Dėl ryšių su „Islamo valstybe“ areštuoti penki asmenys

  • Teksto dydis:

Ispanijoje ir Vengrijoje penktadienį suimti penki asmenys, įtariami ryšiais su džihadistų judėjimu „Islamo valstybė“ (IS), taip pat buvo konfiskuota ginklų, pranešė pareigūnai.

Ispanijos vidaus reikalų ministerija pranešė, kad policija šiauriniame Figereso mieste sulaikė marokietį su Nyderlandų asmens tapatybės dokumentais. Įtariama, kad šis neseniai iš Turkijos į Ispaniją grįžęs vyras priklauso IS judėjimui.

Pasak ministerijos pranešimo, teisėsauga tiria, ar jis grįžo į Ispaniją „norėdamas atlikti kažkokį veiksmą Europoje“.

Pranešime nurodoma, surasti šį vyrą Ispanijos policijai padėjo Nyderlandų pareigūnai ir kelių neįvardytų šalių žvalgybos tarnybos.

„Tyrėjai šiuo metu siekia nustatyti sulaikytojo radikalumo lygį, jo galimus ryšius Europoje, kokią veiklą jis vykdė „Daesh“ ir ko jis siekė grįžęs į Ispaniją,“ – rašoma panešime.

„Daesh“ yra arabiškas IS akronimas.

Suimtos dvi merginos

Kitos operacijos metu policija sulaikė du ispanus, priklausančius vienai „labai aukštą pasiryžimo vykdyti teroristinę veiklą lygį pasiekusiai“ grupuotei.

Šios grupuotės veikla „visiškai atitinka teroristinės organizacijos „Daesh“ strategiją“, – rašoma kitame Vidaus reikalų ministerijos pranešime.

Per operaciją Seutoje – nedidelėje Ispanijos valdoje Viduržemio jūros pakrantėje prie Maroko sienos – policija atliko kratas šešiuose namuose ir konfiskavo vieną ilgavamzdį šaunamąjį ginklą bei tris peilius.

Tuo tarpu Vengrijos teisėsauga pranešė suėmusi dvi merginas iš Prancūzijos ir Belgijos, kurios, įtariama, siekė prisijungti prie IS judėjimo Sirijoje.

Kaip Vengrijos naujienų agentūrai MTI sakė policijos atstovas, 18-metė Belgijos pilietė ir 19-metė Prancūzijos pilietė penktadienio rytą bandė išvažiuoti iš Vengrijos į Serbiją. Merginos, kurių pavardės nenurodomos, keliavo autobusu iš Vienos į Sofiją. Iš Bulgarijos sostinės jos tikėjosi pasiekti Siriją ir prisidėti prie IS.

Aukščiausias pavojaus lygis

Merginos buvo sulaikytos pagal arešto orderius, išduotus dėl ankstesnių „su terorizmu susijusių veiksmų“, – visuomeninei televizijai sakė Vengrijos ministro pirmininko Viktoro Orbano vyriausiasis patarėjas saugumo reikalams Gyorgy Bakondis (Diordis Bakondis). Daugiau detalių nepateikiama.

Nuo 2015 m., kai po kruvinų išpuolių Prancūzijoje, Tunise ir Kuveite terorizmo grėsmės lygis Ispanijoje buvo padidintas iki ketvirtojo aukščiausio lygio penkių lygmenų skalėje, šios šalies policija suėmė 181 žmogų.

Tai aukščiausias pavojaus lygis Ispanijoje nuo 2004-ųjų kovą tarptautinio teroristų tinklo „al Qaeda“ įkvėptų sprogdintojų surengtų išpuolių keturiuose Madrido priemiestiniuose traukiniuose. Tos atakos nusinešė 191 žmogaus gyvybę.

Ekstremistų tinklapiuose Ispanija minima kaip galimas išpuolių taikinys dėl istorinių priežasčių: šalies teritoriją 711–1492 metais valdė musulmonai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių