Virtualios atakos – kerštas už „WikiLeaks“

"Tai karas!" – skelbia programišiai, kurie atakavo Švedijos valdžios, JAV politikų, "Visa", "Mastercard" ir kitus, "veikiančius prieš "WikiLeaks".

Tūkstančiai savanorių

Dėl Švedijos išduoto tarptautinio arešto orderio Didžiojoje Britanijoje sulaikius "WikiLeaks" įkūrėją Julianą Assange'ą, o jo tinklalapiui nuolat kenčiant nuo sankcijų ir grasinimų, internete susibūrė programišių aktyvistų grupuotė "Anonymous".

Duodami interviu naujienų agentūrai AFP vienoje internetinių pokalbių svetainėje, "Anonymous" atstovai sakė, kad tūkstančiai savanorių dalyvauja jų organizuojamoje akcijoje, kuria siekiama apginti slaptus dokumentus viešinantį "WikiLeaks" ir jo įkūrėją.

Pastarąjį programišiai vadino žodžio laisvės kankiniu.

"Pradėjome turėdami nedaug vartotojų (mažiau nei 50), – sakė jie. – Dabar mūsų yra apie 4 tūkst. Mes verbuojame internetu, – vadinasi, visur: grafiniuose forumuose, paprastuose forumuose, socialiniuose tinkluose "Facebook", "Twitter"... – kur tik norit; mes jais naudojamės."

Ilgas taikinių sąrašas

"Anonymous" pirmąją masinę paskirstyto atsisakymo aptarnauti (angl. – Distributed Denial of Service, DDoS) ataką surengė prieš elektroninio mokėjimo sistemos "PayPal" tinklaraštį ThePayPalBlog.com, kurio veikla buvo sutrikdyta mažiausiai aštuonias valandas.

Vėliau grupuotės taikiniais tapo "Visa", "Mastercard" ir Šveicarijos pašto bankininkystės padalinio tinklalapiai, keršijant už atsisakymą teikti paslaugas "WikiLeaks".

p>Švedijos prokuratūros svetainė "Anonymous" puolimo sulaukė dėl vykdomo J.Assange'o teisinio persekiojimo – "WikiLeaks" įkūrėjas įtariamas seksualiniais nusikaltimais.

"Anonymous" nariai trečiadienį taip pat nusiteikė į konservatyvių pažiūrų JAV politikę Sarah Palin ir senatorių Joe Liebermaną, kuris paragino Amerikos bendroves neteikti techninės pagalbos "WikiLeaks".

Taip pat pranešta, kad programišiai ketvirtadienį surengė kibernetinę ataką prieš Švedijos vyriausybės tinklalapį ir kelioms valandoms sutrikdė jo darbą.

Už žodžio laisvę!

"Anonymous" organizatoriai atsisakė nurodyti, kas dar taps jų kibernetinių atakų taikiniais, tačiau pabrėžė, kad "į mūsų atakų taikiklį patenka bet kas, veikiantis prieš "WikiLeaks".

Jie pridūrė, kad ši "WikiLeaks" gynimo akcija yra programišių operacijos "Atlygis" (angl. – "Operation Payback") tęsinys. Pastarasis judėjimas susikūrė rugsėjį grafiniame forume "4Chan".

Operacijos "Atlygis" dalyviai organizavo kibernetines atakas prieš Amerikos kino bendrovių asociacijos, JAV muzikos įrašų pramonės asociacijos ir kitų autorių teisių organizacijų tinklalapius.

"Operacija "Atlygis" pasisako už žodžio laisvę ir prieš bet kokią cenzūrą – to paties siekia ir J.Assange'as, – pabrėžė "Anonymous" organizatoriai. – Ar laikytume jį kryžiaus karo skelbėju, ar kankiniu – jo tikslai neabejotinai sutampa su mūsiškiais."

"Kai manysime, kad pasiekėme savo tikslą (pavyzdžiui, "WikiLeaks" bus pripažintas demaskuotoju, kuriam nereikės baimintis būti persekiojamam), grįšime prie kovos su "kopijavimo neteisėmis" (angl. – copywrong), – pridūrė jie.

"Anonymous" apie savo veiksmus skelbė socialiniame tinklalapyje "Twitter" susikurtoje paskyroje @Anon_Operation.

"Protų spiečius"

Kompiuterinio saugumo tyrimų laboratorijos "PandaLabs" ekspertas Seanas Paulas Correllis sakė, kad "Anonymous" yra labai išradingi, todėl tikėtina, kad jie imsis ir kitų veiksmų, o ne vien DDoS atakų.

Paprastai per tokias atakas daugybei kompiuterių, užkrėstų žalingomis programomis, pasiunčiama komanda vienu metu jungtis prie taikiniu pasirinkto tinklalapio. Taip smarkiai apkraunami serveriai, kur yra tinklalapis, todėl jų darbas sulėtėja arba jie visiškai išsijungia.

"Tikiuosi, kad bus paskelbtas taikinių sąrašas, – sakė S.P.Correllis. – Jie ištyrinės tinklalapių saugumo spragas. Jie anksčiau yra sugadinę tinklalapių, todėl manau, kad ateityje pamatysime visokiausių dalykų."

Ekspertas, kuris teigė stebintis "Anonymous" veiklą nuo pirmosios dienos, pridūrė, jog šis judėjimas neturi centrinės vadovybės arba hierarchinės struktūros.

"Žmonės jį apibūdina kaip savotišką "protų spiečiaus" mentalitetą", – aiškino jis.


Rekomenduos Nobelio premijai?

Kremlius patarė nevyriausybinėms organizacijoms padėti Didžiojoje Britanijoje areštuotam J.Assange'ui, konkrečiai – pasiūlyti daug triukšmo pasaulyje sukėlusiam "WikiLeaks" įkūrėjui skirti Nobelio premiją.

"Reikia visuomeninėms ir vyriausybinėms organizacijoms pamąstyti, kaip jam padėti. Galbūt pasiūlyti į Nobelio premijos laureatus", – citavo Rusijos naujienų agentūros nenurodyto šaltinio Rusijos prezidento administracijoje žodžius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių