Peštynės dėl ministrų kabineto

Žmonės Bulgarijoje įsiutę. Ir ne be reikalo. Kyšiai, žemas pragyvenimo lygis, infliacija, nedarbas – problemų apstu. Maža to, politinis elitas čia dažniau sprendžia ne šalies, o savo problemas.

Korupcijos šleifas

Prieš kurį laiką Bulgarijoje kilo protesto judėjimas. Tiesa, paženklintas septynių aktyvistų mirtimi.

Praėjus šešeriems metams nuo įstojimo į ES, daugelis bulgarų, kurių yra 7,3 mln., nusivylę padėtimi savo šalyje. Būtent pastarosios susideginimo akcijos privertė iš valdžios prieš kurį laiką pasitraukti dešiniuosius.

Tačiau jie grįžo. Dabar žada reformas ir kovą su korupcija. Bet vargu ar kas tuo tiki. Korupcija – kaip prakeiksmas. Nepaisant to, kad net Briuselis grūmoja kumščiu, situacija nesikeičia.

Antai netoli sostinės Sofijos policijos pareigūnai rinkimų išvakarėse konfiskavo 350 tūkst. padirbtų balsalapių. Kažkas, atrodo, ruošėsi klastoti balsus. Bet tai jau nieko nestebina.

Mūšį dešinioji GERB partija laimėjo. Tačiau ne karą. Socialistai žada, kad jei GERB susimaus formuojant koaliciją, jie imsis šio darbo.

Socialistų BSP gavo 24,7 proc. rinkėjų balsų, o GERB – 31,4 proc. Taigi, persvara nedidelė.

GERB vadas Boiko Borisovas iš premjero posto atsistatydino vasarį, vykstant protestams dėl žemų pragyvenimo standartų ir korupcijos, kai šalyje susidegino septyni žmonės.

GERB – "mafija"

Tačiau suformuoti koaliciją – iššūkis. Jau kalbama, kad šalyje teks šaukti naujus rinkimus, nes niekas su GERB nenori kalbėtis.

p>Rinkėjų aktyvumas siekė 50 proc. Visgi daugelis jų reiškė savo nusivylimą politiniu elitu. Nedarbas Bulgarijoje siekia 12 proc., tačiau tai – oficiali statistika. Neoficialiai kalbama, kad darbo neturi apie 18 proc. bulgarų.

Po rinkimų sostinėje Sofijoje vyko protesto akcija prieš GERB.

Kai kurie protestuotojai laikė plakatus su užrašais "Mafija".

"Šis balsavimas žada ankstesnio oligarchų ir mafijos parlamento, kurį mes nuvertėme, atsikartojimą. Šįkart bus barikados, ne vien protestai", – žadėjo Angelas Slavčevas, vienas demonstracijos organizatorių.

Tačiau ne visi bulgarai nusiteikę prieš dešiniuosius.

"Manau, GERB reikia dar ketverių metų, kad jie užbaigtų ką pradėję, – po balsavimo sakė mokytoja Snežana Georgijeva. – Aiškiai matyti, ką ši partija nuveikė ankstesniais metais, – pastatė daug vaikų darželių, žaidimų aikštelių vaikams ir, aišku, nutiesė puikių kelių."

Palaikantys kairiuosius tvirtino, kad tik BSP sugebės ištraukti šalį iš krizės.

62 metų buvęs Sofijos policininkas Rumenas Blagojevas piktinosi, kad Bulgarija buvo blogai valdoma pastaruosius 20 metų.

"Žmonės neturtingi; žmonės nusivylę", – sakė jis ir pridūrė, kad savo balsą atidavė socialistams.

"Dabar Bulgarijai žūtbūt reikia permainų, – pabrėžė verslininkas Marinas Bojanovas. – Kaip ir daugeliui žmonių, man įgriso tie, kurie buvo valdžioje pastaruosius trejus su puse metų. Balsavau už BSP, nes ji turi tikrą programą, kuria siekiama pagerinti žmonių gyvenimą."

Politinis neapibrėžtumas

Vadovaujant GERB, Bulgarija išliko viena iš mažiausiai įsiskolinusių Bendrijos narių.

Tačiau šiais metais prognozuojamas tik apie 1 proc. ekonomikos augimas, o vidutinis mėnesio atlyginimas yra apie 400 eurų (1381 litas).

Visgi dešiniųjų munduras buvo gerokai suteptas kilus neteisėto klausymosi skandalui. Šį į dienos šviesą išvilko socialistai.

Tačiau ir BSP turi juodų dėmių. Šiems valdant Bulgarija išgyveno paskolų burbulą, jo sprogimą ir didelę recesiją.

Norėdamas suformuoti koaliciją GERB lyderis B.Borisovas neabejotinai turės kreiptis pagalbos į kitas politines jėgas, o daugelis jų pareiškė, kad su jo vadovaujama administracija nenori turėti nieko bendro.

Turkų partija "Teisių ir laisvės judėjimas" (MRF), kuris gavo 9,2 proc. balsų, bei ultranacionalistų "Ataka", susižėrusi 7,6 proc. balsų, neketina padėti GERB. "Ataka" seniau rėmė B.Borisovą, tačiau prieš rinkimus pasakė "ne".

O MRF palaiko socialistus. Taigi, dešinieji lieka izoliuoti.

Iš esmės GERB lieka vienintelė galimybė – koalicija su verslui palankiu judėjimu "Bulgarija piliečiams", vadovaujamu buvusios ES komisarės Meglenos Kunevos. Bet ir socialistai pareiškė, kad sieks politikę prisivilioti į savo pusę.

Socialistų lyderis Sergejus Staniševas pareiškė esąs įsitikinęs, kad GERB nesugebės suformuoti vyriausybės, todėl jis yra pasirengęs derėtis su MRF, "Ataka" ir piliečių organizacijomis.

S.Staniševas teigė, kad svarbiausias jo tikslas – pašalinti GERB iš valdžios.

Politinių jėgų neapykanta atsispindėjo ir per rinkimų kampaniją. Jai vykstant buvo labiau drabstomasi purvais, nei dėstoma aiški politika.

Beje, socialistai pareiškė, kad jei dešinieji nesugebės suformuoti koalicijos, ši teisė pereis socialistams. Pasak BSP, partija turi planą sudaryti krizinį ministrų kabinetą. Jame dominuotų technokratai, kuriems galbūt vadovautų buvęs finansų ministras Plamenas Orešarskis.

Ekspertų vertinimai

"Tai GERB atsisveikinimas. Jie nevadovaus šaliai", – prognozavo "Gallup" analitikas Kančo Stojičevas. Jis pridūrė, kad GERB nukeliavo į "visišką izoliaciją".

Kiti analitikai akcentavo, kad lemiamą vaidmenį gali suvaidinti mažosios partijos, nuo kurių pasirinkimo priklausys vyriausybės sudėtis.

"Penktajai žaidėjai, jeigu tokia atsiras, gali priklausyti lemiamas balsas", – tvirtino viešosios nuomonės tyrimų agentūros "Gallup" analitikas Andrejus Raičevas.

Ekspertas Ognianas Minčevas pabrėžė, jog tikėtinas ir "kybančio" parlamento scenarijus, kai niekas neturės reikiamos daugumos, – sudaryti koaliciją sudėtinga tiek dešiniesiems, tiek kairiesiems.

Konsultacijų centro "Eurasia" analitikė Otilia Simkova teigė, kad iki šiol daugelis rinkėjų reikalavimų nebuvo įgyvendinti.

"Giluminis nepasitenkinimas išlieka. Pagrindiniai protestuotojų reikalavimai – dėl mažesnių energijos kainų – kol kas nebuvo visiškai patenkinti, o nedarbas, mažos pajamos ir politikų korupcija taip pat buvo pabrėžiami", – kalbėjo ekspertė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių