Briuselis mini teroro atakų metines

  • Teksto dydis:

Belgijos karalius Philippe'as (Filipas) trečiadienį paragino piliečius klausytis vieniems kitų ir pasimokyti iš „mirtinos beprotybės“, paskatinusios tris mirtininkus prieš metus Briuselio oro uoste ir metropolitene surengti atakas, nusinešusias 32 žmonių gyvybes.

Šaliai minint atakų, per kurias dar per 300 žmonių buvo sužeisti, pirmąsias metines, karalius pagerbė aukų atminimą per ceremonijas, surengtas 2016-ųjų kovo 22-osios sprogimų laiku.

„Kiekvieno iš mūsų atsakomybė – padaryti mūsų visuomenę humaniškesnę ir teisingesnę. Išmokime vėl klausytis vieni kitų, gerbti vieni kitų silpnybes“, – sakė jis per naujo paminklo aukoms atidengimą vadinamajame Europos kvartale.

„Visų pirma išdrįskime būti švelnūs“, – sakė jis.

Anksčiau Briuselio Zaventemo oro uoste karalius ir karalienė Mathilde (Matildė) drauge su premjeru Charles'iu Micheliu (Šarliu Mišeliu) ir vyriausybės ministrais aukas pagerbė tylos minute prie išvykimo salės, kur susisprogdino du mirtininkai. Trečias vyras, įtariamas bendrininkas Mohamedas Abrini (Mohamedas Abrinis), laukia teismo.

Oro uosto darbuotojai, saugumo personalas ir gelbėtojai stebėjo, kaip skambant violončelės garsams buvo skaitomos žuvusiųjų pavardės.

Išvykimo salėje, aptvertoje jos dalyje, buvo padėtas didelis vainikas.

Larsas Waetzmannas (Larsas Vėcmanas), per ataką sužeistas ir praradęs žmoną Jennifer (Dženifer), jaudinamai pasakojo, kaip jį kankino sunkūs klausimai, bet sušildė paprasti gelbėtojų veiksmai ir vėlesnė žmonių reakcija.

„Kas, jeigu būtume išvykę 10-čia minučių vėliau? Kas, jeigu būtume važiavę truputį lėčiau? Kas, jeigu? Per sekundės dalį mūsų pasaulis pasikeitė“, – kalbėjo jis.

„2016 metų kovo 22 dieną matėme žmonijos blogiausius, bet taip pat ir geriausius“, – sakė jis.

Maždaug 900 žmonių dabar laiko save nukentėjusiaisiais, patyrusiais fizines ar psichologines traumas per šias atakas, už kurias atsakomybę prisiėmė grupuotė „Islamo valstybė“ (IS).

Paminėjimas vyko ir Malbeko metropoliteno stotyje, kur susisprogdinus mirtininkui žuvo 16 žmonių.

Po šių atakų jau metus Belgijoje galioja antro aukščiausio laipsnio parengtis, rodanti, kad atakos yra galimos ir tikėtinos, bet ne artimiausiu metu. Kareiviai ir toliau saugo svarbius pastatus ir transporto jungtis, atsitiktine tvarka patruliuoja viešose vietose.

Miesto meras Yvanas Mayeuras (Ivanas Majeras) naujienų agentūrai AP sakė: „Žmonės iš Briuselio reagavo gerai, piliečiai pademonstravo, kad privalome gyventi toliau, kad yra valia gyventi ir kad gyvenimas neturi keistis, kaip ir mūsų vertybės ir gyvenimo būdas. Galvoju, kad tai svarbu.“



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Viena paskendusi valtis Viduržemio jūroje - 1 išgelbėtas ES pilietis.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių