Tragedija užklupo miegančius žmones

Rusija vakar atsisveikino su skaudžios tragedijos aukomis. Išgyvenusieji nelaimę atominiame povandeniniame laive pasakojo savo patyrimus.

Laimės kūdikis

"Gulėjau ir ilsėjausi po budėjimo. Staiga iš viršaus pradėjo sklisti freonas. Jis veikė kaip narkotikas. Praradau sąmonę ir atsipeikėjau tik laive "Admiral Tribuc" (jis evakavo povandeninio laivo įgulą – red. past.), – pasakojo laivų statyklos darbuotojas Viktoras Rifkas, su dar 20 nukentėjusiųjų atsidūręs ligoninėje.

Šeštadienį suveikus automatinei gaisrų gesinimo freono dujomis sistemai, užduso 20 žmonių, kurių dauguma buvo civiliniai specialistai, dalyvavę povandeninio laivo "Nerpa" bandymuose Japonijos jūroje.

Freonas pasklido po laivo gyvenamąjį skyrių, kuris buvo sandariai uždarytas. Dauguma skyriuje buvusių žmonių tuo metu miegojo.

Tyrime – daug klaustukų

"Visi turėjo kaukes. Galbūt kažkas nespėjo užsidėti", – spėliojo tragediją išgyvenęs V.Rifkas. Specialistai dabar bando tai aiškintis.

Profesionalūs povandeninio laivo jūrininkai nuolat nešiojasi individualius kvėpavimo aparatus. Tačiau per laivo bandymus buvo daug laivų statyklos darbuotojų. 17 iš 20 žuvusiųjų yra civiliai.

Freono dujos išstumia deguonį, todėl jos naudojamos ugniai gesinti povandeniniuose laivuose. Kol kas neaišku, kodėl suveikė automatinė priešgaisrinė cheminė sistema.
Rusijos karinio jūrų laivyno atstovas Igoris Dygala tikino, kad gaisro povandeniniame laive nebuvo. Tačiau šaltiniai tyrimo komisijoje teigia, kad sistema buvo visiškai tvarkinga ir negalėjo suveikti atsitiktinai.

Sūnus pasiaukojo dėl tėvo

Rusijos Tolimųjų Rytų Chabarovsko krašte vakar buvo paskelbtas gedulas. Komsomolsko prie Amūro gyventojai atsisveikino su žuvusiaisiais. Dalis jų palaidoti vakar, dar keli žmonės bus palaidoti šiandien. Vėliau prie žuvusiųjų kapų žadama pastatyti memorialą.

Dvigubą traumą patyrė Komsomolske prie Amūro gyvenanti Nežurų šeima. Į tragedija virtusius bandymus su tėvu Vladimiru vyko sūnus Aleksandras. Pastarasis išgelbėjo sąmonę praradusį tėvą ir uždėjo jam savo kvėpavimo aparatą, o pats užduso.


Šiame straipsnyje: Nerpa

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių