Paslaptingi žaidimai už Kremliaus sienų

Tai, kas dedasi tarp Rusijos valdančiojo elito, žinoma, paslaptis. Tačiau kiekviena paslaptis netrukus apauga gandais. Aišku, kad tarp elito nesutarimų yra, tačiau kokie jie ir kodėl jų kyla?

Paleista antis

Brianas Whitmore’as, Laisvosios Europos radijui priklausančio tinklaraščio "The Power Vertical" autorius, pabrėžė, kad neseniai virtualioje erdvėje Rusijoje žaibišku greičiu ėmė plisti komentarai, esą Vladimiras Jakuninas, "Rusijos geležinkelių" vadovas, beje, prezidento Vladimiro Putino patikėtinis ir vienas įtakingiausių žmonių valstybėje, buvo atleistas.

p>Gandais netikėti, atrodo, nebuvo pagrindo. Juk informaciją apie V.Jakunino atleidimą kažkas sugebėjo įkelti į patį vyriausybės tinklalapį.

Birželio 19 d. vakarą žinią apie atleidimą skelbė visos Rusijos naujienų agentūros: ITAR-TASS, "Interfax", "RIA-Novosti". Suskubo ir internautai – rusiškasis "Twittersphere" plyšte plyšo.

Sąmokslas prieš V.Jakuniną?

Tiesa, staiga pasirodęs pranešimas dingo, o tada buvo dar ir paneigtas. Gandus, neva atleistas vadovas, paneigė "Rusijos geležinkeliai", o tada ir šalies vyriausybė.

Galiausiai naujienų agentūra "RIA-Novosti" ryžtingai pranešė, kad pranešimas spaudai buvo atsiųstas iš IP adreso, nesutampančio su šalies vyriausybės.

Tolesnis tyrimas atskleidė, kad suklastotas pranešimas spaudai buvo išsiųstas iš serverio Irkutsko srityje.

"Rusijos geležinkelių" atstovas spaudai Aleksandras Pirkovas situaciją pavadino provokacija bei elektroniniu nusikaltimu ir pridūrė, jog nežino, kas tai padarė.

Po incidento daugelis ėmė spėlioti, kam buvo naudinga sukelti paniką? Ar ją sukėlė oponuojančios V.Jakuninui jėgos tarp elito?

Mažai kas patikėjo, kad skandalą sukėlė koks nors atsitiktinis programišius iš Sibiro, šiaip sau krečiantis pokštus.

Netikri pranešimai apie "Rusijos geležinkelių" vadovo atleidimą pasirodė tik kelios dienos po to, kai internete buvo paskelbtos puošnių įmonės vadovo rūmų Maskvos priemiestyje fotografijos.

Prieš kelis mėnesius kilo skandalas, kai V.Jakuninas neva viešai spaudai pareiškė, kad, jo nuomone, Dūmos rinkimai 2011 m. buvo suklastoti. Tiesa, V.Jakuninas skubiai paneigė tokius žodžius sakydamas, kad spauda iškraipė jo pasisakymą.

Rusijos spauda tada net svarstė, kad galbūt V.Jakuninas išties galėjo būti išmestas, tačiau jam pavyko įtikinti V.Putiną persigalvoti.

Kaip pranešama, jis buvo susitikęs su V.Putinu vos pasirodžius pirmiesiems pranešimams apie jo atleidimą.

Elito žaidimai

Kai kurie Kremliaus stebėtojai sako, kad suklastotas pranešimas tik įrodo tarp elito vykstančias kovas.

Dažniausiai išskiriamos dvi elito grupės. Pirmoji vadinama silovikais – tai daugiausia jėgos institucijų atstovai, artimesni V.Putinui; antroji – technokratais: šie yra daugiausia iš Sankt Peterburgo, kur dirbo V.Putinas.

Silovikai skaidomi į tris grupes: viena grupė koncentruojasi aplink Sergejų Ivanovą, kita susijusi su "Rosneft" generaliniu direktoriumi Igoriu Sečinu, o trečioji – su pačiu V.Jakuninu.

Šį kai kurie apžvalgininkai vadina ortodoksu saugumiečiu dėl artimų jo ryšių su Rusijos stačiatikių bažnyčia ir tradicinių vertybių propagavimo.

Į S.Ivanovo grupę įeina ministro pirmininko pavaduotojas Dmitrijus Rogozinas, Tiriamojo komiteto vadovas Aleksandras Bastrykinas ir Sergejus Čemezovas, valstybinės korporacijos "Rusijos technologijos" vadovas, kuris buvo įrankis, padėjęs išmesti gynybos ministrą Anatolijų Serdiukovą praeitais metais.

Teigiama, kad ši grupė gana aktyviai siekė išversti Dmitrijų Medvedevą iš ministro pirmininko posto ir pakeisti jį S.Ivanovu, taip iš tikrųjų jį paverčiant matomu V.Putino įpėdiniu.

O esą I.Sečinas, kuris jau ir prieš tai nebesistengė kenkti D.Medvedevui, nuo tada nutraukė savo paramą.

Taigi, kai kurie ekspertai, tarp jų apžvalgininkas Aleksandras Morozovas, sako, kad V.Jakuninas galėjo tapti kovų tarp V.Putino ir ministro pirmininko D.Medvedevo komandų auka.

Tačiau Laisvosios Europos radijo padalinio Rusijoje skelbtame interviu su Glebu Čerkasovu, Rusijos "Kommersant" laikraščio redaktoriaus pavaduotoju, abejojama, kad išpuolį prieš įtakingą V.Putino sąjungininką galėjo organizuoti silpna D.Medvedevo komanda.

"D.Medvedevo patikėtiniai daug silpnesni nei iš V.Putino aplinkos, – teigė jis. – Net nėra prasmės kalbėti apie kokį nors pasipriešinimą iš jų pusės."

G.Čerkasovas, pasak B.Whitmore’o, tikriausiai teisus. V.Jakuninas yra įtakinga asmenybė, kuri šalia V.Putino buvo labai ilgą laiką.

"Atrodo, kad I.Sečinas taip pat nelabai džiaugiasi stiprėjančiomis naujojo S.Ivanovo sąjungininko A.Bastrykino pozicijomis, kurio Tiriamasis komitetas tapo pagrindiniu Kremliaus atstovavimo įrankiu, nustelbiant Rusijos Federacijos federalinę saugumo tarnybą, kuriai vadovauja I.Sečino draugas Aleksandras Bortnikovas, visada buvęs maloningas jo prašymams", – pabrėžė apžvalgininkas.

G.Čerkasovas mano, kad V.Jakuninas ir jo grupė vis dar neišsirinko savo pusės šioje kovoje.

Ši istorija vis dar labai neaiški, bet neabejotinai taps aiškesnė, kai drama, supanti V.Jakuniną ir jėgos institucijų grupuočių skilimą, bus atskleista.

"Tai parodo aukščiausiųjų įtakos institucijų nestabilumą, – sakė G.Čerkasovas Laisvosios Europos radijo padaliniui Rusijoje. – Tokie dalykai vyksta, kai sistema kliba. O kliba ne dėl to, kad jaučia išorės spaudimą, bet labiau dėl problemų, kylančių viduje. Per daug suinteresuotų asmenų yra įsipynę tarp Rusijos valdžios atstovų, o valdžios atstovams nepavyksta susitvarkyti su jais."



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių