Britų ministrų kabinetas suderino strategiją dėl „Brexit“

  • Teksto dydis:

Didžiosios Britanijos ministrė pirmininkė Theresa May (Tereza Mei) penktadienį užsitikrino susitarimą su savo susipriešinusiu kabinetu, kad po pasitraukimo iš Europos Sąjungos bus siekiama „Jungtinės Karalystės ir ES laisvosios prekybos zonos“, mėgindama išjudinti įstrigusias derybas su Bendrija, skambant perspėjimams, kad lieka vis mažiau laiko sudaryti susitarimui.

Šiuo pasiūlymu numatoma sukurti „bendrą taisyklių rinkinį pramonės prekėms ir žemės ūkio produktams“, sakoma Th. May pranešime, paskelbtame po visą dieną trukusių derybų Čekerse, premjerės oficialioje užmiesčio rezidencijoje netoli Londono esančioje XVI amžiaus užmiesčio viloje.

Ji pridūrė, kad ministrai taip pat apsisprendė dėl „naujo verslui palankaus muitų modelio“, leisiančio išlaikyti aukštus standartus, bet taip pat suteiksiančio Britanijai galimybę „sudarinėti naujas prekybos sutartis visame pasaulyje“ po ateinančių metų kovo, kai šalis išstos iš Europos Sąjungos.

Vyriausybė įsitikinusi, kad šis planas leis Britanijai netrikdomai prekiauti su ES ir išvengti muitinės tikrinimų prie jautrios sienos Airijoje, bet nutraukti laisvo žmonių judėjimo režimą ir Europos Teisingumo Teismo jurisdikciją Jungtinėje Karalystėje.

Dėl šių nuostatų buvo susitarta per nekantriai lauktą vyriausybės posėdį, sklandant gandams, kad kai kurie ministrai, tarp jų užsienio reikalų sekretorius Borisas Johnsonas (Borisas Džonsonas), gali nepritarti kai kuriems šio plano elementams ir atsistatydinti.

„Šiandien per išsamias diskusijas kabinetas susitarė, kokia bus mūsų kolektyvinė pozicija dėl mūsų derybų su ES ateities“, – nurodė ministrė pirmininkė.

„Kitą savaitę paskelbsime baltąją knygą ir joje išdėstysime daugiau detalių, kaip susigrąžinsime savo pinigų, įstatymų ir sienų kontrolę, – pridūrė Th. May. – Dabar visi privalome sparčiai judėti, kad susiderėtume su ES dėl savo pasiūlymo.“

„Laikytis kalendoriaus“

Iki Britanijos išstojimo iš Bendrijos likus mažiau kaip devyniems mėnesiams Th. May vyriausybė pagaliau tiksliai išdėstys, ko ji pageidauja, visuomenei nesutariant, kokiu mastu šalis turėtų išlikti susisaisčiusi su Europos Sąjunga.

Derybų pažangos stygius kelia nerimą Europos lyderiams, stiprinantiems pastangas pasiruošti scenarijui, jeigu „Brexit“ sutartis nebus pasiekta. Verslas irgi vis garsiau kalba apie grėsmes darbo vietoms ir investicijoms.

Penktadienį kabineto nariai susitarė, kad pačios Britanijos pasiruošimai vadinamajam scenarijui be sutarties su ES irgi turi būti intensyvinami, nurodė vyriausybė.

Kitą savaitę paskelbsime baltąją knygą ir joje išdėstysime daugiau detalių, kaip susigrąžinsime savo pinigų, įstatymų ir sienų kontrolę.

Sutarti dėl bendros pozicijos tarp susiskaldžiusių britų ministrų – tik vienas iš „Brexit“ proceso elementų. Sunkiausia bus susitarti su Briuseliu, ne kartą perspėjusius Britaniją mažinti savo lūkesčius.

ES vyriausiasis derybininkas Michelis Barnier (Mišelis Barnje) penktadienį sakė: „Esu pasiruošęs adaptuoti mūsų pasiūlymą, jeigu JK nubrėžtos raudonos linijos pasikeistų... Idealiu atveju JK pasiūlymai paskatins tiek JK vidaus politinius debatus, tiek derybas su mumis.“

Iškilus pavojui, kad procesas pateks į aklavietę, šiuo metu ES pirmininkaujančios Austrijos kancleris Sebastianas Kurzas (Sebastianas Kurcas) paminėjo galimybę pratęsti derybas ir tuo pačiu atidėti Britanijos išstojimo datą.

Tačiau tokiam pasiūlymui turėtų vienbalsiai pritarti ES lyderiai.

„Norime laikytis sutarto kalendoriaus“, – penktadienį sakė Europos Komisijos pirmininkas Jeanas-Claude'as Junckeris (Žanas Klodas Junkeris).

Prieš šį pasitarimą verslas irgi didino spaudimą Londonui: aviacijos pramonės milžinės „Airbus“ generalinis direktorius Tomas Endersas penktadienį per spaudos konferenciją sakė, kad Th. May vyriausybė „neturi jokio supratimo arba bent jau bendro sutarimo“, kaip būtų galima išvengti didelės žalos, nulemtos „Brexit“.

Pusiau atsiskyrusi, pusiau pasilikusi

Pagal kabineto pasiūlymą, Britanija būtų pusiau atsiskyrusi, pusiau pasilikusi Europos bendrijoje rinkoje. Tokia koncepcija vargu ar bus priimtina Europos Sąjungai ir griežto „Brexit“ šalininkams pačios Th. May Konservatorių partijoje.

Planuojama laisvosios prekybos sutartis ir nauja muitinės darbo tvarka „leistų išvengti trinties prie sienos... ir užtikrinti, kad abi pusės vykdo įsipareigojimus Šiaurės Airijai ir Airijai“, sakoma Dauningo gatvės paskelbtoje vyriausybės plano santraukoje.

Londonas įsipareigoja užtikrinti, kad nebūtų vykdomi muitinės tikrinimai prie ES narės Airijos Respublikos sienos su Šiaurės Airija – Britanijos provincija, kartu su Jungtine Karalyste išstosiančia iš Bendrijos.

Šis klausimas per „Brexit“ derybas tapo viena iš didžiausių kliūčių susitarimui pasiekti.

Naujai parengtame britų plane siūloma užtikrinti sklandžią prekybą žemės ūkio ir žuvininkystės produktais, apsaugoti integruotus tiekimo tinklus ir procesus, kurie turi būti atlikti per apibrėžtą laiką.

Didžiosios Britanijos kabinetas taip pat susitarė siekti „bendro institucinio pagrindo“ bet kokiems ateities ryšiams interpretuoti ir įgyvendinti, pridūrė Dauningo gatvė.

„Tai būtų atliekama Jungtinės Karalystės (JK teismuose) ir Europos Sąjungos (ES teismuose), laikantis ES precedentinės teisės srityse, kur JK toliau taikytų bendras taisykles“, – sakoma vyriausybės pranešime.

Kita vertus, „Brexit“ šalininkai parlamente griežtai priešinasi bet kokiam Europos Teisingumo Teismo vaidmeniui Jungtinėje Karalystėje.

Siūlomame kabineto plane numatoma, kad būtų išsaugotas priežiūros lankstumas Britanijai labai svarbiame paslaugų sektoriuje, „kur potencialios prekybos galimybės už ES ribų yra didžiausios“, mainais į ribotą prieigą prie ES rinkų.

Londonas sutinka atsisakyti dabar galiojančių „paso teisių“, suteikiančių galimybę Britanijos finansų bendrovėms steigti padalinius ES šalyse ir tokiu būdu laisvai veikti Bendrijoje, tačiau siūlo tvarką, „kuri išsaugotų integruotų rinkų abipusę naudą ir apsaugotų finansų stabilumą“.

Nors po penktadienio pasitarimo jokie Th. May kabineto nariai neatsistatydino, pirminė reakcija į šį planą nebuvo itin palanki.

„Dabar pamatėme Theresos May tikrąjį veidą“, – sakė griežtosios linijos „Brexit“ šalininkų judėjimo „Leave Means Leave“ (Pasitraukti reiškia pasitraukti) lyderis Johnas Longworthas (Džonas Longvortas).

„Tai bloga sutartis Jungtinei Karalystei, ir ji dar labiau blogės, ES pasiimant vis daugiau ir daugiau“, – pridūrė jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

juk

juk portretas
tai aiskus masonu planas jav ir britu kaip pazaboti europa pirma sujungus po to po 1 /isnarstyti/ ikisus i skolas ir karinius konfliktus terorizma su pabegeliais kurie bega nuo pasamdytu galvazudziu pagal sena anglu posaky skaldyk ir valdyk bet si syki jie /perlenke lazda/ kuri bet kuriuo momentu luz.......

...

... portretas
Tai britai jau planuoja karinę ofenzyvą prieš ES?.. :s
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių