ES derybininkas pristatė „Brexit“ susitarimo projektą

  • Teksto dydis:

Europos Sąjungos vyriausiasis derybininkas „Brexit“ klausimais Michelis Barnier (Mišelis Barnjė) trečiadienį pristatė pirmojo Bendrijos teisinio susitarimo su Didžiąja Britanija dėl ateinančiais metais numatyto jos pasitraukimo iš bloko projektą.

M. Barnier sakė, kad „jeigu mes norime, kad šios derybos būtų sėkmingos, o aš noriu, kad taip būtų, turime paspartinti“ procesą. Jis priminė, kad iki numatyto Britanijos pasitraukimo iš 28 valstybių bloko liko vos vieneri metai. 

120 puslapių Susitarimo dėl išstojimo pagal 50 straipsnį projektas veikiausiai dar smarkiai keisis, nes dėl jo vyks derybos. Jame teisine kalba aprašoma pažanga, padaryta derybų pirmajame etape, ir teikiami pasiūlymai dėl neišspręstų ir išstojimo klausimų.

Šis dokumentas taps pagrindu galutinei „Brexit“ sutarčiai, kuri turi būti priimta iki 2019 metų kovo 29-ąją numatyto Jungtinės karalystės išstojimo.

Tekste kalbama apie pereinamąjį laikotarpį po Britanijos išstojimo, kuris tęsis nuo 2019 metų kovo 30-osios iki 2020 metų gruodžio 31-osios.

Neleis pažeisti savo vientisumo

Atmesdama ES vyriausios derybininko Michelio Barnier (Mišelio Barnjė) pateiktą skyrybų sutarties projektą, Didžiosios Britanijos ministrė pirmininkė Theresa May (Tereza Mai) trečiadienį perspėjo, kad Britanija „niekad“ neleis Europos Sąjungai „pažeisti“ savo konstitucinio vientisumo.

„Teisinis projekto tekstas, jei būtų įgyvendinamas, pažeistų JK bendrąją rinką ir keltų grėsmę konstituciniam  vientisumui, nes būtų įkurta muitų ir kontrolės siena Airijos jūroje, tad joks JK ministras pirmininkas su tuo nesutiktų“, – pareiškė Th. May Bendruomenių Rūmuose.

Turėdama omenyje Europos Komisijos vadovą, Th. May sakė „absoliučiai aiškiai pasakysianti pirmininkui (Jean-Claude) Junckeriui (Žanui Klodui Junkeriui) ir kitiems, kad mes niekada“ nepritarsime muitų divergencijai su Šiaurės Airija.

Ir ES ir JK yra pažadėjusios, kad tarp Šiaurės Airijos ir Airijos nebus sienų ir muitinės patikrinimų po „Brexit“, atsižvelgiant į 1998-ųjų Didžiojo penktadienio susitarimą.

Th. May trečiadienį pakartojo, kad jos vyriausybė yra „pasiryžusi užtikrinti, jog nebūtų griežtos sienos“, bet neseniai užsienio reikalų sekretoriaus Boriso Johnsono (Boriso Džonsono) atsiųstas laiškas premjerei atskleidžia, kad premjerės padėtis yra kebloka.

B. Johnsonas, bene aktyviausiai agituojantis už JK pasitraukimą iš ES, sako, kad „Airijos sienos problema yra panaudojama politiškai – skatinti ginčą apskritai apie „Brexit“, taip pat išbandyti ir sužlugdyti „Brexit“ procesą“.

Nutekintame laike jis rašo, kad „klaidinga būtų užduotis – siekti, kad nebūtų sienos“, iš tikrųjų vyriausybė turinti „neleisti, kad siena netaptų žymiai griežtesnė“.


Šiame straipsnyje: ESBrexitMichelis Barnier

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių