S. Lavrovas: Rusija ir JAV surengs derybas dėl sukilėlių pasitraukimo iš Alepo

  • Teksto dydis:

Rusijos ir JAV ekspertai artimiausiomis dienomis susitiks nustatyti maršrutų ir laiko visiškam sukilėlių pasitraukimui iš rytinių Alepo miesto rajonų, pirmadienį pareiškė Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas.

„Per Rusijos ir Amerikos konsultacijas bus susitarta dėl konkretaus maršruto ir laiko visų kovotojų pasitraukimui iš rytinės Alepo (dalies)“, – sakė Rusijos diplomatijos vadovas, kuris užsiminė, kad derybos Ženevoje tikriausiai prasidės antradienį arba trečiadienį.

„Kai tik bus susitarta dėl šių kelių ir laiko, galės įsigalioti ugnies nutraukimas“, – sakė S.Lavrovas.

Diskusijos bus grindžiamos pasiūlymais, kuriuos penktadienį Romoje pateikė JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry (Džonas Keris), nurodė S.Lavrovas.

Jis taip pat pasmerkė siūlomą Jungtinių Tautų rezoliuciją, kuria būtų reikalaujama laikinai nutraukti ugnį Alepe, ir pavadino tai „provokuojamu žingsniu“.

JT Saugumo Taryba pirmadienį balsuos dėl šios rezoliucijos, kurią parengė Egiptas, Naujoji Zelandija ir Ispanija, raginantys paskelbti paliaubas mažiausiai septynioms dienoms.

„Atsižvelgiant į visus aspektus ir dabartinę situacijos raidą, šis rezoliucijos projektas, esant Rusijos ir Amerikos iniciatyvos fonui, bendrai yra provokuojamas žingsnis, kuris žlugdo Rusijos ir Amerikos pastangas“, – spaudos konferencijoje sakė S.Lavrovas.

Nepaisant rezoliucijos projektą parengusių šalių nuolaidų – ankstesnėje versijoje buvo reikalaujama 10 dienų paliaubų – atrodo, kad Maskva pasinaudos savo veto teise ir sužlugdys šią priemonę.

Sirijos lyderio Basharo al Assado (Bašaro Asado) pajėgos ir jų sąjungininkai, kurie jau yra užėmę maždaug 60 proc. Alepo miesto, toliau puola sukilėlių kontroliuojamus rajonus, nurodo padėtį Sirijoje stebinti organizacija „Syrian Observatory of Human Rights“ (SOHR).

Vis dėlto Sirijos sukilėliai pirmadienį atmetė galimybę palikti rytinę Alepo dalį, nors vyriausybinės pajėgos žengia į priekį.

Yasseras al Youssefas (Jasiras Jusefas) iš sukilėlių grupuotės „Nureddine al Zinki“ sakė, kad bet koks planas „dėl sukilėlių grupuočių pasitraukimo būtų nepriimtinas“, o Abu Abdel Rahmanas al Hamawi (Abu Abdel Rahmanas Hamavis) iš grupuotės „Islamo armija“ sakė, kad sukilėliai „kovos ... iki paskutinio kraujo lašo“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių