Škotai ir anglai susirėmė Banokberno mūšio inscenizacijoje

Viduramžiškus šarvus užsidėję škotai ir anglai šeštadienį stojo vieni prieš kitus mūšio lauke, minint legendinio Banokberno mūšio 700-ąsias metines.

Šis renginys vyko itin simboliškoje aplinkoje – likus trims mėnesiams iki referendumo dėl Škotijos pasitraukimo iš Jungtinės Karalystės.

Daugelis škotų nacionalistų nuomone, karaliaus Roberto Briuso nedidelės kariaunos pergalė prieš galingą Anglijos karaliaus Edvardo II armiją buvo lemiamas momentas Škotijos kovoje dėl nepriklausomybės nuo valdingos pietinės kaimynės.

Per pasirodymą, į kurį buvo išpirkti visi bilietai, 10 tūkst. žiūrovų susirinko istorinėje vietovėje prie Sterlingo miesto, trokšdami pamatyti, kaip istorijos entuziastų grupė, prisidėjusi kuriant batalines scenas Holivudo filmuose „Gladiatorius“ (Gladiator) ir „Robinas Hudas“ (Robin Hood), atkartoja svarbiausius 1314 metais įvykusio Banokberno mūšio momentus.

Apie 250 „karių“ iš viso pasaulio užsidėjo šarvus ir apsiginklavo kalavijais, kuokomis bei ietimis, kad pademonstruotų prastai aprūpintos karaliaus Briuso kariaunos netikėtą pergalę.

Kai kuriems minioje šis renginys yra simboliškas, artėjant rugsėjį Škotijoje rengiamam referendumui, kuriame rinkėjai pasisakys, ar jie nori būti nepriklausomi, ar likti jau 300 metų gyvuojančioje Jungtinėje Karalystėje.

„Svarbu ne tik kova, svarbu ir tai, kad laikomasi principų“, – sakė 50-metis teisininkas Steve'as Lamontas (Stivas Lamontas) iš Dandžio, sėdėdamas su dviem vaikais laikančiais dideles Škotijos vėliavas.

„Ką reiškia Škotijos nepriklausomybė – laikytis tikėjimo, nepasiduoti net ir tada, kai atrodo, kad jau viskas yra prieš tave“, – pažymėjo jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių