčių ir tokią žalą, kurių padarinių neįmanoma panaikinti įprastais asmens ar bendruomenės ištekliais.

„Manome, kad [mirčių] skaičius gali išaugti, kai grįšime į liepsnos nuniokotas vietoves, o dūmai, akivaizdu, jau pradeda sklaidytis“, – perspėjo Kalifornijos gubernatorius Gavinas Newsomas (Gevinas Niusomas), apsilankęs išdegusiame miške netoli siaučiančio „Kompleksinio šiaurės gaisro“.

Patvirtintais duomenimis, Bjuto apygardoje, kur šią savaitę dėl stiprių ir sausų vėjų bei aukštos oro temperatūros gaisrai greitai judėjo Orovilio miesto link, žuvo dešimt žmonių.

Kaimyninėje Oregono valstijoje, kur išdegė 400 tūkst. kvadratinių kilometrų plotas bei žuvo trys žmonės, o dar dešimtys yra dingę, daugiau nei 40 000 gyventojų buvo priversti palikti savo namus, o apie pusė milijono buvo įspėti apie evakuaciją, spaudos konferencijoje pranešė gubernatorė Kate Brown (Keit Broun), patikslindama ankstesnius didesnius pareigūnų skelbtus duomenis.

„Dėl gaisrų dingusiais laikomi dešimtys žmonių“, – pažymėjo gubernatorė.

Nors orų prognozė teikia vilties, G. Newsomas niūriai kalbėjo apie Kalifornijos ateitį.

„Tai prakeikta ekstremali klimato situacija. Tai realu ir tai vyksta“, – pareiškė jis interviu televizijos kanalams, kai vertino padarytą žalą.

Jis pridūrė: „Kalifornija, žmonės ,– tai Amerika ateityje. Tai, ką mes patiriame dabar, patirs ir bendruomenės visose Jungtinėse Amerikos Valstijose, nebent imsimės drauge spręsti klimato kaitos problemą, nebent atsisakysime visų tų nesąmonių, kurias skleidžia labai nedidelė žmonių grupė.“

„Netekę žado“

Kalifornijos šiaurės vakaruose siaučiantis „Kompleksinis rugpjūčio gaisras“ susijungus daugeliui mažesnių gaisrų ketvirtadienį tapo didžiausiu gaisru valstijoje per visą stebėjimų istoriją. Ugnis apėmė apie 300 tūkst. kvadratinių kilometrų.

Tačiau tai tik vienas iš maždaug 100 didelių gaisrų Vakarų pakrantėje.

„Šiuo metu esame netekę žado“, – laikraščiui „San Francisco Chronicle“ kalbėjo gyventojas Bobbie Zedakeris (Bobis Zideikeris), DNR tyrimui parodžius, jog jo pradingęs 16 metų sūnėnas tapo „Šiaurės kompleksinio gaisro“ auka.

Dar du žmonės žuvo netoli Hapi Kempo kaimo bendruomenės, penktadienį naujienų agentūrai AFP pranešė Kalifornijos miškininkystės ir priešgaisrinės apsaugos departamento atstovė.

Visgi kalnuotame Kalifornijos centriniame regione, netoli vietos, kur siaučia vadinamasis Kriko gaisras, kai kurie indėnų bendruomenės nariai, nepaisydami evakuacijos nurodymų, atsisakė palikti savo namus.

Didžiuliai miškų gaisrai tampa vis dažnesni. Pasaulio meteorologijos organizacija nurodo, kad penkeri metai iki 2019-ųjų buvo beprecedenčiai kalbant apie gaisrus, ypač Europoje ir Šiaurės Amerikoje.

Dėl klimato kaitos stiprėja sausros, daugelyje regionų sukuriančios idealias sąlygas plisti nevaldomiems gaisrams, kurie padaro neregėto masto materialinių nuostolių ir žalos aplinkai.

Kalifornijoje šiemet jau išdegė daugiau kaip 1,25 mln. kvadratinių kilometrų plotas – tai metinis rekordas.

Gaisrų sezonas regione tęsis dar beveik keturis mėnesius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių