Sveikatos konsultantai užpildo JAV sistemos spragas

JAV pasirodė nauja sveikatos priežiūros programa, kai pacientais rūpinasi sveikatos konsultantai, atvykstantys pas ligonius į namus. Konsultantai nuolat stebi pacientų būklės pokyčius, apie kuriuos informuoja gydytojus.

Mažiau apsilankymų ligoninėje

Destini Belton nėra nei gydytoja, nei slaugė. Ji apmokyta sveikatos konsultantė (angl. – health coach). Moteris vyksta į Harleme gyvenančių pacientų namus, kad susipažintų su jų gyvenimo detalėmis, padėtų tinkamai vartoti vaistus ir t.t. Ji lanko tokius žmones kaip Jessica Gonzalez, kuri būdama dvidešimt dvejų apako dėl negydomo pirmojo tipo diabeto. Dabar J. Gonzalez trisdešimt treji, ji serga hipertenzija, inkstų nepakankamumu.

Beje, panašus projektas vykdomas ir kitame pasaulio krašte. Pelno nesiekianti organizacija „Mamelani Projects“ rūpinasi, kad Pietų Afrikos sostinėje Keiptaune gyvenantys žmonės gautų sveikatos priežiūros paslaugas. Šiam darbui atlikti samdomi patikimi bendruomenių lyderiai. Tarp Pietų Afrikos ir JAV yra stebinančiai daug panašumų: gydytojų trūkumas varginguose rajonuose, paplitęs nepasitikėjimas izoliuotomis ligoninėmis, skurdo koncentracija, didėjantis pripažinimas, kad reikia klinikomis neapsiribojančių sveikatos priežiūros modelių.

D. Belton priklauso mažai bendruomenių sveikatos darbuotojų grupei, kuri padeda pacientams Niujorke. Šią grupę apmokė Manmeet Kaur, žinių įgijusi savanoriškai dirbdama su „Mamelani Projects“ Keiptaune. Grįžusi į JAV moteris įkūrė „City Health Works“ organizaciją, kuri sudarė sutartis su pirminės sveikatos priežiūros klinikomis.

Sunkiai sergantys žmonės, nors ir dažnai lankosi pas gydytojus, ne visada supranta ar nori suprasti jų nurodymus. Sveikatos konsultantai ne tik padeda tokiems pacientams suvokti, ką jiems skiria gydytojai, bet ir yra savotiški tarpininkai tarp ligonio ir mediko. Pavyzdžiui, J. Gonzalez apie sunkumus nenoriai pasakoja gydytojui, o Destini ji pasitiki.

„Gydytojui nenoriu sakyti, ką valgau. Destini aš galiu apie viską atvirai pasakoti, net jei man nesiseka ar aš paslapčia sukčiauju ir ką nors suvalgau, ko man negalima. Aš jai nemeluoju, o ji man mielai padeda“, – pasakojo diabetu serganti Jessica, kurią vargina nutukimas.

Bene visi „City Health Works“ klientai gyvena nepasiturimai, vartoja septynis ar daugiau medikamentų ir serga lėtinėmis ligomis, kurių dažnai nepavyksta suvaldyti.

Pacientų daug, o konsultantų vos keletas

Išaugusį sveikatos konsultantų poreikį iš dalies paskatino JAV prezidento Barako Obamos priimtas prieinamos sveikatos priežiūros aktas ir ligoninių finansavimo pokyčiai. Privatūs ir viešieji draudikai testuoja įvairius apmokėjimo būdus ir kitas stategijas, kurios vertina kokybę, o ne kiekybę.

Organizacijos „City Health Works“ tikslas – pastebėti, kai pacientų būklė ima sparčiai prastėti ir įsikišti dar prieš nutinkant tragedijai. Konsultantai naudoja elektronines sveikatos istorijas, kad informuotų gydytojus apie globotinių sveikatos būklę, ar jie vartoja vaistus, ar keičiasi jų psichinė sveikata.

„City Health Works“ įkūrėja M. Kaur siekia, kad konsultantai taptų privaloma sveikatos priežiūros sistemos dalimi įtvirtinant jų darbą kaip profesiją ir skiriant finansavimą. Tiesa, moteris kiekvieną vakarą grįžta namo pas vieną didžiausių šio projekto skeptikų. Jos vyras dr. Prabhjotas Singhas yra ligoninių tinklo „Mount Sinai Health System“ deparatamento vadovas. Jis abejoja, ar pakanka įrodymų, kad jo žmonos programa veikia ir turėtų būti integruota į „Mount Sinai“ pagrindinę veiklą.

„Kiekvieną kartą, kai pamatau tokią gražią, puikiai suplanuotą, įsipareigojančią klientams iniciatyvą, tiek man, tiek mano kolegoms kyla klausimas – kaip jūs ketinate tokias paslaugas teikti 50-iai tūkst. žmonių? Būtent tiek klientų priklauso „Mount Sinai“, - sakė P. Singh. - Mes turime išsiaiškinti, ar santykiai tarp Destini ir jos klientų yra efektyvūs. Viskas gali atrodyti labai gerai, bet iš sveikatos sistemos perspektyvos mes turime suprasti, ar pacientai sveiksta? Ar mes tai darome ekonomiškai efektyviu būdu?“

Ženklų, kad ši programa pasiteisina, jau matyti. Pacientų, kuriais rūpinasi sveikatos konsultantai, medicininė priežiūra per mėnesį kainuoja 600 dolerių mažiau. Tai įrodymas, kad konsultantai padėjo išvengti brangių medicininių paslaugų.


Tarp kita ko

„City Health Works“ yra maža įmonė, daugiausiai remiama susidomėjusių tokiu sveikatos priežiūros modeliu organizacijų. Bet M. Kaur pagrindinis siekis yra turėti tūkstančius tokių konsultantų kaip D. Belton įvairiose šalies vietovėse.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių