Karys kausis iki galo

Šis JAV se­na­to­rius Bal­ti­jos ša­lims ža­da sau­gu­mą, o Ru­si­ją sie­kia iš­mes­ti iš Di­džio­jo aš­tuo­ne­to (G-8). At­si­pa­lai­da­vęs jis ge­ba pri­trenk­ti at­vi­ru­mu - vie­šai per­dai­nuo­da­mas po­pu­lia­rią dai­ną po­li­ti­kas ra­gi­no su­bom­bar­duo­ti Ira­ną. Šis karš­tu bū­du ir ties­mu­ku­mu gar­sė­jan­tis vy­ras jau po ke­le­to mė­ne­sių ga­li tap­ti ga­lin­giau­sios pa­sau­lio vals­ty­bės va­do­vu.
Per pir­ma­die­nį pra­si­dė­sian­tį Res­pub­li­ko­nų par­ti­jos na­cio­na­li­nį kong­re­są Joh­nas McCai­nas bus ofi­cia­liai pa­skelb­tas kan­di­da­tu į Jung­ti­nių Vals­ti­jų pre­zi­den­tus.

Ru­si­jai - san­kci­jos

„Šal­ta­sis ka­ras bai­gė­si, so­vie­tų im­pe­ri­jos ne­bė­ra ir nie­kam jos ne­trūks­ta. O ma­žiau­siai im­pe­ri­jos trūks­ta ša­lims, ku­rios anuo­met bu­vo jos ne­lais­vė­je: Es­ti­jai, Lat­vi­jai, Lie­tu­vai, Len­ki­jai, Uk­rai­nai ir Gru­zi­jai. Šios drą­sios nau­jo­sios ša­lys ne­si­ruo­šia grįž­ti at­gal", - to­kį po­žiū­rį į šių po­so­vie­ti­nių vals­ty­bių san­ty­kius su Mask­va be­veik prieš dvi sa­vai­tes iš­sa­kė J.McCai­nas.

Net­ru­kus jis pri­dū­rė: „Jei ma­ne iš­rinks pre­zi­den­tu, to­kia pa­ra­ma joms bus ga­ran­tuo­ta."
Šis res­pub­li­ko­nų kan­di­da­to pa­reiš­ki­mas ne­tru­ko iš­pro­vo­kuo­ti ap­žval­gi­nin­kų dis­ku­si­jas. Vie­ni ti­ki­no, esą taip rea­guo­da­mas į Ru­si­jos ag­re­si­ją prieš Gru­zi­ją J.McCai­nas pa­si­ža­da gin­ti po­so­vie­ti­nes ša­lis.

Pa­siųs­tas aiš­kus sig­na­las: apie da­bar­ti­nius po­so­vie­ti­nių vals­ty­bių san­ty­kius su Mask­va po­li­ti­kas ži­no. J.McCai­no nuo­sta­tas Bal­ti­jos ša­lių ir Krem­liaus at­žvil­giu jau se­niai pa­lan­kiai ver­ti­na ir dau­ge­lis Lie­tu­vos ana­li­ti­kų. Mat res­pub­li­ko­nas nuo se­no gar­sė­ja prin­ci­pi­ne po­zi­ci­ja kal­bė­da­ma­sis su Mask­va - jis pa­si­sa­ko už tai, kad Ru­si­ja bū­tų pa­ša­lin­ta iš pa­sau­lio ga­lin­gų­jų klu­bu lai­ko­mo G-8 ir ne­pa­tek­tų į Pa­sau­lio pre­ky­bos or­ga­ni­za­ci­ją.

„Mė­gi­nau su juo kal­bė­tis apie Ru­si­ją, bet nuo to jis ta­po tik dar griež­tes­nis", - ne­sėk­min­gus ban­dy­mus per­kal­bė­ti J.McCai­ną, tai yra ne­si­lai­ky­ti to­kios ka­te­go­riš­kos po­zi­ci­jos Mask­vos at­žvil­giu, pri­si­mi­nė vie­nas sam­do­mas už­sie­nio po­li­ti­kos pa­ta­rė­jas, ne­su­ti­kęs, kad bū­tų skel­bia­ma jo pa­var­dė.

Su dik­ta­to­riais ne­si­kal­bės

Viet­na­me ka­ria­vęs ir ka­lė­jęs J.McCai­nas nuo se­no gar­sė­ja kaip kie­tos po­li­ti­kos ša­li­nin­kas ne­de­mok­ra­ti­nių re­ži­mų ly­de­rių at­žvil­giu. Jo prin­ci­pi­nė po­zi­ci­ja - ne­si­kal­bė­ti ir ne­reng­ti jo­kių dvi­ša­lių su­si­ti­ki­mų su au­to­ri­ta­ri­nių vals­ty­bių va­do­vais. Šią sa­vo nuo­sta­tą po­li­ti­kas ne kar­tą yra iš­sa­kęs, kai kal­ba pa­kryp­da­vo apie ne­de­mok­ra­ti­nius Bal­ta­ru­si­jos ar Ira­no re­ži­mus.

O per­nai ba­lan­dį se­na­to­rius su­lau­kė gau­sios kri­ti­kos už tai, kad per vie­ną ren­gi­nį per­dai­nuo­da­mas gru­pės „Beach Boys" dai­ną „Bar­ba­ra-Ann" jis kvie­tė mes­ti bom­bas ant Ira­no.

„Bom­bar­duok, bom­bar­duok, bom­bar­duok Ira­ną", - tuo­met iš šir­dies plė­šė J.McCai­nas.
Šios vals­ty­bės at­žvil­giu jis lai­ko­si ga­na ka­te­go­riš­kos po­zi­ci­jos. Duo­da­mas in­ter­viu lei­di­niui „News­week" se­na­to­rius pa­reiš­kė, kad „prieš siųs­da­mas jau­nus ame­ri­kie­čius į pa­vo­jų ban­dys iš­nau­do­ti vi­sas ki­tas ga­li­my­bes", ta­čiau pa­brė­žė, kad Jung­ti­nės Vals­ti­jos „ne­ga­li leis­ti Ira­nui įsi­gy­ti bran­duo­li­nio gink­lo".

Ne per se­niau­siai J.McCai­nas pa­ra­gi­no 100 tūkst. žmo­nių pa­di­din­ti JAV ar­mi­jo­je ir ka­ri­nia­me jū­rų lai­vy­ne tar­nau­jan­čių as­me­nų skai­čių. Kai ku­rie ap­žval­gi­nin­kai tai įvar­di­jo kaip aiš­kų sig­na­lą, jog jis nu­jau­čia Jung­ti­nėms Vals­ti­joms gre­siant dar vie­ną ka­rą.

Kri­ti­kai tu­ri daug ar­gu­men­tų

Vis dėl­to ne vi­siems toks J.McCai­no ka­te­go­riš­ku­mas priim­ti­nas. „Nie­kas nea­be­jo­ja, kad Alek­sand­ras Lu­ka­šen­ka yra blo­gio įsi­kū­ni­ji­mas, bet kar­tais kaž­kam rei­kia kal­bė­tis ir su blo­gais žmo­nė­mis", - ana­li­zuo­da­mas J.McCai­no po­li­ti­nes nuo­sta­tas ra­šo sa­vait­raš­čio „News­week" ap­žval­gi­nin­kas Mi­chae­lis Hirs­has.

Kai ku­rie eks­per­tai nuo­gąs­tau­ja, kad toks be­komp­ro­mi­sis J.McCai­no po­žiū­ris ga­li su­kel­ti di­džiu­lę įtam­pą tarp JAV ir su jo­mis konf­lik­tuo­jan­čių už­sie­nio vals­ty­bių ar net įtrauk­ti Ame­ri­ką į dar vie­ną Šal­tą­jį ka­rą.

„Daž­niau­siai iš ka­ro ve­te­ra­no, ypač tu­rin­čio to­kią skau­džią pa­tir­tį kaip šis, ti­kie­si kur kas dau­giau at­sar­gu­mo, ne­gu jis da­bar de­monst­ruo­ja", - J.McCai­no ka­te­go­riš­ku­mas sun­kiai su­pran­ta­mas JAV gy­ny­bos biu­dže­to eks­per­tui Wins­low Whee­le­riui.

Taip, at­sar­gu­mas J.McCai­nui ga­na sve­ti­mas. Kan­di­da­tas į JAV pre­zi­den­tus nuo se­no gar­sė­ja ir karš­tu bū­du. Dirb­da­mas Se­na­te jis ne kar­tą yra at­si­sto­jęs ir išė­jęs iš sa­lės, kai jam ne­pa­tik­da­vo, kas bu­vo kal­ba­ma.

„Kai esi pre­zi­den­tas, ne­ga­li sau leis­ti to­kios pra­ban­gos - pa­pras­čiau­siai im­ti ir išei­ti, juk tu tu­ri di­des­nių įsi­pa­rei­go­ji­mų", - svars­ty­da­mas, ar ši J.McCai­no sa­vy­bė ne­pa­kiš jam ko­jos, jei bus iš­rink­tas pre­zi­den­tu, lei­di­niui „News­week" sa­kė vie­nas jau se­niai Se­na­te dir­ban­tis pa­rei­gū­nas.

Res­pub­li­ko­nų kan­di­da­to daž­nai de­monst­ruo­ja­mą ne­no­rą klau­sy­tis jam ne­priim­ti­nos nuo­mo­nės di­de­liu trū­ku­mu lai­ko ir jau mi­nė­tas už­sie­nio po­li­ti­kos pa­ta­rė­jas.

„Ma­no gal­va, tai vie­nas la­biau­siai ne­ri­mą ke­lian­čių da­ly­kų, kai kal­ba­me apie jį. Pa­ta­rė­jai tu­ri ga­lė­ti užei­ti į Ova­li­nį ka­bi­ne­tą ir pa­sa­ky­ti: „Pak­lau­sy­ki­te, pre­zi­den­te, ma­nau, kad jūs klys­ta­te". Tai vi­sa­da ne­leng­va pa­da­ry­ti. Bet jei bijai, kad ta­vo gal­va dėl to nu­lėks ar bo­sas nie­ka­da tau už tai neat­leis - tau juo­lab ne­leng­va", - kal­bė­jo jis.

Už­si­puo­lė Vo­kie­ti­jos mi­nist­rą

Prieš po­rą me­tų ži­niask­lai­dai nu­te­kė­ju­si dar vie­na pi­kan­tiš­ka is­to­ri­ja apie J.McCai­no emo­ci­jų pro­ver­žį kri­ti­kams lei­džia spė­ti, kad po­li­ti­ko nuo­tai­kų svy­ra­vi­mai ga­li pa­kenk­ti jam bend­rau­jant su ki­tų už­sie­nio ša­lių ly­de­riais.

2006-ai­siais J.McCai­nas da­ly­va­vo Miun­che­no sau­gu­mo kon­fe­ren­ci­jo­je ir vie­na­me vieš­bu­ty­je įsi­vė­lė į pri­tren­kia­mą dis­ku­si­ją su tuo­me­čiu Vo­kie­ti­jos už­sie­nio rei­ka­lų mi­nist­ru Fran­ku Wal­te­riu Stein­meie­riu.

Se­na­to­riui pa­si­ro­dė, kad vo­kie­tis lai­ko­si ne­pa­kan­ka­mai griež­tos po­zi­ci­jos Bal­ta­ru­si­jos re­ži­mo at­žvil­giu. Pa­sak in­ci­den­tą ma­čiu­sio aukš­to ame­ri­kie­čių dip­lo­ma­to, J.McCai­nas iš įsiū­čio pa­šo­ko nuo kė­dės ir ėmė rėk­ti ant pa­šne­ko­vo.

„Jis sa­kė maždaug taip: „Į Miun­che­ną aš at­vy­kau ne tam, kad iš­girs­čiau to­kį šlamš­tą", - ne­ma­lo­nų in­ci­den­tą pri­si­mi­nė liu­di­nin­kas. Lai­mė, ge­sin­ti įsi­plies­ku­sias aist­ras puo­lė ša­lia bu­vęs ki­tas ame­ri­kie­čių se­na­to­rius ir ge­ras J.McCai­no bi­čiu­lis Joe Lie­ber­ma­nas.
„Jis užė­jo ran­ką J.McCai­nui ant pe­ties ir švel­niai pa­sa­kė: „Joh­nai, ma­nau, čia kal­tas tik ne­tiks­lus ver­ti­mas", - ko­le­gos dip­lo­ma­tiš­ku­mą pri­si­mi­nė mi­nė­tas įvy­kio liu­di­nin­kas ir pri­dū­rė: „Ži­no­ma, J.Lie­ber­ma­nas ne­mo­ka vo­kie­čių kal­bos ir jo­kių ver­ti­mo ne­tiks­lu­mų ta­da ne­bu­vo... In­ci­den­tas įvy­ko dėl karš­to Joh­no bū­do."



NAUJAUSI KOMENTARAI

Regina

Regina portretas
nu,jooo tik tokio tetruko ir 3 iasis pasaulinis taps realybe !

Ačiū Dievui...

Ačiū Dievui... portretas
Ačiū Dievui galas jam bus jau lapkritį...

Domantas

Domantas portretas
Abejoju, ar daugumai amerikiečių jis bus priimtinas?
VISI KOMENTARAI 13

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių