Smurtas Izraeliui grįžta bumerangu

Atakuodamas Gazos ruožą Izraelis siekia pažaboti palestiniečių kovotojus, bet iš tikrųjų tik kursto dar daugiau smurto, rašo JAV laikraštis „The New York Times“.

Smurtas gimdo smurtą

Tai, kas šiandien vyksta Artimuosiuose Rytuose, yra bumerango sindromas. Arabų terorizmas stiprina dešiniosios pakraipos Izraelio politikų populiarumą, šie imasi brutalių veiksmų prieš palestiniečius, o pastarieji atsako naujais, dar žiauresniais išpuoliais. Šis užburtas ratas sukasi nesustodamas, ekstremistai abejose konflikto pusėse stiprina vienas kitą. Todėl šiomis savaitėmis Izraelio vykdoma operacija Gazos ruože tik pagimdys dar daugiau teroristų.

Dauguma Gazos ruožo gyventojų kaltina nuosaikią grupuotę „Fatah“ korupcija ir kompetencijos stoka. Perdėtas „Hamas“ karštligiškumas ir smurtas palestiniečiams taip pat nėra prie širdies. Bet kai jie yra kankinami ir žeminami, „Hamas“ atakos atrodo emociškai pateisinamos.

Britų laikraštis „The Times“ citavo 37 metų palestinietį, raudojusį prie žuvusios vienuolikmetės dukters kūno: „Nuo šiol aš esu „Hamas“. Pasirinkau pasipriešinimą.“

Jeigu taip tęsis toliau, konflikto arenoje kausis tik palestiniečių ekstremistai ir griežtos pozicijos Izraelio politikai, žlugdydami vieni kitų gyvenimus, o nuosaikūs politikai ir jų siūlomas taikos procesas liks nuošalėje.

Izraelis peržengė ribą

Akivaizdu, kad šįkart Izraelis buvo išprovokuotas pradėti ataką. Tel Avivas siekė pratęsti paliaubų susitarimą, bet „Hamas“ atsisakė. Kai į Izraelį pradėjo lėkti raketos, šis turėjo kažką daryti.

Tačiau teisė kažką daryti nereiškia teisės daryti bet ką. Per pastaruosius septynerius metus nuo palestiniečių paleistų raketų žuvo keliasdešimt Izraelio gyventojų. Šis skaičius negali pateisinti galingos karinės operacijos, kurios aukomis tapo jau 700 žmonių. Juo labiau, kad nemaža dalis žuvusiųjų yra taikūs gyventojai.

Izraelis galėjo surengti proporcingą atsaką – sunaikinti tunelius, kuriais kovotojai gabena ginkluotę, kai kuriuos „Hamas“ objektus ir tuo apsiriboti. Dar geresnė išeitis buvo sušvelninti Gazos ruožo blokadą. Tokiomis sąlygomis „Hamas“ sutiktų derėtis dėl paliaubų pratęsimo. Tačiau Izraelis peržengė ribą ir smogė visa jėga, rizikuodamas sulaukti naujų „bumerangų“.

Kenčia 1,5 mln. žmonių

Tel Avivas, siekdamas pakirsti „Hamas“ populiarumą, prieš kelerius metus pradėjo Gazos ruožo blokadą. Palestiniečiai beveik negauna degalų, geriamo vandens. Izraelis bando pademonstruoti, kad „Hamas“ politika veda į pražūtį. Tačiau žmonės Tel Avivo veiksmus supranta kitaip.

„Izraelis tvirtina, kad jo politika nukreipta prieš „Hamas“, bet iš tikrųjų ji nukreipta prieš pusantro milijono žmonių, kurie gyvena Gazos ruože“, – teigė Izraelio žmogaus teisių organizacijos „Gisha“ atstovė Sari Bashi.

„Mano kolegė, dirbanti Gazoje, turi šešerių metų sūnėną. Kiekvieną kartą, kai nukrenta bomba, jis iš pradžių išsigąsta, o po to sako, kad „Kasamo brigados“ turėtų paleisti raketas į Izraelį“, – moteris papasakojo pavyzdį, liudijantį apie gilų dviejų tautų priešiškumą.


Šiame straipsnyje: gaza,izraelis,palestina

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių