Maskvoje sulaikytas buvęs separatistų lauko vadas I. Girkinas kaltinamas ekstremizmu

  • Teksto dydis:

Rusija pradėjo tyrimą dėl ekstremizmo prieš buvusį separatistų lauko vadą ir nacionalistų tinklaraštininką Igorį Girkiną po to, kai jį sulaikė, penktadienį parodė teismo dokumentai.

Igoris Girkinas, geriau žinomas Igorio Strelkovo slapyvardžiu, anksčiau penktadienį buvo sulaikytas ir pristatytas į Maskvos teismą po to, kai socialinėje žiniasklaidoje ne kartą kritikavo Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną.

Rusijos puolimą palaikantis I. Girkinas kritikavo V. Putiną platformoje „Telegram“, kur jį sekė apie 875 000 žmonių.

Pareigūnai, pradėdami bylą prieš jį, parodo, kad bet kokia kritika – net ir iš karinės operacijos Ukrainoje šalininkų – po nutraukto „Wagner“ samdinių grupės maišto yra draudžiama.

Naujienų agentūros AFP žurnalistai matė, kad I. Girkinas Maskvos teismo salėje sėdėjo stikliniame atsakovų narve, aplink kurį susirinko dešimtys taikiai nusiteikusių šalininkų.

I. Girkino žmonos Miroslavos Reginskajos socialiniame tinkle paskelbtoje žinutėje iš pradžių buvo rašoma, kad jis buvo sulaikytas dėl ekstremizmo, o vėliau tai patvirtino teismo dokumentai.

Jam pareikšti kaltinimai dėl „viešų raginimų griebtis ekstremizmo“, už kuriuos jis gali būti įkalintas penkeriems metams.

Buvęs Donecko liaudies respublikos karinis vadas, 52 metų I. Girkinas buvo vienas iš pagrindinių prokremliškų sukilėlių figūrų, kai 2014 metais prasidėjo kovos Rytų Ukrainoje.

2022 metų lapkritį Hagos teismas už akių pripažino jį ir du jo numanomus bendrininkus kaltais dėl reisu MH17 skridusio oro bendrovės „Malaysia Airlines“ lėktuvo numušimo virš Rytų Ukrainos 2014 metais ir skyrė jam įkalinimo iki gyvos galvos bausmę.

I. Girkinas yra itin uolus Rusijos karo prieš Ukrainą šalininkas. Pastaruoju metu jis pažėrė daug kritikos Rusijos vadovybei ir, ypač, karinei vadovybei, dėl nesėkmių kariaujant Ukrainoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių