Pokštas apie Londono mero bombą padidino Italijos populistinio judėjimo krizę

  • Teksto dydis:

Kandusis Italijos komikas ir politikos aktyvistas Beppe Grillo (Bepė Grilas) gal ir pakabino ant vinies politiko pirštines ir grįžo prie komedijos žanro, bet neigiama reakcija dėl pokšto apie bombą, skirto naujajam Londono merui, tik padidino tapatybės krizę jo populistiniame Penkių žvaigždučių judėjime (M5S).

Tiesmukai kalbantis B.Grillo į Sadiqą Khaną (Sadiką Chaną) nusitaikė per šou šeštadienį vakare: pareiškė, kad pirmasis Londono meras musulmonas, kurį jis neteisingai pavadino „bangladešiečiu“, „susisprogdins priešais Vestminsterį“.

Šis 67 metų komikas su didžiule plaukų kupeta ir paklaikusiomis akimis, kuris garsėja tiradomis prieš politinę sistemą ir kuris padėjo įsteigti M5S, Italijoje sulaukė įvairių partijų pasmerkimo. Kritikai kaltina jį kurstant ksenofobinius stereotipus ir padedant kraštutinių dešiniųjų sparnui.

B.Grillo įpėdinis, 29 metų Luigi Di Maio (Luidžas Di Majas), sakė, kad tas pokštas buvo pasakytas scenoje ir jam nereikėtų teikti politinio aspekto, o kitas M5S narys, Manilo Di Stefano (Manilas Di Stefanas), žurnalistams sakė, kad komikas iš tikrųjų pajuokė Italijos rasistus.

„Beppe visuomet įtraukdavo naujienas į savo numerius. Ir matydamas, kad, kaip Italijoje, esama retorikos apie susisprogdinančius musulmonus , jis papokštavo“, – sakė jis ir pridūrė, kad judėjimo guru dabar mėgaujasi tuo, kad yra „laisvas sakyti viską, kas jam ateina į galvą“.

Tačiau politiniai priešininkai ir komentatoriai kėlė klausimus dėl to, ar šis populistinis judėjimas iš tikrųjų gali skelbtis esąs be B.Grillo.

Judėjimą pastarosiomis savaitėmis krėtė skandalai dviejuose jo valdomuose miestuose ir L.Di Maio pirmadienį buvo priverstas pripažinti, kad judėjimo įkūrėjas vienintelis turėjo galią suspenduoti ar pašalinti partijos narius.

„Vieną dieną Grillo yra Penkių žvaigždučių garantas, o kitą – jau paprasčiausiai komikas, laidantis rasistinius juokelius. M5S atsidūrė chaose ir tai yra to įrodymas“, – sakė centro kairės Demokratų partijos (PD) senatorius Claudio Martini (Klaudijus Martinis).

Kita PD senatorė, Pina Maturani, pajuokavo: „Sveikinu su painiava ir „demokratija“, ir – „sudie“ rinkimuose.“

Politologijos profesorius Franco Pavoncello (Frankas Pavončelas) iš Johno Caboto (Džono Kaboto, Giovanni Caboto (Džovanio Kaboto) universiteto Romoje AFP sakė, kad M5S aiškiai patiria įtampą ir kad „įtampai tarp judėjimo identiteto tuo laiku, kai jis prasidėjo, ir (identiteto) po Grillo lemta didėti“.

Kai kurie komentatoriai perspėjo, kad minimas pokštas apie bombą gali pakenkti judėjimo kampanijai už Romos mero, kuris bus renkamas kitą mėnesį, postą, nes prisidėjo prie ankstesnių nepalankių veiksnių: tyrimų dėl Parmos mero galimo piktnaudžiavimo ir Livorno mero galimo sukčiavimo.

Šie M5S merai tvirtina, jog yra nekalti, bet tyrimai pakenkė judėjimui, kuris skelbiasi kovojantis su korupcija, ir jis viliasi, kad pergalė Romoje suteiktų jam postūmį, kurio reikia norint mesti iššūkį Matteo Renzi (Matėjo Rencio) centro kairės vyriausybei.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių