Po saule

Po saule

Žuvusių Londone jau 52

Po kruvinų teroro aktų Londone žuvusiųjų skaičius padidėjo iki 52.

Baiminamasi, kad žuvusiųjų skaičius gali pasiekti 80.

Praėjus keturioms dienoms po sprogimų daugiau kaip 30 asmenų laikomi dingusiais be žinios.

Ypač sunkiai aukų paieška vyksta „King’s Cross“ metro stotyje. Manoma, kad kai kurių aukų tapatybei nustatyti gali prireikti kelių savaičių.

p>Didžiojoje Britanijoje paskelbtas aukščiausias iki šiol antiteroristinės parengties laipsnis, pirmadienį pranešė laikraštis „Times“.

Tai antras aukščiausias teroristinio pavojaus laipsnis, aukštesnis nei buvo paskelbtas po 2001 metų rugsėjo mėnesio išpuolių JAV.

Sprendimas priimtas, nes pareigūnai mano, jog nusikaltėliai, kurie ketvirtadienį surengė išpuolius Londone, yra gyvi ir gali planuoti naujus sprogdinimus.

Tuo tarpu Ispanijos žiniasklaida pranešė, kad teroristų tinklas „Al Qaeda“ gegužės 29 dieną internete paragino rengti išpuolius Europoje.

Ispanų slaptoji tarnyba CNI yra įsitikinusi, kad raginimas internete yra tiesiogiai susijęs su žudynėmis Londone.

Žinutėje „modžahedai“ Europoje raginami vykdyti „plataus masto išpuolius“.

K. Bakijevui nereikia Amerikos karo bazių

Naujuoju Kirgizijos prezidentu išrinktas Kurmanbekas Bakijevas pirmadienį suabejojo, ar tikslingai dislokuoti amerikiečių kariai karinėje bazėje Kirgizijoje, kurią JAV naudoja nuo 2001 metų, kai buvo nuverstas Talibano režimas Afganistane.

„Galime pradėti svarstyti klausimą, ar Jungtinių Valstijų pajėgoms ir toliau tikslinga likti Kirgizijoje, - spaudos konferencijoje sakė K. Bakijevas. - Laikas parodys, kaip ir kada įvyks pasitraukimas.“

Jo pastabos sutapo su kitų buvusių sovietinių Vidurio Azijos valstybių komentarais, jos praėjusią savaitę paragino JAV karius nustatyti tikslią datą, kada palikti bazes.

Europos stebėtojai Kirgizijoje pirmadienį pagyrė valstybę dėl sekmadienio prezidento rinkimų.

Sekmadienį surengtuose rinkimuose triuškinančią pergalę iškovojo favoritu laikytas buvęs opozicijos vadovas K. Bakijevas, kuris valstybei faktiškai vadovavo nuo kovo, kai šalyje buvo nuverstas autoritarinis režimas.

Per gaisrą parduotuvėje žuvo 20 žmonių

Pirmadienį per gaisrą parduotuvėje Uchtos mieste žuvo 20 žmonių. Tai žurnalistams pranešė Rusijos nepaprastųjų situacijų ministerijos spaudos tarnybos atstovas Sergejus Vlasovas.

Pasak jo, sužeista 17 žmonių. Penkių sužeistųjų būklė yra nepaprastai sunki. Dar 10 nugabenta į reanimacijos skyrių.

Per gaisrą „Pasažo“ parduotuvėje įgriuvo pastato stogas.

Uchtos prokuratūros pareigūnai žurnalistams sakė, jog gaisras kilo todėl, kad „kažkoks asmuo parduotuvės pirmame aukšte metė į žmones baką su degiu skysčiu, kuris užsidegė“.

„Preliminariais duomenimis, tai padarė du paaugliai, kurių dabar ieškoma“, - teigė prokuratūros atstovai.

Iškelta byla M. Kasjanovui

Rusijos generalinė prokuratūra pirmadienį patvirtino iškėlusi baudžiamąją bylą buvusiam ministrui pirmininkui Michailui Kasjanovui dėl neteisėto žemės įsigijimo.

„Per visus mano valstybinės tarnybos metus neįsteigiau jokių verslo organizacijų ir niekad neturėjau jokių akcijų jokiose firmose“, - teigiama M. Kasjanovo pareiškime, kurį perskaitė jo atstovė spaudai Tatjana Razbaš.

M. Kasjanovas vieši užsienyje, tačiau planuoja šį mėnesį grįžti į Rusiją.

Jo pareiškime apie kaltinimus dėl neteisėto žemės įsigijimo tiesiogiai neužsimenama.

47 m. M. Kasjanovą Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas iš pareigų atleido pernai iki 2004 m. prezidento rinkimų likus vos kelioms savaitėms.

Nuo to laiko M. Kasjanovas atvirai kritikuoja Kremliaus vykdomą politiką ir davė pakankamai aiškiai suprasti, kad ketina dalyvauti 2008 m. prezidento rinkimuose.

Dabartinės Rusijos valdžios kritikai pabrėžia, jog Kremlius naudojasi šalies teismų sistema savo potencialiems priešininkams sutriuškinti.

Prancūzijoje normuoja vandenį

Daugiau nei pusėje Prancūzijos teritorijos pirmadienį pratęstas vandens normavimas.

Sausra, niokojanti Ispaniją ir Portugaliją, išplito nuo Maroko iki Prancūzijos sostinės.

Prancūzijos vyriausybė pratęsė priemones nuo draudimų plauti automobilius ir pildyti baseinus iki pasėlių drėkinimo ribojimo 50 iš 96 Prancūzijos departamentų.

Pažeidus šiuos vyriausybės įsakymus, gresia 1 tūkst. 500 eurų (apie 5179 Lt - ELTA) bauda.

Oro temperatūrai Prancūzijoje vis didėjant, Aplinkos ministerija perspėjo apie padidėjusį miško gaisrų pavojų ir galimus nesklandumus tiekiant geriamąjį vandenį.

Nesiliaujanti sausra Ispanijoje ir Portugalijoje pražudė daugiau kaip pusę derliaus.

Liūtys sukėlė potvynius dalyje Europos

Smarkios liūtys dalyje Europos sukėlė potvynius. Iš krantų upės ir upeliai išsiliejo Vokietijos pietuose, Austrijoje, Rumunijoje ir Vengrijoje.

Aukštutinėje Austrijoje naktį į pirmadienį ugniagesiai be perstojo buvo kviečiami į pagalbą. Čia per 36 valandas vietomis iškrito iki 90 litrų kritulių.

Kritinė situacija yra ir kai kuriose Žemutinės Austrijos teritorijose.

Rumunijoje kalnų regionuose nuo šiaurės rytų iki pietvakarių apsemta šimtai ūkių ir dalis kelių. Ateinančiomis dienomis žinybos prognozuoja vandens lygio padidėjimą mažiausiai 24 upėse. Vengrijoje apsemtas vienas kaimas šalies šiaurės rytuose.

Popiežius atostogaus Italijos Alpėse

Popiežius Benediktas XVI pradėjo savo atostogas Italijos Alpėse, vakar pranešė Italijos laikraštis „Messaggero“.

Vakar rytą pontifikas lėktuvu išskrido iš Romos Aostos miesto kryptimi. Benediktas XVI iki liepos 28 dienos atostogaus netoliese esančiame Las Kombas miestelyje, kur vasaras leisdavo ir jo pirmtakas Jonas Paulius II.

Tačiau, kitaip nei velionis popiežius, Benediktas XVI daugiau laiko praleis vasarnamyje ir rengs mažiau išvykų į kalnus.

ELTA



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių