Rusija ketina didinti mokesčius daug uždirbantiems: siekia gauti pajamų karui Ukrainoje finansuoti

  • Teksto dydis:

Rusų finansų ministerija antradienį pranešė, kad Rusija planuoja didinti mokesčius daug uždirbantiems asmenims ir įmonėms, siekdama gauti papildomų pajamų karui Ukrainoje finansuoti.

Nuo 2022 metų vasario, kai Maskva pasiuntė karius į Ukrainą, valstybės išlaidos dešimtimis milijardų eurų viršijo pajamas, o dėl karo ir sankcijų išaugo Rusijos metinis biudžeto deficitas.

Rusija, nebeeksportuodama energijos Europai ir susidūrusi su smarkiai išaugusiomis karinėms išlaidoms, per pastaruosius dvejus metus buvo priversta pasitelkti savo valstybės turto fondą ir skolintis iš valstybinių bankų, kad padengtų per pastaruosius dvejus metus susidariusį trūkumą.

Finansų ministerija antradienį pasiūlė įvesti progresinę gyventojų pajamų mokesčio skalę daugiausiai uždirbantiems asmenims ir padidinti pelno mokestį nuo 20 proc. iki 25 procentų.

Mokesčių padidinimas leistų per metus surinkti apie 2,6 trln. rublių (27 mlrd. eurų), pranešė naujienų agentūra „Interfax“, remdamasi Finansų ministerijos skaičiavimais.

„Pakeitimais siekiama sukurti sąžiningą ir subalansuotą mokesčių sistemą“, – teigiama finansų ministro Antono Siluanovo pareiškime, kuriame priduriama, kad papildomos lėšos sustiprins Rusijos „ekonominę gerovę“.

Šie pasiūlymai dar labiau nutolina Rusiją nuo vienodo pajamų mokesčio tarifo, kuris buvo kertinis prezidento Vladimiro Putino vidaus ekonominės politikos akmuo per pirmuosius du jo valdymo dešimtmečius.

Pagal nuo 2001 metų veikiančią sistemą nustatytas 13 proc. pajamų mokestis, ir buvo pripažinta, kad ji padidino valstybės iždą, užkirto kelią mokesčių slėpimui ir pažabojo klestinčią juodąją rinką.

2021 metais vyriausybė nustatė 15 proc. pajamų mokesčio tarifą pajamoms, viršijančioms 5 mln. rublių (52 tūkst. eurų), ir tai buvo pirmas toks reikšmingas pajamų mokesčio pakeitimas.

Remiantis antradienį pateiktais pasiūlymais, metinių pajamų riba, nuo kurios taikomas 15 proc. tarifas, būtų sumažinta iki 2,4 mln. rublių (25 tūkst. eurų), o didesnėms pajamoms būtų nustatyti trys aukštesni – 18, 20 ir 22 proc. – tarifai.

Kare Ukrainoje kariaujantiems žmonėms bus taikomos išimtys, teigė Finansų ministerija ir pridūrė, kad parlamentas pakeitimus galėtų patvirtinti dar šiais metais. Planuojama, kad jie įsigaliotų 2025 metais.


Šiame straipsnyje: Rusijadidins mokesčiuskaras Ukrainojedaug uždirbantys

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių