M. Chordorkovskis nežada eiti į politiką ar siekti atgauti naftos turto (papildyta)

  • Teksto dydis:

Buvęs naftos magnatas Michailas Chodorkovskis, kuris sulaukė Rusijos prezidento Vladimiro Putino malonės ir po daugiau kaip 10 metų kalėjimo išėjo į laisvę, sakė, kad neis į politiką ir nesieks atgauti savo buvusios naftos kompanijos JUKOS turto.

Sekmadienį skelbiamame interviu Rusijos žurnalui „The New Times“ M.Chodorkovskis sako, kad su jo malone nebuvo susietos jokios sąlygos, bet nurodo, kad laiške V.Putinui parašė, jog neketina įsitraukti į politiką.

„Parašiau savo rašte tai, apie ką anksčiau ne kartą kalbėjau viešai: aš neketinu užsiimti politika ir neketinu kovoti už (JUKOS) aktyvų susigrąžinimą“, - sakė buvęs magnatas.
Kažkada turtingiausiu Rusijos žmogumi buvęs M.Chodorkovskis Berlyne šeštadienį, kitą dieną po to, kai sulaukė malonės, susitiko su savo šeima.

Jo paleidimą daugelis laiko Kremliaus pastangomis nutildyti kritiką dėl žmogaus teisių padėties Rusijoje prieš vasarį Sočyje prasidėsiančias žiemos olimpines žaidynes.
Naftos magnato M.Chodorkovskio imperiją JUKOS perėmė valstybė, kol jis sėdėjo kalėjime dėl kriminalinių kaltinimų, kuriuos jo šalininkai laiko politiškai motyvuotais.

Savo pirmąja spaudos konferenciją M.Chodorkovskis turi surengti 12 val. Grinvičo (14 val. Lietuvos) laiku prie vieno Šaltojo karo simbolių – patikrinimo posto „Charlie“, kuris tarnavo kaip sienos perėja tarp Rytų Berlyno ir Vakarų Berlyno.

Opoziciniam žurnalui „The New Times“, kuris jo interviu ištrauką savo interneto svetainėje paskelbė šeštadienį, M.Chodorkovskis sakė, kad žmoną Iną per pastaruosius 10 metų galėjo pamatyti tik kelis kartus.

„Kartą per tris mėnesius – ketverius metus iš dešimties – man buvo leidžiama praleisti naktį pasimatymų kambaryje“, - pasakojo M.Chodorkovskis, sėdėdamas krėsle prabangiame Berlyno viešbutyje „Adlon“, vis dar su trumpa kalinio šukuosena ir numetęs svorio.

50 metų M.Chodorkovskis buvo Vakarų investuotojų numylėtinis, atvirai kovojęs su V.Putino politine darbotvarke ir Rusijos valstybės ekonomine prieiga, bet 2003 metų spalį buvo areštuotas dėl kaltinimų vengus mokėti mokesčius.

2005 metais jo byloje priimtas nuosprendis ir 2010 metų nuosprendis antroje byloje dėl kaltinimų grobstymu daugeliui tapo ir Kremliaus brutalaus selektyvaus teisingumo, ir teismų sistemos pataikavimo valstybei simboliu.

Žmogaus, kurio turtas kažkada buvo vertinamas 15 mlrd. dolerių, ateitis atrodo miglota po to, kai buvęs Vokietijos užsienio reikalų ministras Hansas-Dietrichas Genscheris (Hansas Ditrichas Genšeris) – diplomatas veteranas, dar nuo sovietinių laikų turintis ryšių Maskvoje, - padėjo susiderėti dėl jo žaibiško pervežimo į Berlyną.

V.Putino atstovas Dmitrijus Peskovas atsisakė nurodyti, ar su M.Chodorkovskio paleidimu buvo susietos kokios nors sąlygos ir ar jis galės dalyvauti politikoje.

Tačiau duodamas interviu telefonu D.Peskovas pridūrė, kad šis senas V.Putino priešininkas „laisvai gali grįžti į Rusiją, absoliučiai“.

Vienas vokiečių analitikas, kuris padėjo pervežti M.Chodorkovskį, sakė, kad buvęs oligarchas tikriausiai neis į politiką, bet galėtų tapti gerai žinoma vieša figūra ir moraliniu autoritetu.

„Jis galėtų prisiimti (Aleksandro) Solženicyno vaidmenį“, - sakė Alexanderas Rahras (Aleksandras Raras), paminėdamas buvusį sovietų disidentą, rašytoją ir Nobelio premijos laureatą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Komentatoriams;

Komentatoriams; portretas
Burbuliuokite- neburbuliave, bet Chodorkovskis jau vakaruose ir jam giliai dzin tas jusu burbuliavimas... Visai kaip tame sename bolsevikiniu laiku anekdote apie Brezneva ir saulyte: saulytei pasidare dzin tas Breznevas, nes jinai jau buvo vakaruose... Tokios tokeles.

1234567890

1234567890 portretas
Zudikas,uzsakes nuzudyti ne viena zmogu,viskas sugrizta,kalejimas tik smulkmena...

xienas

xienas portretas
dalykas tai aiskus kas labai pinigingi nera saziningi ir vieni gali liaupsinti kiti keikti bet tiesa yra tiesa ir nuo to niekam nebus lengviau kol nepasikeis zmoniu mastymas /logiska ir zmoniskai/ tai viskas ir pasiliks savo vietose nes kol valdanciuju gobsumas beribis nieko gero nelauk
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių