Karti transatlantinė „draugystė“

Jungtinių Valstijų saugumas slapta šnipinėjo aukščiausius ES pareigūnus. Vokiečių leidinys "Der Spiegel" teigia, kad tokia informacija pagrįsta slaptais dokumentais.

Remdamasis informacija apie JAV nacionalinės saugumo agentūros (NSA) programą PRISM, kurią nutekino Edwardas Snowdenas, "Der Spiegel" rašė, kad ES buvo vienas Vašingtono didžiulės interneto šnipinėjimo programos taikinių, o "blakės" buvusios paslėptos ES biuruose Briuselyje bei JAV.

Viename 2010 m. rugsėjo "griežtai slaptame" dokumente aprašoma, kaip NSA sekė ES diplomatinę misiją Vašingtone. Pastate buvo įrengti mikrofonai, buvo įsiskverbta į kompiuterių tinklą, tad NSA galėjo prieiti prie elektroninių laiškų ir vidaus dokumentų.

Panašiai buvo stebima ES atstovybė Jungtinėse Tautose, kaip rašoma straipsnyje, jame priduriama, kad nutekintuose dokumentuose europiečiai atvirai vadinami "taikiniais".

Šnipinėjama buvo ir ES būstinė Briuselyje, kaip teigia "Der Spiegel", leidinys taip pat pamini "daugiau kaip prieš penkerius metus" įvykusį incidentą, kai ES saugumo ekspertai "Justus Lipsius" pastate, kuriame renkasi ES ministrai ir vadovai, aptiko telefonų bei interneto šnipinėjimo prietaisų. Pasak "Der Spiegel", speciali klausymosi įranga buvo įmontuota Vokietijos, Didžiosios Britanijos ir Prancūzijos biuruose.

Kartu vokiečių leidinys priduria, kad panašią į PRISM programą "Tempora" naudoja ir britų žvalgyba GCHQ. Ji leidžia britų agentams klausytis viso pasaulio telefoninių pokalbių ir sekti virtualią erdvę.

Baltųjų rūmų atstovai atsisakė komentuoti vokiečių spaudos publikaciją. O Europos Parlamento vadovas Martinas Schulzas pabrėžė, kad buvo šokiruotas žinių, ir paragino Vašingtoną kuo skubiau pasiaiškinti.

"Aš esu sunerimęs ir šokiruotas. Jei šie kaltinimai yra tiesa, tai – skandalas. Jis gali turėti įtakos JAV ir ES santykiams", – sakė Europos Parlamento vadovas. Tiesa, jis pridūrė, kad reikėtų daugiau įrodymų.

Liuksemburgo užsienio reikalų ministras Jeanas Asselbornas pridūrė, kad JAV šnipinėjimas peržengė visas ribas.

"Manau, Jungtinėms Valstijoms verčiau reikėtų šnipinėti savo žvalgybą, o ne sąjungininkus", – pabrėžė pareigūnas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių