Kipro uostą paliko pirmasis laivas su humanitarine pagalba Gazos Ruožui

  • Teksto dydis:

Iš Kipro Larnakos uosto antradienį išplaukė laivas, pakrautas 200 tonų humanitarinės pagalbos karo nuniokotame Gazos Ruože gyvenantiems palestiniečiams, pranešė laivą valdančios nevyriausybinės organizacijos atstovė spaudai.

„Jis išplaukė“, – naujienų agentūrai AFP sakė ispanų labdaros organizacijos „Open Arms“ atstovė Laura Lanuza (Laura Lanusa).

Laivas išplaukė apie 6.50 val. Grinvičo (8.50 val. Lietuvos) laiku. Tai pirmoji tokia siunta, gabenama jūrų koridoriumi iš Kipro, kuriuo siekiama gabenti pagalbą palestiniečių civiliams Gazos Ruože.

Šioje apsiaustoje palestiniečių teritorijoje, kur jau penki mėnesiai vyksta Izraelio ir islamistų organizacijos „Hamas“ karas, plinta badas.

Labdaros organizacija „World Food Kitchen“, kurią įsteigė garsus šefas Jose Andresas (Chosė Andresas), socialiniame tinkle „X“ paskelbė, kad laivas išplaukė antradienį. Per naujienų agentūros AP tiesioginę transliaciją buvo matyti, kaip laivas velkamas iš Larnakos uosto.

Jungtinės Valstijos atskirai paskelbė planus netoli Gazos Ruožo pastatyti jūros tiltą pagalbai pristatyti, bet kol juo bus galima naudotis, tikriausiai praeis kelios savaitės.

Karą Gazos Ruože išprovokavo beprecedentis „Hamas“ spalio 7-osios išpuolis Izraelyje, kai, oficialiais duomenimis, žuvo apie 1 tūkst. 160 žmonių, daugiausia civilių.

„Hamas“ taip pat paėmė apie 250 įkaitų, iš kurių, Izraelio žiniomis, Gazos Ruože dar yra apie 130, įskaitant 31 žuvusį įkaitą.

Pažadėjęs sunaikinti „Hamas“, Izraelis pradėjo didžiulį puolimą Gazos Ruože. Per jį jau žuvo daugiau kaip 31 tūkst. palestiniečių, nurodo „Hamas“ valdomo Gazos Ruožo sveikatos apsaugos ministerija.

Maždaug 80 proc. iš 2,3 mln. Gazos Ruožo gyventojų buvo priversti palikti savo namus. Jungtinės Tautos nurodo, kad ketvirtadalis teritorijos gyventojų badauja.

Pagalbos grupės sako, kad dėl Izraelio taikomų suvaržymų, besitęsiančių karo veiksmų ir teisėtvarkos nebuvimo Gazos Ruožo policijai dingus iš gatvių beveik neįmanoma pristatyti pagalbos į didžiąją teritorijos dalį.

Neaišku, ar pagalbos gabenimas jūra bus veiksmingas sprendžiant šią humanitarinę katastrofą, nes net pristačius pagalbą į Gazos Ruožą bus sunku ją paskirstyti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ogi

ogi portretas
tavpati saika save remia kipro zmoniu sskaita???
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių