Tyrimas: emigrantai iš Rytų Europos svetur laimės neranda

Lietuviai, planuojantys laimės ieškoti Vakarų Europoje turėtų gerai permąstyti savo pasirinkimą. Leicester universiteto sociologai atliko tyrimą, kuris atskleidė, jog dauguma emigrantų po gyvenamosios vietos pakeitimo laimingesniais netampa. O štai emigrantų iš Lenkijos laimės lygis net nusmunka.

Profesorius Davidas Bartramas išanalizavo daugiau, nei 42 tūkstančių emigrantų atliktas apklausas, norėdamas nustatyti, ar persikėlimas į kitą šalį gali atnešti laimę. Tyrimo metu buvo palyginti emigravusių, ir savoje šalyje pasilikusių, žmonių asmeniniai laimės vertinimai. Tyrimas paskelbtas liepos mėnesio žurnale „Migration Studies”.

„Emigrantams iš Rytų Europos persikėlimas į Vakarų Europą laimės neatnešė. Nors emigrantai iš tiesų buvo laimingesni už likusiuosius savo šalyje, tačiau susikrauti lagaminus nusprendę žmonės tokie buvo dar iki savo sprendimo išvykti. Taigi laimės lygis emigrantams nepakilo, jis tiesiog buvo aukštesnis dar prieš emigraciją.“ – teigė D. Bartramas.

„Iš esmės, tyrimas atskleidė, jog žmonės neatranda ilgalaikės laimės vien padidinę savo pajamas“, – sakė D. Bartramas. „Emigrantai, persikėlę į turtingesnę šalį, iš tiesų padidina savo uždarbį. Tačiau net ir tai padarę, jie naujoje šalyje gali nukristi žemyn savo socialine padėtimi. O būtent ši padėtis daugiau lemia laimės lygį, nei gaunamos pajamos“.

Tačiau, pastebima, nors bendras emigrantų laimės lygis nepakyla, tačiau skirtingose šalyse tai kiek skiriasi. D. Bartramas teigė: „Tokiose šalyse kaip Rusija ar Turkija, laimės lygis yra gana mažas, todėl išvykę emigrantai gali jį kiek pakelti. Tačiau, pavyzdžiui, Lenkijoje, kurioje žmonės yra gana laimingi (bent jau lyginant su Rusija ir Turkija), išvykėlių į Vakarų Europą laimės lygis linkęs sumažėti.“

Profesorius D. Bartramas pažymi, jog šis tyrimas yra svarbus tiems, kurie svarsto apie galimybę emigruoti į turtingesnę šalį, tikėdamiesi pakelti savo pajamas ir laimės lygį. „Egzistuoja tikimybė, jog žmonės, kurie mano, jog turtingesnėje šalyje jų gyvenimas pagerės, gali nusivilti savo patirtimi emigracijoje“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

peckelis

peckelis portretas
Anglijoj susiradau darba praktiskai per diena.Du skambuciai ir ant rytojaus jau dirbi.O leituvoje 4 metai sudeliavimo,tai sy tai ta,bet nieko rimto.Po kurio laiko lietuvoj saviverte nukrenta iki nulio.O tos visos snektos apie pagerejima grynas melas.pasiziurekit skelbimus.BVP AUGIMAS = ISVAZIAVUSIU SKAICIUI.

Pasaulio pilietis

Pasaulio pilietis portretas
As esu pasaulio pilietis, pasaulis be rybu! As visur laimingas! Ir JUms to linkiu!

LB

LB portretas
O man rodos, kad tokiais straipsniais bandoma zmones atkalbet nuo sprendimo isvaziuot is tevynes, kurioje, deja, paprastam zmogui but laimingam nezinau, ar imanoma. Skaiciuoji centus ir galvoji, kas bus rytoj, jau nekalbant apie atostogas, geresni busta, ar tiesiog pasisedejima su draugais kavinej. Taip kad, gal ir smunka soliacinis lygmuo visuomenej, jei vietoj magistro teisej, tenka dirbt pardaveja prekybos centre, bet jei is tu pinigu jautiesi zmogum, tai ir yra svarbiausia!
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių