A. Blinkenas vyks į Saudo Arabiją ir Egiptą aptarti galimų paliaubų Gazos Ruože

  • Teksto dydis:

JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas (Entonis Blinkenas) šią savaitę vyks į Saudo Arabiją ir Egiptą aptarti galimų paliaubų Gazos Ruože ir humanitarinės pagalbos šiai palestiniečių teritorijai didinimo, pranešė Valstybės departamento atstovas spaudai.

A. Blinkenas trečiadienį Džidoje surengs derybas su Saudo Arabijos vadovais, o ketvirtadienį vyks į Kairą derėtis su Egipto pareigūnais, iš Filipinų, po kuriuos valstybės sekretorius keliauja, pranešė atstovas Matthew Milleris (Metjus Mileris).

Tai bus šeštoji A. Blinkeno kelionė į Vidurinius Rytus nuo spalio 7-osios, kai prasidėjo Izraelio ir „Hamas“ karas.

„Sekretorius aptars pastangas nedelsiant pasiekti paliaubų susitarimą, kuriuo būtų užtikrintas visų likusių įkaitų paleidimas, intensyvesnes tarptautines pastangas didinti humanitarinę pagalbą Gazos Ruožui ir koordinuoti Gazos Ruožo planavimą po konflikto, įskaitant užtikrinimą, kad „Hamas“ nebegalėtų valdyti ar pakartoti spalio 7-osios išpuolių“, – pareiškime teigė M. Milleris.

A. Blinkenas taip pat aptars „politinį kelią palestiniečiams su Izraelio saugumo garantijomis ir ilgalaikės taikos bei saugumo regione architektūrą“.

Jis taip pat iškels svarbų klausimą dėl Jemeno sukilėlių husių atakų prieš prekybinius laivus nutraukimo, kad būtų atkurtas stabilumas ir saugumas Raudonojoje jūroje ir Adeno įlankoje, pridūrė M. Milleris.

A. Blinkenas Maniloje lankosi trumpos kelionės po Aziją metu, siekdamas sustiprinti JAV paramą sąjungininkams regione, Kinijos ambicijų akivaizdoje.

Šis pranešimas paskelbtas kitą dieną po to, kai Izraelio žvalgybos agentūros „Mossad“ direktorius Davidas Barnea (Davidas Barnėja) Dohoje turėjo susitikti su Kataro ministru pirmininku Mohammedu bin Abdulrahmanu al Thani (Mohamedu bin Abdulrahmanu Taniu) ir Egipto pasiuntiniais, sakė deryboms artimas šaltinis.

Susitikimas rengtas po to, kai „Hamas“ pasiūlė sudaryti naujas šešių savaičių paliaubas, įleisti daugiau humanitarinės pagalbos į Gazos Ruožą ir iškeisti 42 izraeliečių įkaitus į Izraelyje laikomus palestiniečių kalinius.

Pasak „Hamas“ pareigūno, per siūlomas paliaubas Izraelio pajėgos pasitrauktų iš visų Gazos Ruožo miestų ir apgyvendintų teritorijų.

Per beprecedentį „Hamas“ spalio 7-osios išpuolį Izraelyje, oficialiais duomenimis, žuvo apie 1 tūkst. 160 žmonių, daugiausia civilių.

„Hamas“ taip pat paėmė apie 250 įkaitų, iš kurių, Izraelio žiniomis, Gazos Ruože dar yra apie 130, įskaitant 33 žuvusius įkaitus.

Pažadėjęs sunaikinti „Hamas“, Izraelis pradėjo didžiulį karinį puolimą, per kurį, anot „Hamas“ valdomos teritorijos Sveikatos apsaugos ministerijos, apgultame anklave žuvo mažiausiai 31 tūkst. 726 žmonės, daugiausia moterys ir vaikai.

Jungtinės Tautos jau kelias savaites perspėja, kad Gazos Ruože gresia badas, o pagalbos agentūros praneša apie didžiulius sunkumus norint patekti į teritoriją, ypač į jos šiaurę.

JT agentūros teigia, kad donorai ėmė naudoti oro ar jūrų transportą, tačiau tai nėra tinkama alternatyva sausumos transportui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

JANKIAI sąmoningai apsimetę durniais,

JANKIAI sąmoningai apsimetę durniais, portretas
kartu su ŽYDAIS ž u d o palestiniečius GAZOS ruožia --

jankiai+britkus britai= go home

jankiai+britkus britai= go home portretas
Veltui švaistydamas laiką nereikalingomis kelionėms, verčiau savo britiškai gaujai leptu trauktis iš Rytų ir patiems geriau dingti iš jų. Pakankamai prisigrobėt natos ir kt. išteklių per savo kolonistine ekspansiją Rytuose.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių