Kinijos ir JAV diplomatijos vadovai telefonu aptarė Izraelio ir „Hamas“ karą

  • Teksto dydis:

Kinija ir Jungtinės Valstijos paskelbė, kad jų diplomatijos vadovai trečiadienį telefonu aptarė Izraelio ir „Hamas“ konfliktą, sutarė dėl būtinybės deeskaluoti šį karą.

JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas (Entonis Blinkenas) „pakartojo, kad būtina visoms šalims stengtis neleisti konfliktui išplisti“, nurodė Valstybės departamentas.

A. Blinkenas taip pat iškėlė klausimą dėl pastaruoju metu Irano remiamų husių sukilėlių įvykdytų išpuolių Raudonojoje jūroje ir pavadino juos „nepriimtina grėsme laivybos saugumui ir tarptautinei teisei, kurią visos šalys privalo palaikyti“, sakė departamento atstovas Matthew Milleris (Metjus Mileris).

Kinijos užsienio reikalų ministras Wang Yi (Vang I) savo ruožtu pabrėžė, kad dėl Izraelio ir „Hamas“ konflikto „svarbiausias prioritetas yra nutraukti ugnį ir kuo greičiau užbaigti karą“, paskelbė Pekinas.

„Svarbios šalys privalo laikytis sąžiningumo ir teisingumo, (...) objektyvumo ir nešališkumo, demonstruoti ramybę ir racionalumą, dėti visas pastangas, kad atvėsintų situaciją ir užkirstų kelią didesnio masto humanitarinėms katastrofoms“, – sakė Wang Yi. Jo žodžius citavo Užsienio reikalų ministerija.

Ministras taip pat pakartojo Kinijos raginimus įgyvendinti dviejų valstybių sprendinį Izraelio ir palestiniečių konfliktui, pabrėžė, kad „bet koks susitarimas dėl Palestinos ateities privalo atspindėti palestiniečių liaudies valią“.

„Kinija dėl šio tikslo [...] nori dirbti su visomis šalimis“, – pridūrė jis.

Pastaraisiais mėnesiais, vykstant Izraelio ir „Hamas“ karui, A. Blinkenas kelis kartus lankėsi Artimuosiuose Rytuose.

Kinija palaiko gerus santykius su Iranu, kurio dvasinė vadovybė remia palestiniečių kovotojų grupę. Teheranas taip pat teikia paramą Libano šiitų sukarintai grupuotei „Hezbollah“. Baiminamasi, kad ši grupuotė irgi gali rengti atakas prieš Izraelį.

Vašingtonas spaudžia Pekiną pasinaudoti savo įtaka siekiant stabilizuoti situaciją Artimųjų Rytų regione.

Praėjusį mėnesį Kalifornijoje vykusiame aukščiausiojo lygio susitikime JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) ir jo kolega iš Kinijos Xi Jinpingas (Si Dzinpingas) susitarė tęsti pažangą, padarytą sprendžiant pagrindinius klausimus. Po šio susitikimo buvo atkurti abiejų šalių kariniai ryšiai.

Ministras taip pat perspėjo A. Blinkeną dėl JAV paramos Taivanui, kurį Pekinas laiko savo teritorija ir yra pažadėjęs vieną dieną jį susigrąžinti, prireikus – jėga.

Kinijos užsienio reikalų ministerija praneša, kad Wang Yi pabrėžė Kinijos poziciją dėl Taivano ir pareikalavo, kad Vašingtonas nesikištų į Pekino vidaus reikalus.

Anot jo, JAV neturėtų palaikyti ar remti „Taivano nepriklausomybės pajėgų“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Hitleris

Hitleris portretas
Be reikalo naikinau žydus. O dabar jie turi didesnių priešų.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių