Rusijos centrinio banko vadovė ragina užtikrinti šalies ekonomikos „atvirumą“

Rusijos centrinio banko valdytoja Elvira Nabiulina ketvirtadienį paragino užtikrinti šalies ekonomikos „atvirumą“, nepaisant Vakarų sankcijų ir prekybos apribojimų, kurie buvo įvesti dėl invazijos į Ukrainą.

E. Nabiulina kalbėjo Sankt Peterburgo tarptautiniame ekonomikos forume (SPIEF) – kasmetiniame Rusijos verslo renginyje, kurio metu anksčiau būdavo sudaroma daug sandorių su Vakarų investuotojais.

Šįmet dalyvių iš Vakarų yra nedaug, o forumas dabar parodo Rusijos izoliuotumą didelėje išsivysčiusio pasaulio dalyje.

Ketvirtadienį vykusioje diskusijoje E. Nabiulina pareiškė, kad Rusija turi teikti pirmenybę „mūsų ekonomikos atvirumo užtikrinimui“.

„Nepaisant sankcijų, mes turėtume būti pasirengę integruoti mūsų ekonomiką“ į pasaulio ekonomiką, pridūrė ji.

Dėl sankcijų Rusija iš esmės buvo atskirta nuo tarptautinės finansų sistemos, negana to, žlugo pelningos partnerystės su Vakarais energetikos srityje.

Po to, kai Maskva pasiuntė karius į Ukrainą, iš Rusijos rinkos taip pat pasitraukė daug Vakarų bendrovių.

Per pastaruosius dvejus metus Kinija tapo pagrindine Rusijos ekonomine partnere.

Visgi, prezidentas Vladimiras Putinas yra prabilęs apie JAV „spaudimą“ šiems santykiams, nes su Rusija bendradarbiaujantiems Kinijos bankams grasinama sankcijomis.

Šalia E. Nabiulinos kalbėjęs finansų ministras Antonas Siluanovas pasiuntė kitokią žinutę.

Rusijai reikia sustiprinti savo „finansinį suverenitetą“, tvirtino jis. „Ateinančiais metais spręsime šį klausimą“, – nurodė A. Siluanovas.

E. Nabiulina taip pat sakė, kad Rusijai reikia vystyti savo kapitalo rinkas, ir perspėjo, jog planai pakelti mokesčius, kurie vyriausybei galėtų atnešti 30 mlrd. dolerių, neturi būti įgyvendinami taip, kad atbaidytų investicijas.

Forume, kaip ir visada, dalyvauja V. Putinas.

Renginys vyksta jo gimtajame mieste.

Vienas prezidento padėjėjas sakė, kad dalyvaus svečiai iš daugiau nei 130 šalių, tačiau Vakarų atstovų buvimas yra mažas, kalbant tiek apie politinį, tiek verslo pasaulius.

V. Putinas turėtų susitikti su Zimbabvės ir Bolivijos lyderiais – aukščiausio rango svečiais iš užsienio.

Prieš karą Ukrainoje ant scenos greta V. Putino kalbėjo buvusi Vokietijos kanclerė Angela Merkel, Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas, Kinijos prezidentas Xi Jinpingas ir Indijos premjeras Narendra Modis.

Šiais metais dalyvauja Talibano delegacija, atvykusi aptarti ekonominių ryšių su Maskva stiprinimą, skelbė valstybinė žiniasklaida.


Šiame straipsnyje: Rusijakaras UkrainojeKinijaekonominiai partneriai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių