Mediniai dantys – tik mitas?

Pasakojimas, kad pirmasis Jungtinių Amerikos Valstijų prezidentas George’as Washingtonas turėjo medinius dantų protezus, yra mitas. G. Washingtonas didžiąją savo gyvenimo dalį tikrai kentėjo dėl prastos dantų sveikatos, ši problema netgi laikyta valstybine paslaptimi.

Dėl prastos to meto burnos higienos ir genetikos  G. Washingtono dantys ėmė byrėti, kai jam buvo maždaug 20 metų.

Kai tapo Amerikos prezidentu, jam buvo likęs vos vienas tikras dantis.

Per savo gyvenimą G. Washingtonas turėjo kelis dirbtinių dantų rinkinius, tačiau nė vienas jų nebuvo pagamintas iš medžio.

Pasak vienos mitinės teorijos, jo dantų protezai laikui bėgant nusidažė ir priminė medinius.

Pirmasis Amerikos prezidento dirbtinių dantų rinkinys buvo pagamintas iš dramblio kaulo ir prie likusio danties pritvirtintas viela.

Vėlesni jo dirbtinių dantų rinkiniai buvo pagaminti iš švino, aukso ir žalvarinių varžtų.

Kai kurie jo dantų protezų rinkiniai buvo pagaminti iš tikrų žmogaus dantų, ir yra įrodymų, kad juos jis gaudavo iš savo vergų.

Vienoje iš G. Washingtono sąskaitų knygų yra įrašas, kuriame išsamiai aprašoma, kaip jis „už 122 šilingus iš negrų įsigijo devynis dantis“.

Kadangi jis sumokėjo už dantis, galima daryti prielaidą, kad jie buvo skirti arba jam pačiam, arba kam nors iš jo šeimos narių.

Nors G. Washingtonas sumokėjo už dantis, tai nereiškia, kad vergai savo noru sutiko juos jam atiduoti.

Yra žinoma, kad Nepriklausomybės karo metu G. Washingtonas  pasinaudojo prancūzų odontologo paslaugomis.

1781 m. iš britų okupuoto Niujorko pabėgo ir per netoliese esančias amerikiečių linijas prasiveržė žymus odontologas daktaras Jeanas-Pierre’as Le Mayeuras.

J. P. Le Mayeuras teikė odontologines paslaugas daugeliui aukštas pareigas užimančių britų karininkų.

Prancūzijoje gimęs J. P. Le Mayeuras, pasibjaurėjęs vieno britų karininko išsakytais įžeidžiančiais komentarais apie prancūzų ir amerikiečių aljansą, nusprendė išvykti į Ameriką.

Joje susipažino su prezidentu G. Washingtonu. Jie ne tik tapo artimais bičiuliais, prezidentui dėl prastos dantų sveikatos buvo patogu naudotis ir odontologo paslaugomis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Gerkim \\\\\.../////

Gerkim  \\\\\...///// portretas
skystą manų košę ir pamiršim dantų problemą.

geriau

geriau portretas
gintariniai butu.

Apie dantis

Apie dantis portretas
Sėdim su pažįstamu prie dantisto kabineto ir šnekučiuojamės.Ot,sakau,apgavo mane.Ištraukė dantis ir užgarantavo ,kad išdygs nauji,o tie ,še,pusė metų kaip nedygsta.Užjautė mane tas draugelis,o diedukas,kursai įtemptai klausėsi ,įsikišo,kad atseit jauni žmonės,o nežinot,kad išrovus dantis jie nebeatauga.Mes toilau postringaujam,kad gal ąžuolinius reikėtų dėtis,nes jie taip nebarška kaip kauliniai.Vėliau jau ir apie antiseptiką medienai prašnekom, ir apie viniukų sukalimą į dantis,kad pastarieji nediltų nuo trinties...Diedukas nebeišlaikė ir pašokęs bėgo šalin,kad,girdi,nematė dar tokių durnių...
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių