Nauju pabėgėlių traukos centru taps Ispanija?

  • Teksto dydis:

Europos Sąjungos sienų ir pakrančių apsaugos agentūros vadovas sekmadienį perspėjo, kad migracijos kelias per vakarinę Viduržemio jūros dalį iš Maroko į Ispaniją gali tapti nauju svarbiu migrantų maršrutu.

„Jei klausiate manęs, koks dabar didžiausias mano rūpestis, pasakyčiau, kad Ispanija“, – vokiečių laikraščiui „Welt am Sonntag“ sakė „Frontex“ vadovas Fabrice'as Leggeri (Fabrisas Ležeri).

Tarptautinės migracijos organizacijos (TMO) paskelbti duomenys rodo, kad pirmąjį 2017 metų pusmetį į Ispaniją atvyko 6 513 migrantų.

Šiemet vien birželio mėnesį Ispanijoje buvo užregistruoti 6 tūkst. nelegalių migrantų, nurodė F. Leggeri.

„Jei skaičiai didės kaip dabar, šis kelias taps svarbiausias“, – sakė jis.

Iki šiol daugiausiai migrantų, plaukiančių per Viduržemio jūrą į ES, užregistruodavo Italija ir Graikija.

Tačiau kelias iš Libijos buvo blokuotas Libijos pakrančių apsaugai sugriežtinus patruliavimą ir kontrabandininkai savo žvilgsnį kreipia į vakarus.

TMO duomenys rodo, kad į Ispaniją atvykstančių migrantų skaičius nuo 2016-ųjų iki 2017-ųjų padidėjo beveik tris kartus iki maždaug 22 tūkstančių.

Maždaug pusė šių migrantų yra marokiečiai; kiti yra iš Vakarų Afrikos šalių, sakė F. Leggeri.

ES narės praėjusią savaitę susitarė dėl prieštaringai vertinamo plano mažinti iš Afrikos ir Artimųjų Rytų atvykstančių migrantų ir pabėgėlių skaičių.

Pagal susitarimą numatoma steigti „kontroliuojamus centrus“ migrantams bloko teritorijoje, „išlaipinimo platformas“ už ES ribų ir paskirstyti pabėgėlius tarp valstybių narių.

Susitarimas buvo pasiektas naujajai Italijos populistų vyriausybei atsisakius atverti šalies uostus migrantų gelbėjimo laivams ir taip iškėlus šį klausimą į ES darbotvarkės pradžią.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Algys

Algys portretas
Geai,gales apelsinus skinti,omums tu pajuodeliu tegu net nesvajoja atvezti,jei reikes-mes baltu rasim,nemusulmomu!

...

... portretas
Ispanijoj atsiras sunkiųjų darbų kalėjimai?..
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių