Šiaurės Korėja nutraukia ekonominį bendradarbiavimą su Pietų Korėja

  • Teksto dydis:

Šiaurės Korėjos valdžios sprendimus automatiškai tvirtinantis šalies parlamentas balsavo už tai, kad būtų panaikinti įstatymai dėl ekonominio bendradarbiavimo su Pietų Korėja, ketvirtadienį pranešė valstybinė žiniasklaida, dar labiau pablogėjus abiejų kaimynių santykiams.

Svarbiausi abiejų šalių ekonominio bendradarbiavimo projektai yra sustabdyti jau daug metų. Pchenjanui spartinant ginklų kūrimo programas, o Seului stiprinant karinį bendradarbiavimą su Vašingtonu ir Tokijumi, abiejų Korėjų ryšiai lieka įšaldyti.

Aukščiausiosios Liaudies Asamblėjos plenariniame posėdyje trečiadienį buvo vienbalsiai nubalsuota už tai, kad įstatymas dėl abiejų Korėjų ekonominio bendradarbiavimo būtų panaikintas, pranešė Šiaurės Korėjos oficialioji naujienų agentūra KCNA.

Sprendimas priimtas po to, kai Pchenjanas praėjusį mėnesį paskelbė Seulą savo pagrindiniu priešu, atsisakė svarbiausių įtampą mažinančių susitarimų, sustiprino pasienio saugumą ir pagrasino karu dėl „net 0,001 mm“ teritorinio pažeidimo.

Parlamentas taip pat vienbalsiai pritarė planui panaikinti specialų įstatymą dėl Kimgangsano turizmo projekto, kuris kadaise buvo svarbus abiejų Korėjų bendradarbiavimo simbolis, veiklos.

Ant vieno vaizdingiausių Korėjos pusiasalio kalnų Kimgangsano turizmo kompleksą pastatė Pietų Korėjos kompanija „Hyundai Asan“. Kompleksas pritraukdavo šimtus tūkstančių lankytojų iš Pietų Korėjos.

Tačiau 2008 metais, kai Šiaurės Korėjos kareivis nušovė turistę iš Pietų Korėjos, peržengusią zonos, už kurios draudžiama išeiti, ribą, Seulas sustabdė keliones į šį regioną.

Kadaise Kumgangsano kompleksas kartu su dabar jau uždarytu Kesongo gamyklų parku, kuriame Pietų Korėjos įmonės samdė Šiaurės Korėjos darbininkus, o už jų paslaugas mokėjo Pchenjanui, buvo du didžiausi bendri kaimynių projektai.

2016 metais, reaguodamas į Šiaurės Korėjos branduolinį bandymą ir ilgojo nuotolio raketos paleidimą, Seulas uždarė Kesongo gamyklų parką, įkurtą po 2000-ųjų aukščiausiojo lygio susitikimo, teigdamas, kad iš jo gaunamas pelnas padėjo finansuoti provokacijas.

2020 metais Šiaurės Korėja susprogdino jos teritorijoje prie sienos buvusį ryšių biuro pastatą, už kurį buvo sumokėjęs Seulas ir kuris simbolizavo abiejų kaimynių suartėjimą. Tuomet Pchenjanas pareiškė, kad nėra suinteresuotas derybomis.

Po kelerius metus trukusio su COVID-19 pandemija susijusio sienų uždarymo vėl pradėjusi pelningą turizmo verslą Šiaurės Korėja, kuriai taikomos tarptautinės sankcijos dėl branduolinių ir balistinių ginklų programų, galėtų užsidirbti tvirtos valiutos.

Pchenjanui stiprinant ryšius su Maskva, kuriai taip pat taikomos tarptautinės sankcijos dėl karo Ukrainoje, Seule įsikūrusi interneto svetainė „NK News“ pranešė, kad šį mėnesį Šiaurės Korėjoje ketina apsilankyti rusų turistų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Klausimelis

Klausimelis portretas
O ką es?Vien ryžius?

Rūtenis

Rūtenis portretas
Nu bet tai kaip paršelis Uno yra parišęs savo vergus, kad net tuomet, kai ta pati tauta, tik pietuose, sočiai gyvena ir dirbdami jau XXII amžiuje, o už sienos šiaurės pusėje didelė dalis populiacijos dažnai badauja ir net neturi interneto, o apie automobilį tik pasvajoti tegali..Tikiuosi, kad gal neužilg nuneš tą paršą į istorijos šiukšlyną.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių