Izraelis Holokaustą paminėjo dviem minutėmis tylos

Izraeliečiai ketvirtadienį 6 milijonus Holokausto aukomis tapusių žydų paminėjo dviem minutėmis tylos, per kurias gatvėse ir keliuose visiškai sustojo eismas, aidėjo sirenos.

Šis ritualas 10 val. vietos (ir Lietuvos) laiku yra pagrindinis Holokausto atminimo dienos elementas.

Oficialūs renginiai prasidėjo trečiadienį vakare, ceremonija Holokausto muziejuje „Yad Vashem“, kurioje dalyvavo Izraelio aukščiausio rango pareigūnai. Ketvirtadienį ceremonijos vyksta visoje šalyje.

Parlamente rengiama speciali sesija žuvusiesiems atminti; radijo ir televizijos stotys ištisai transliuoja laidas, filmus, dokumentines juostas, debatus ir liudininkų pasakojimus apie Holokaustą.

Šiemet pirmą kartą ceremonijose Izraelyje dalyvauja Europos romų delegacija, kurioje yra atstovų iš Lenkijos, Čekijos, Vokietijos, Nyderlandų ir Slovakijos.

Antrojo pasaulinio karo metais nacių Vokietija okupuotose šalyse išnaikino maždaug pusę romų.

Savo kalboje trečiadienio vakarą Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu paragino pasaulį pabusti ir pamatyti naują žydų egzistencijai iškilusią grėsmę - branduolinį Iraną.

„Žmonės, kurie atsisako matyti Irano (keliamą) grėsmę, nieko nepasimokė iš Šoa (Holokausto), - sakė jis. - Jie bijo sakyti tiesą, kuri šiandien, kaip ir tada, yra ta, jog esama žmonių, norinčių išnaikinti milijonus žydų“.

„Tiesa ta, kad branduolinių ginklų turintis Iranas yra egzistencinė grėsmė Izraelio valstybei“, - sakė premjeras ir pareikalavo „sustabdyti“ Teheraną.

Tačiau dėl tokio B.Netanyahu palyginimo papriekaištavo Holokaustą išgyvenęs rašytojas, Nobelio taikos premijos laureatas Elie Wieselis, kuris davė interviu verslo naujienų svetainei „Globes“.

„Iranas yra pavojus, bet teigti, kad jis kuria antrą Aušvicą? Aš su Holokaustu nieko nelyginu“, - sakė jis.

Pasak E.Wieselio, nepriimtina lyginti nacių vykdytą genocidą su jokiu kitu konfliktu ar situacija: „Man tai nepatinka. Nepriimtina ir neįmanoma daryti palyginimus su Holokaustu“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

pagalbaaukoms

pagalbaaukoms portretas
Lietuvai paminėti 200000 [ dviejų šimtų tūkstančių ] žydų tapusių aukomis per Holokaustą jos teritorijoje taip pat būtina. Pagalbos nusikaltimų aukoms bendrija,tylos minute paminėjo šią tragišką Holokausto dieną.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių